Hüseyin Avni Mutlu tutuklandı! Gezi tweetleri için ne dedi?

FETÖ/PDY soruşturmasın kapsamında gözaltına alınan eski vali Mutlu tutuklandı.

Google Haberlere Abone ol
Hüseyin Avni Mutlu tutuklandı! Gezi tweetleri için ne dedi?

15 Temmuz darbe girişimi sonrası gözaltına alınan eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun da aralarında bulunduğu 12 şüpheli çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.



İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında merkez valisi, vali yardımcısı ve kaymakamında aralarında bulunduğu şüpheliler Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na sabah saatlerinde getirildi. İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcısı tarafından ifadesi alınan aralarında Vali Mutlu'nun da bulunduğu 12 şüpheli tutuklama talebiyle Nöbetçi 3. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Hakimlik, aralarında Vali Mutlu'nun da bulunduğu 12 şüphelinin "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan ayrı ayrı tutuklanmasına karar verdi. Tutuklanan isimler şunlar: Yusuf Yavaşcan, Nurullah Çakır, Necmettin Kalkan, Hüseyin Avni Mutlu, Haluk Nadir, Feyzullah Özcan, Fatih Şahin, Erdal Çakır, Birol Kurubal, Ahmet Aydın, Abdulkadir Demir ve İbrahim Özçimen." Tutuklanan şüpheliler cezaevine gönderildi. Başka suçtan tutuklu ulunan İbrahim özçimen'in ifadesinin Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yoluyla alındığı, ve tutuklanmasına karar verildiği öğrenildi. 



VALİ MUTLU'NUN HAKİMLİK İFADESİ



Vali Mutlu'nun hakimlik ifadesinde "Ben daha önce meslek hayatıma Kocaeli'nde kaymakam adayı olarak başladım. Bursa Büyükorhan Kaymakamlığı, daha sonra Amerika'da dil eğitimi için bakanlığım tarafından görevlendirildim. Bilahare Silopi Kaymakamı, Şırnak Vali Yardımcısı, Ecabat Kaymakamı, Çanakkale Vali Yardımcısı, Bağcılar Kaymakamı görevlerinde bulunduktan sonra Siirt ve Diyarbakır Valiliği görevlerinden sonra İstanbul Valiliği'ne 2010 Mayıs ayında atandım. 2014 Eylül ayında da Merkez Valiliği'ne tayin oldum. O tarihten itibaren de Merkez Valisi olarak görev yapıyorum" dediği öğrenildi.



"BU TWEETLERİN BİR SUÇ OLDUĞUNU KABUL ETMİYORUM" 



Kendisine mahkemedeki sorgusunda sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yaptığı paylaşımlar sorulan Vali Mutlu, " 9-13 Haziran 2013 tarihindeki twetter paylaşımları bana aittir. Ben Gezi eylemlerinin olduğu dönemde İstanbul Valisi olarak görev yapmaktaydım. Malumunuz sizlerinde belirttiği gibi atmış olduğum tweetler bellidir. Hiçbir soruşturmaya da konu olmamıştır. O gün itibari ile de suçlama olmamıştır. Aradan 3 yıllık bir süre geçmiştir. Bu tweetlerin bir suç olduğunu kabul etmiyorum. Gerek idari ve adli açıdan bu atmış olduğum tweetlerin bir suç oluşturması halinde o gün itibari ile gerekli işlemlerin başlatılması ve soruşturması icap ederdi diye düşünüyorum. Hali hazırda bunların bir suç olmadığına inanıyorum. Bu tweetleri paylaşımımdaki amaç, Gezi'de özellikle emniyet güçlerimiz ile çatışan marjinal gruplar ile değil çevreciler ile parkın muhafazasını amaç edinen gençlerin ruhundan bellidir. Dolayısıyla burada Gezi'de eylemlere kalkışan radikal gruplarla ilgili değil onlara ulaşan bir tweet değil, çevreci gençlere atılan bir tweettir. Bu çevreci gençler içerisinde gerçekten olaylara katılmayan gençlerde vardır ve bu twetlerde hiçbir olaya karışmayan gençlere yönelik atılmış bir tweettir" dediği belirtildi.



"GÖREV YAPTIĞIM BU SÜREDE AKIN ÖZTÜRK DİYARBAKIR'DA 2. ANAJET ÜST KOMUTANLIĞI'NI YÜRÜTÜYORDU. BU MESAİ VESİLESİ İLE KENDİSİNİ TANIRIM"



Cep telefonunda 'Paşa Akın Öztürk' olarak kayıtlı olan kişinin Akın Öztürk olduğunu belirten Vali Mutlu'nun, "Diyarbakır Valisi olarak 2007-2010 yıllarında görev yaptım. Görev yaptığım bu sürede Akın Öztürk Diyarbakır'da 2. Anajet Üst Komutanlığı'nı yürütüyordu. Bu mesai vesilesi ile kendisini tanırım. Bunun dışında kendisi ile bu soruşturma evrakı içerisinde bahsedildiği şekilde cunta girişimi, ihtilal teşebbüsü konusunda hiçbir temas, ilgi, irtibar söz konusu değildir. Bendeki kaydı 2007 yılılından itibaren vali olmamdan kaynaklı bir kayıttır, yeni bir kayıt değildir" ifadelerini kullandığı kaydedildi.



"HÜSEYİN NAKİPOĞLU'NA OKUL İÇİN TEŞEKKÜR ETTİM. TANIŞIKLIĞIM BUNDAN İBARETTİR"



Mutlu'nun soru üzerine, "Hüseyin Nakipoğlu'nu tanırım. Kendisi ile sık görüşmem, tanışıklığım İstanbul'da kendilerinin özürlü çocuklara yaptırmış olduğu bir okul vardır. Devlete aittir. Bu okulda engelli çocukların yapmış olduğu bir programa iştirak ettim. Bu program esnasında da okulu yapan hayırsever olarak kendisi de orada bulunuyordu. Orada tanıştım. Kendilerine bu okul için teşekkür ettim. Tanışıklığım bundan ibarettir. Bunun ötesinde bütün telefon kayıtlarım açıktır. Gerek valilik gerekse şahsi telefonlarıma bakılabilir. Bu sayının da diğer vatandaşlarla yaptığım görüşmelerden az olduğunu da ifade etmek isterim. Bunlar gibi tanışıp görüştüğüm pek çok kişi vardır. Dolayısıyla Hüseyin Nakipoğlu'nun diğer görüştüğüm kişilerden hiçbir farkı hususiyeti yoktur" şeklinde konuştuğu ifade edildi.



"DOSTLARIMI ARAMAK TERÖR ÖRGÜTÜ MENSUBU OLARAK NİTELENDİRİLİYORSA BU ÜLKEDE HERKES FETÖ TERÖR ÖRGÜTÜ MENSUBUDUR DİYE DÜŞÜNÜYORUM"



Ayşegül Jale Saraç'ı Diyarbakırda görev yaptığı dönemde tanıdığını söyleyen Mutlu'nun, "Kendisi Dicle Üniversitesi rektörüdür. Açığa alındığını duyunca geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Bunun insani bir duruş olarak değerlendiriyorum. birlikte çalıştığımız ve tanıdığımız bir insana geçmiş olsun dileklerimi iletmek FETÖ terör mensubiyeti olarak nasıl değerlendiriliyor anlamış değilim. Dostlarımı aramak terör örgütü mensubu olarak nitelendiriliyorsa bu ülkede herkes FETÖ terör örgütü mensubudur diye düşünüyorum" dediği öğrenildi. .



"KİTAPLAR BANA AİT DEĞİLDİR"



Evinde ele geçirilen 2 adet Gülen hareketi ve Türk okulları kitaplarına ilişkin olarak Vali Mutlu'nun şu beyanlarda bulunduğu öğrenildi: "Kitaplığımda bu yapı ile ilgili bütün kitapları özellikle 17-25 Aralık hukuk darbesi sonrasında kaldırdım ve kitaplığımda bu yapının fikrini düşüncelerini ifade eden kitaplarımı kitaplığımdan çıkarttım. Ben evimde aynı zamanda baldızım ile de kalıyorum. Kendisi 2 çocuğu ile birlikte bizim yanımızda kalırlar eşinden ayrıdırlar. 4 yıla yakın bir süredir yanımdadırlar. Gerek kendisi gerekse üniversite okuyan çocuğu kitaba düşkündürler, okumaya meraklılar ve kitaplığımızı da evimiz gibi paylaşıyoruz. Muhtemelen baldızım veyahut oğluna ait olabilir, bana ait değildir. Bana ait olsaydı zaten daha öncede arz ettiğim gibi evimde bu tarz kitapları çıkarttım"



"HAKKIMDA HERHANGİ BİR FEZLEKEDE DÜZENLENMEMİŞTİR"



Diyarbakır'da görev yaptığı dönemde hakkında FETÖ silahlı terör örgütü yapısı ile ilgili hakkında herhangi bir adli ve idari bir işlem yapılmadığını ifade eden Mutlu'nun, "Hakkımda herhangi bir fezlekede düzenlenmemiştir. İstanbul Valisi olduktan sonra Sodes kapsamında emniyet yapmış olduğu öğrencilere yönelik üniversiteye hazırlık eğitimi maksadıyla destek hakkında bir ön inceleme yapıldı ancak herhangi bir aykrılık tespit edilmedi" şeklinde konuştuğu öğrenildi. .



"FETÖ SİLAHLI TERÖR ÖRGÜTÜNÜN ELEBAŞISI FETULLAH GÜLEN İLE YÜZYÜZE BİR GÖRÜŞMEM YOKTUR, BİR TELEFON GÖRÜŞMEMİZ VARDIR"



"FETÖ silahlı terör örgütünün elebaşısı Fetullah Gülen ile yüzyüze bir görüşmem yoktur" diyen Mutlu'nun , "Bir telefon görüşmemiz vardır, şöyle vuku buldu; İstanbul Valiliğim dönemimde ziyarete gelen pek çok kişi kurum kuruluşlar oluyordu. Bu ziyarete gelen şimdi tam hatırlayamadığım bir sivil toplum kuruluşu bu ziyaretleri sırasında ABD'ye yakında gideceklerini ve orada bir geçmiş olsun dileğinde bulunacaklarını ifade ettiler. O günlerde önemli bir rahatsızlık geçirdiği hatta hastaneye kaldırıldığı konusunda çok yoğun bilgi paylaşılmıştı. Tarihini hatırlamıyorum 2011 ya da 2012 yolları olabilir beni ziyarete gelen kişiler hastalık konusunda konuşuldu. Bu maksatlı ziyaret yapılacağından geleneklerimizeden gelen bizim geçmiş olsun dileklerimizi iletiniz şeklinde çok doğal her öllünün arkasından başsağlığı, her hasta olan kişiye geçmiş olsun dileğinde bulunmak örf adetlerimizde var olan bir uygulamadır. Ben bu gaye ile hareket ettim. Bir müddet sonra ifadem de de belirttim telefonumdan Zaman Gazetesi Genel Müdürü Ekrem Dumanlı direkt olark kendisi çıkarak Amerika'dan aradığını ifade ettiler. 'Sizin geçmiş olsun dileklerinizde iletilmiş bu vesile ile Fetullah Gülen de size bir teşekkür de bulunmak isterler' diyerek telefonu Fetullah Gülen'e vereceğini söyleyerek bir görüşme yaptırdırlar. Fetullah Gülen ile tek görüşmemiz budur. Çok kısadır, 'bana göndermiş olduğunuz geçmiş olsun dileklerinizi aldım, teşekkür ederim' dedi. Bunun dışında görüşmede başkaca hiç bir husus olmamıştır. Benim de bir talebim olmamıştır" şeklinde konuştuğu belirtildi.



"EKREM DUMANLI'YI RESİM SEGİSİNDE İLK KEZ GÖRDÜM"



Zaman Gazetesi'nin Diyarbakır'da açtığı resim sergisinde ilk kez Ekrem Dumanlı'yı gördüğünü belirten Mutlu'nun şunları söylediği öğrenildi: "İstanbul Valisi olduğumda İstanbul'dak bütün gazetelerin, Televizyonların, internet sitelerinin sahip ve yönetimlerini tek tek ziyaret ettim. Bunlar kayıtlarda vardır. Bu ziyaretlerim içerisinde Zaman Gazetesi'ne de uğrayıp kendisi ile bir kez görüşmem vardır, bunun haricinde Ekrem Dumanlı ile bir görüşmem yoktur"



"BU KUMPASIN BAŞINDA ALİ FUAT YILMAZER OLDUĞUNU BİLİYORDUM, ZATEN ONU DA GÖREVDEN ALDIK"



7 Şubat 2012 tarihinde MİT Başkanı Hakan Fidan'ın KCK soruşturması kapsamına alınması ve bu yönde bir kumpas kurulması olayından sonraki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ndeki İstihbarat Terör ve Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne yapılan atamalara ilişkin soru üzerine Vali Mutlu'nun soru üzerine şunları söylediği öğrenildi: "Hatırladığım en önemli değişiklik orada bu kumpas girişiminin başında İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Fuat Yılmazer ile ilgili bir değişiklik yaptık ve sayılmış olan bu isimlerde değişiklik listesinin içerisinde bulundu. Zira bize söylenen bu kumpası yürüten kişinin Ali Fuat Yılmazer olduğu bilgisiydi. Bu nedenle il müdür yardımcılığı görevinden kendisini bir gece onayı ile aldık, bunun ekinde de il emniyet müdürümüz Hüseyin Çapkın'ı ekinde getirmiş olduğu bu atamalara ilişkin oluru verdim. Ben bu kumpasın başında Ali Fuat Yılmazer olduğunu biliyordum, zaten onu da görevden aldık."



"BİLSEYDİM ZATEN GEREĞİNİ O VAKİT YAPARDIM" 



Vali Mutlu'nun, "Bana emniyette sorulan bu atamaların 17-25 ARalık kumpas soruşturma dosyaları ile Selam Tevhid Kumpas soruşturmalarını devam etmesini ve sızmamasını sağlanmasına yönelik olarak ben böyle bir kasıtla hareket etmedim. Bu iddiayı kabul etmiyorum. Böyle bir kumpası bilseydim, 17-25 Aralık hukuk darbesi ve Selam Tevhid soruşturmalarını açığa çıkartmamak gibi bir amaçla yapıldığını bilseydim zaten gereğini o vakit yapardım" dediği ifade edildi.



"SUÇ YAPILANMALARI İLE HİÇBİR ŞEKİLDE HAYATIM BOYUNCA İRTİBATIM OLMAMIŞTIR"



17 Temmuz 2016 tarihinde açığa aldınığını belirten Mutlu'nun şunları söylediği öğrenildi: "Açıkcası böyle bir şeyi hiçbir zaman beklemiyordum. Çünkü açığa alınma gerekçemizi oluşturan suç yapılanmaları ile hiçbir şekilde hayatım boyunca irtibatım olmamıştır. Meslek hayatımı şerefle, bu devlete ve aziz millete ,onun birliğine, refahına, milli egemenliğimizin muhafazasına ve ülkemizin yüksek idealine bağlı olarak yerine getirmeye çalıştım. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenci olduğum yıllarda bu devlerin ve aziz milletin biz öğrencilere verdiği öğlen yemeğini 4 TL'ye yemiş bir vatan evladıyım. Yediğimiz bu yemeğin bedelini ödemek için hayatım boyunca devletimize hizmet ettik. Aziz devletimize ve milletimize zeval gelmesin diye her daim dua ettik. Ve bu duamı Merkez Valiliği'ne alındığım günde basınla paylaştım. Merkez Valisi olduğum günde en ufak bir yüksünme küsme olmamıştır. Devlet memuriyetinde soruşturmalar olur, bunlar doğaldır, görevden de alınabilirsiniz"



"80 MİLYON VATAN EVLADI 24 SAAT FETÖ TERÖR ÖRGÜTÜ DİYE BAĞIRSA BAŞIMI BİR CM ÖNE EĞMEM, BU LEKE DE BENİM ÜSTÜMDE DURMAZ"



"Soruşturulursunuz tekrar göreve iade edilirsiniz bunların hepsini memuriyet içerisinde kabul edebilirim. Ama 246 vatan evladığını, 2500'e yakı insanımızın yaralanmasına ve milli irademize silah çekilmesine sebebiyet veren ihlal kalkışmasının ardından iki gün sonra açığa alınmayı bin yıl ömrüm olsa bin yıl boyunca reddederim. FETÖ terör örgütü ve bütün terör örgütlerini ile 17 yaşımdan beri mücadele ediyorum. İstanbul'da kaldığım yerler, yurtlar bellidir. karakterim bellidir, inançlarımın ne olduğu bellidir. Bir tek cemaatim var ümmetim, bir tek önderim var peygamberimdir. Bunun dışında önder ve cemaat tanımam beni bu şerefsizlerin arkasında takıp cuntacılarla birlikte yargılanmayı asla kabul etmiyorum. Sabaha kadar bununla ilgili konuşabilirim. Benim aziz devletim şayet benim üniversite yıllarımdan itibaren duruşumu, fikriyatımı , gönül bağımı tespit edememişte 15 Temmuz gecesi tespit etmişse ve beni FETÖ Terör örgütü olarak ilan etmişse söyleyeceğim şudur; ' 80 milyon vatan evladı 24 saat FETÖ terör örgütü diye bağırsa başımı bir cm öne eğmem, bu leke de benim üstümde durmaz. FETÖ terör örgütü ile diğer terör örgütlerini lanetliyorum. Ayrıca ben darbenin olduğu gece Twitter hesabımdan darbeyi lanetlediğimi, hukuk önünde hesap vermeleri gerektiğini, açık ve net bir şekilde belirttim. Benim 2 milyon takipçim vardır. Bunların hepsi darbeye karşı duruşumu görmüşlerdir. Ayrıca o saatlerde hiçkimse erkenden ve darbenin en yoğun saatleriydi. Hiçbir kimse benim kadar net duruş sergilemiş midir, mukayese edilmesini istiyorum."



Tutuklanan Hüseyin Avni Mutlu Silivri Cezaevi'nde 



Mehmet İlkay ÖZER / İstanbul,(DHA) 15 Temmuz darbe girişimi sonrası gözaltına alınan İstanbul eski Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun da aralarında bulunduğu 11 şüpheli çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. Tutuklanan Mutlu ve diğer şüpheliler saat 04.00 sıralarında iki çevik kuvvet otobüsüyle Silivri Cezaevi'nde getirildi. (DHA)

 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin