'Hararetli tartışmanın reytinge etkisi 1990’lardaki kadar değil'

CNN Türk moderatörleri, Hürriyet'ten Hakan Gence'nin sorularını yanıtladılar.

Google Haberlere Abone ol
'Hararetli tartışmanın reytinge etkisi 1990’lardaki kadar değil'

10 Eylül itibarıyla yeni yayın dönemine girmeye hazırlanan CNN Türk'ün moderatörleri Ahmet Hakan, Buket Aydın, Hande Fırat, Ercan Gürses ve Deniz Bayramoğlu, Hürriyet'ten Hakan Gence'nin sorularını yanıtladılar.



Hakan GENCE / HÜRRİYET



PAZARTESİ



AHMET HAKAN (‘Tarafsız Bölge’ pazartesi 21.00’de.)



Konuklar kendilerini çok geliştirdi



Tarafsız Bölge’ 13 yıldır ekranda. Bu programı bu kadar uzun soluklu yapan ne?



- Numara yapmaması ve samimiyetinden ödün vermemesi...



* Başka tartışma programlarından hangi özellikleriyle ayrılıyor?



- Temel unsurun ‘anlaşılma çabası’ olduğunu düşünüyorum. Konunun özünden kopmamak, konunun özünden kopma girişimlerinin önünü kesmek.



* Programınız hararetli tartışmalara sahne oluyor. Yayın sırasında en çok neye dikkat ediyorsunuz?



- Başarılı bir tartışma programının ideal kıvamı şu: Ne sonu tatsızlığa varacak kadar seslerin yükseldiği bir program... Ne de harareti olmayan, renksiz, kokusuz bir program...



SALI



ERCAN GÜRSES (‘Türkiye’nin Gündemi’ salı 21.00’de.)



Hararetli tartışmanın reytinge etkisi 1990’lardaki kadar değil



* Dizilere tutkun olunan bu dönemde sizce toplumun tartışma programlarıyla arası nasıl?



- Dizi izleyicisi aynı anda birkaç diziyi belli yerinden yakalayarak izleme yeteneğine sahip. Tartışma programı izleyicisi de farklı değil. Programın harareti,  üslubunu sevdiği tartışmacıların ağır bastığı programa yönelim gibi faktörler izleyicinin o haber kanalında daha çok kalmasını sağlayabiliyor.



* Tartışma programları bazen hararetleniyor, yorumcular aynı anda konuşuyor, kimse kimseyi duymuyor. Buna karşı taktikleriniz var mı?



- Hafif tebessüm ederek konukların gözünün içine bakmak iyi bir taktik. İkinci yöntemse sizin de sesinizi en az konuklar kadar yükselterek tartışmayı kontrol altına almaya çalışmanız.



ÇARŞAMBA



BUKET AYDIN (‘Buket Aydın ile 40’ çarşamba 21.00’de.)



Programın sonunda karne vereceğiz



* Buket Aydın ile 40’ programında haftada bir, gündemdeki bir isme 40 soru yönelteceksiniz. Programın içeriğini biraz anlatır mısınız?



- Toplam 40 değişik sertlikteki soruyla gündeme imza atan konuklarımızın üzerinde bir güven testi yapacağız. Sorular uzmanlar, halk, sosyal medya ve benim tarafımdan hazırlanacak. Her sorunun konuk tarafından yanıtlanma süresi iki dakika. İki dakika bitiminde konuk benden ek süreme isteme hakkına sahip olacak. Ek süre verme inisiyatifi bende. Konuk soruları ister cevaplayacak, isterse de pas geçme hakkını kullanacak. Soruların zorluk derecesi de var. En zor sorularım kırmızı renkte. Programın sonunda konuğuma seyircinin karnesi ve benim karnem verilecek.



* Konuklarınız siyaset veya magazin gündeminden mi seçilecek?



- O hafta Türkiye gündeminde kim varsa... Bazen popüler kültürden, bazen de siyaset dünyasından. Kapımız herkese açık.



PERŞEMBE



HANDE FIRAT (‘Gece Görüşü’ perşembe 21.00’de.)



Eleştirinin sınırı elbette var



* ‘Gece Görüşü’ bu sene ikinci sezona başlıyor. Yeni sezonda izleyiciyi neler bekliyor?



- Geçen sezonun izlenme oranları, tüm tartışma programları arasında ‘Gece Görüşü’nün birinci çıktığını ortaya koydu. Yeni dönemde ‘Gece Görüşü’ aynı formatta devam edecek.



* Ekranda birçok tartışma programı var. ‘Gece Görüşü’nü neden izlemeliyiz?



- Öncelikle ‘Gece Görüşü’ çok yönlü bir tartışma programı. Perde arkalarını, sıcak gelişmeleri anlık paylaşıp, samimice izleyene aktarıyoruz. Amaç ilk, yeni, kapsamlı ve gerçekte ne olduğunu içeren bilgiyi izleyiciye verebilmek.



* Bir moderatörü rakiplerinden ayıran nedir?



- Herkese göre değişebilir ama benim olmazsa olmazım habercilikten ve gazetecilikten gelmek, muhabirlik ruhunu hiç kaybetmemek. Tarafsız kalabilmek, doğal olmak ve ekiple, konuklarla iyi bir iletişim kurmak.



CUMA



DENİZ BAYRAMOĞLU (‘Gündem Özel’ cuma 21.00’de.)



Konunun önemi yok, onu nasıl anlattığınız önemli



* Sizce bir tartışma programını izlenir kılan ne?



- Tartışma programı değil de bir fikir teatisi ve münazara programı olması, bunun yanında bir de bilgi içermesi. Yani izleyen kişinin bir şey öğrenerek ekran başından kalkması.



* Neden sizin programınızı izlemeliyiz?



- Bizim programı izlerseniz siyaset tartışması değil onun yerine bir siyaset bilimi konuşması izlersiniz. Uluslararası ilişkilerin inceliklerini ve bilinmeyenlerini duyarsınız.



Röportajın tamamını okumak için TIKLAYIN


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin