Hukukçular, İpek Medya'nın kapatılmasını nasıl yorumluyor, kayyım ceza alır mı?

Hukukçular, İpek Medya'nın kapatılma kararıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Hukukçular, İpek Medya'nın kapatılmasını nasıl yorumluyor, kayyım ceza alır mı?

Hukuk devletinin bir gereği olarak kayyım ve el koymalarda zarar görenlerin SPK ve yargı organlarına başvurmalarının mümkün olduğunu belirten eski SPK Başkanı Prof. Dr. Doğan Cansızlar, “Ama bu süreç ne kadar uzun, ne kadar kısa sürer ona bir şey demek mümkün değil. Dolayısıyla, bu tür şeylerde yapanın yanına kâr kalır olayı hukuk devletiyle bağdaşacak bir durum değil zaten. Hukuk eninde sonunda tecelli edecektir bana göre.” dedi.



Ceza hukuku profesörü Ersan Şen ise yakın zaman önce kaleme aldığı makalesinde kayyımın şirketi idare etmesinin faaliyetlerinin durdurulması, sekteye uğratılması veya değiştirilmesi olmadığını belirterek, “Yönetim kayyımı, şirketin hak ve yararlarını gözetmek zorundadır. Aksi halde, kayyımın hukuki ve cezai sorumluluğu gündeme gelecektir.” ifadelerini kullandı.



Türkiye ekonomisinin son birkaç yıldır kaybetmeye başladığı itibarı tesis etmek için 2000'li yılların başında büyük emekler sarf eden eski SPK Başkanı Prof. Dr. Doğan Cansızlar, kayyımların batırdığı İpek Medya Grubu ve ekonomiye yansımalarının nasıl olacağıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.



Kayyımın şirket yönetimi iyi olmadığı gerekçesiyle atandığını ve bunun şirketin ayakta kalabilmesi, kâr etmesi ve iyi yönetilmesiyle alakalı iyileştirici tedbir olduğunu belirten Cansızlar, “Eğer şirketin başına geldikten sonra, şirket o atandığı zamandaki bilançosundan daha kötü bir bilançoya doğru gidiyorsa o zaman kayyımlık müessesesi görevini yerine getiremiyor anlamına gelir. Dolayısıyla, şirketin faaliyetlerini durduruyorlar. Kayyımın aslında görevinin bu olmaması gerekir diye düşünüyorum.” dedi. Kayyımın, şirketi var olan yönetimden daha iyi yönetmek adına görevlendirildiğini anlatan Cansızlar, “Şirketi ayakta tutmak adına, şirketi daha kârlı duruma getirmek adına görevlendirilir. ‘Eski yönetim iyi değil. Bu şirketi iyi yönetemiyor. O zaman o yönetimi alıyoruz, sizi oraya gönderiyoruz, tarafsız olarak ve bu işin profesyoneli olarak sizi oraya gönderiyoruz. Şirketi daha iyi duruma getir, daha iyi yönet.' diye atanır kayyım.” ifadelerini kullandı.



Haberin devamını okumak için TIKLAYIN...


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin