HANGİ YAZAR HANGİ ŞARKICIYA SÖZ VERSİN?

Mehveş Evin son zamanlarda müziğe el atan edebiyatçıları kaleme aldı.

Google Haberlere Abone ol
HANGİ YAZAR HANGİ ŞARKICIYA SÖZ VERSİN?

Mehveş Evin/ Milliyet


Romancılar söz yazarlığını sevdi



Farkında mısınız? Son zamanlarda edebiyatçılar müziğe el atmış vaziyette... Ya da tam tersi, şarkıcılar edebiyatçılara!
Elif Şafak, Teoman’ın son albümü için ‘Uçurtmalar’ı yazmış, bir erkeğin ağzından git-gelli bir kadını, muhtemelen yasak bir aşkı tasvir eden sözleriyle epey konuşulmuştu. Şimdi de Ayşe Kulin, ilk kez söz yazarı olarak karşımızda... Candan Erçetin’in yeni çıkan albümü ‘Kırık Kalpler Durağı’ için deneyimli romancının yazdığı şarkının adı ‘Bahar’.
Teoman’ın arızalı halleriyle Elif Şafak’ın karanlıklara dalıp çıkmaya meyyal ruhu müzikte buluşup nasıl iyi bir ikili olduysa... Entelektüel, ağırbaşlı ve mesafeli duruşlarıyla tanınan iki kadının, yani Erçetin ve Kulin’in buluşması da tencere kapak misali!
Kulin’in yazdığı ‘Bahar’ görmüş geçirmişliği, olgun yaşta aşk yaşamayı, artık ‘Kim ne der?’ korkusu yaşamadan sevgilinin kıymetini bilmeyi anlatıyor... Candan Erçetin’in yorumuyla tam da hayranlarının ezberleyeceği bir şarkı olmuş. 
Şarkının hikayesini merak ettim, Ayşe Kulin’i aradım. En son Türkan Saylan’ın hayatını anlattığı ‘Türkan’ adlı kitabı yazan Kulin, “Candan Hanım dostum, yeni bir albüm çıkaracağını söyleyip şarkı sözü yazmamı isteyince ben de yazdım. Sözleri yaşıma uygun” dedi.
Ben “Yaşa uygun sözler mi? Bu sözlerde aşk var, yaşanmışlık var...” deyince gülerek “Öyle derin anlamlar içermesi gerekmiyor. İçimden öyle geldi, yazdım. Müziğe göre yazmam gerekmediği için kolay oldu. Sonuçtan memnunum” cevabını veriyor.
Aslında Kulin’in ilk müzik denemesi değil bu... Çoğu edebiyatçı gibi şiir de yazan Kulin, Gülriz Sururi için de söz yazdığını, fakat o zamanlar tanınmadığını söylüyor. Bir başka müzik denemesi, gerçekleşmediği için pek bilinmeyen bir proje: Fransızcadan Türkçeye uyarlanması planlanan şarkıları Müslim Gürses seslendirecekmiş!
Anlayacağınız Ayşe Kulin’in müzik tutkusu yeni değil. Klasik Türk Müziği’ni ve klasik müziği çok seviyor:
“Müzik dolu bir evde büyüdüm. Anneannem ud, büyük teyzem keman çalar, akşamları müthiş müzik sofralarımız olurdu. Ne yazık ki müziğe kabiliyetim yok, ben de kaleme sarıldım!”     


Hem romancı, hem müzik yazarı
 Edebiyatçı kimliğiyle tanınan, çoksatan yazarların müzikle flörtü yeni değil. Murathan Mungan’ın yazdığı şarkı sözlerini Yeni Türkü bestelemiş, daha sonra ‘Söz Vermiş Şarkılar’ı Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Mor ve Ötesi, Aylin Aslım ve Hümeyra yorumlamıştı.
Ancak Mungan gibi, hem çok satan bir edebiyatçı olup, hem de şarkı sözü yazan ‘komple sanatçı’ların sayısı az... Türk müziğinin bir başka önemli ismi de Zülfü Livaneli mesela. Livaneli’nin seslendirdiği ‘Merhaba’nın da sözleri Yaşar Kemal’e ait.  
Bu örneklerin dışında müzikle tiyatro veya müzikle sinema kariyerini bir arada götürenlere veya kendi bestelerini yapıp seslendirenlere alışığız...
Kimi zaman Lady Gaga veya Serdar Ortaç gibi söz yazarlığından şarkıcılığa atlayanlar da oluyor. Jason Blume gibi, Britney Spears’den Gypsy Kings’e şarkı sözü yazan ve tecrübeleriyle ‘Nasıl hit şarkı yazılır?’ türü kitap çıkaranları hiç saymıyorum. Şair-müzisyen olup aslen müzikleriyle tanınanlar da var... En baba örnekleri, Leonard Cohen, Nick Cave, Aşık Veysel...
Bakalım bundan sonra romancı kimliğiyle tanınan ve söz yazarlığında şansını denemek isteyen başka edebiyatçılarımız olacak mı?     




İŞTE ‘BAHAR’


Sen bana müjde misin umut musun sevgili
Kim demiş geçti mevsim ufukta göründü kar
Bu kaçıncı bahar sakın sorma sevgili
Benim yorgun gönlümde aşkının telaşı var


Bahar geldiğinde ben böyle mi olurum
Yoksa böyle olduğumda mı gelir bahar
Ayrıca bunun seninle ne ilgisi var


Tabii ki ben böyle olduğum için bahar
Çünkü sana değdiğinden beri ellerim
Bütün kış dallarında tomurcuklar var


Sen bana vaat mısın lütuf musun sevgili
Kim ne derse desin al beni sinene sar
Yaşanmış baharları unut gitsin sevgili
Benim gönül ülkemde bir tek senin aşkın var



HANGİ YAZAR HANGİ ŞARKICIYA SÖZ VERSİN?
Elif Şafak ve Ayşe Kulin’in söz yazarlığı denemesi, büyük ihtimalle ‘beste kıtlığı’ yaşayan diğer şarkıcıları da harekete geçirecek. Düşünsenize Orhan Pamuk söz yazsa hit olmaz mı! Tabii asıl mesele, kimin kime yazdığı... Peki hangi şarkıcı, hangi yazarla anlaşsın? İşte önerilerim:
TUNA KİREMİTÇİ-YEŞİM SALKIM:
Kiremitçi, Ajda Pekkan’a şarkı sözü yazmıştı. Yeşim Salkım’la buluşması ise magazin tarihi açısından yeni facialara gebe olabilir. Şarkının isim önerisi: ‘Kötücülsün, kötücül’
TURGUT ÖZAKMAN-
GRUP ÖTÜKEN:
Ülkücü popun temsilcisi sayılan Grup Ötüken, ‘Çılgın Türkler’ bestesiyle ortalığı sallar.
AYFER TUNÇ-GÖKSEL:
Göksel eski pop parçaları yorumlamakta usta, Ayfer Tunç 70 ve 80’li yıllara dair detaycılığıyla.
AHMET ALTAN-GRUP YORUM:
Fazla söze hacet yok.
HAKAN GÜNDAY-DUMAN: Bomba!  


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin