HASAN CEMAL'İN KARAYILAN RÖPORTAJININ YAYINLANMAYAN AYRINTILARI

Medya Mahallesi'ne konuk olan Milliyet yazarı HAsan Cemal, PKK lideri Murat Karayılan'la yaptığı röportajdan çıkarılarak yayımlanmayan kısımları açıkladı...

Google Haberlere Abone ol
HASAN CEMAL'İN KARAYILAN RÖPORTAJININ YAYINLANMAYAN AYRINTILARI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 'Kürt sorununda tarihi fırsat' açıklamasının hemen ardından Kandil'e giderek PKK'nın lideri Murat Karayılan ile röportaj yapıp Türkiye'nin gündemini değiştiren Milliyet yazarı Hasan Cemal Medya Mahallesi'ne konuk oldu. Ayşenur Arslan'ın sorularını yanıtlayan Cemal, "gazetem röportajımın iki bölümünü sakıncalı bularak yayınlamadı" dedi.


İşte Hasan Cemal'in CNN Türk'te yayınlanan Medya Mahallesi programına yaptığı açıklamalar:


Nerden aklına esti de Karayılan’la röportaj yaptın.? Şu yolculuğun hikayesini bize anlatır mısın?


Ben çok uzun yıllardır Kürt sorununu izliyorum. Bunun da temel gereği zaman zaman gidip o coğrafyada dolaşmak o coğrafyada yaşayan insanların nabzını tutmak. Lider pozisyonunda olan insanlarla konuşmaktan geçiyor. 93 yılında gidip Öcalan’la Beka Vadisinde konuşmuştum. Talabani’yle Barzani’yle neredeyse yılda bir kere bazen iki kere mülakat yaptım, röportaj yaptım. Bu çerçevede bir şeydi. Bazen de iç politikanın o kısır döngüsü içine kendimi kapılır gibi hissettiğim zaman bu tür seyahatler yapmak hoşuma gider o beni rahatlatır dünyamı değiştirir. Burada hem bunun rolü var hem de Gidip ne oluyor Irak’ta Kürt yönetimi sürekli gündemimizdeydi.


Yola Kandil diye mi çıktın Kuzey Irak diye mi?


Kafamda Kandil vardı. Çünkü o tarihten 1 ya da 1 buçuk yıl önce yine ben Kandil’e gitmek istemiştim o zaman bizim gazetede istenmedi bu. Terör örgütünün propagandası olur gitme dediler. Fakat çok istiyordum.


Giderken gazeteye de karıma Ayşe’ye de söylemedim. Neden söylemedin derseniz; gazete daha önce engellemişti. Ayşe de engelleyebilirdi. O zaman da söylemeden yola çıktım. Erbil’e gelince benim yanımda bu tür seyahatlerde çok bulunmuş olan Namık Durukan vardı Milliyet’in Ankara bürosundan ama esas Diyarbakırlıdır. NTV’nin oradaki temsilcisi vardı Çetiner Çetin.. Dedim ki: Niyetim var bakın bakalım.


Daha önce bir görüşme ayarlanmadı mı?


Hayır. Oradan telefon edildi. Bekliyoruz diye cevap verdiler. Ben Ankara’dan mesaj götürdü Kandilden mesaj getirdi denileceğini bildiğim için yanıma Çetiner Çetin’i aldım. Namık.. Çıktık oraya Murat Karayılan’la 4 saat konuştuk hiçbir zaman baş başa kalmadık.


Röportajının gazetede yayınlanmayan herhangi bir ayrıntısı var mı?


Orada yazamadığı aşağı yukarı önemli hiçbir şey yok. Her şeyi yazdım. Ama dikkatli yazdım. Nihayet terör örgütü propagandası diye de bir suç var. Yani onu kendi geçmiş tecrübelerimle daha kuru yazmaya çalıştım. Ama bunu yazmadığım bir şey ilk defa söylüyorum. İki nokta var röportajda birkaç cümle halinde o çıkarılmış.Bana da söylediler çocuklar çıkarmadan. Ben de peki dedim ses etmedim.


Nedir onlar?


Bir tanesi: Murat Karayılanla konuşurken sürekli çok güler yüzlüydü dedim. O çizilmiş. ‘Güleryüzlü’ bir şey olmaz diye..


İkicisi de: Dedim ki buraları çok güzel İsviçre’den aşağı kalmıyor. Müthiş güzel yerler. Bu dağlardan inmek kolay değil dedim. Ona gülmeye başladı herkes. Bir de o bölüm çıkarıldı..


İLHAN SELÇUK'A 'GEÇMİŞ OLSUN' MESAJI


Hastanede tedavi gören İlhan Selçuk'la kavgalı olan Hasan Cemal' e Ayşenur Arslan "İlhan Selçuk'a geçmiş olsun ziyaretinde bulundunuz mu?" diye sordu


Hasan Cemal: Hayır.. İlhan Selçuk'u hastanede ziyaret edip bir "geçmiş olsun" diyebilir miyim? Hala karar veremedim. İnsani ilişkilerle bir takım ideolojik ve siyasi fikirler insani ilişkileri etkiliyor. İlhan Abi'ye değişik kanallardan geçmiş olsun mesajı gönderdim ama bizzat arayıp veya gidip görüşmedim. Bu program vesilesiyle bir kez daha "geçmiş olsun" mesajı gönderiyorum. Umarım iyileşip yaşamasını çok istediğim Cumhuriyet'in başına geçer..


www.kanaldhaber.com.tr


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin