GUARDIAN'DAN DENSİZ BENZETME

Guardian gazetesinde yer alan bir yazıda ülkeleri ekonomik durumlarına göre ele alan kısaltma modasına değinilerek, “Bir kısaltma ölürken diğeri doğuyor. Finansal piyasalar yönetilmesi en zor açıkları bulunan ülkelerden oluşan Stupid kısaltmasını şimdiden üretti ve İngiltere’de burada. Yeni kısaltma İspanya (S), Türkiye (T), İngiltere (U), Portekiz (P), İtalya (I) ve Dubai’den (D) oluşuyor” denildi.

Google Haberlere Abone ol
GUARDIAN'DAN DENSİZ BENZETME


Ekonomide ülkeleri baş harflerinden oluşan kısaltmalar halinde gruplandırma modasının son örneği “STUPID” ülkeleri olurken,  Türkiye’nin burada “T” harfiyle yer aldığı iddia edildi.
Guardian gazetesinde ülkeleri ekonomik durumlarına göre ele alan kısaltma modasıyla ilgili bir yazı yer aldı. Katie Allen imzalı yazıda önce “BRICS” ülkelerinden söz edildi. Büyük hızla kalkınıp dünya ekonomisinde söz sahibi olmaya başlayan grubu Brezilya, Rusya, Hindistan (I), Çin © baş harfleriyle oluşturuyordu. Kemal Derviş’in de aralarında bulunduğu bazı ekonomistler bir dönem, bu gruba Türkiye’nin de bir “T” harfiyle katılabileceğini savunmuşlardı.
Guardian’daki yazıda BRICS’ten sonra “Next 11” ülkelerinin geldiği belirtildi. Yükselen ekonomilerin oluşturduğu “Diğer 11’ler” içinde Türkiye bulunuyordu. Bugünlerde ise “PIGS” ya da daha doğru olarak “PIIGS” şeklinde yazılacağı belirtilen ülkelerin devreye girdiği belirtilen yazıda şöyle denildi:
“Portekiz, İrlanda, Yunanistan (G) ve İspanya (S)’nın mücadele içinde olan ekonomileri kısa sürede toplu olarak ‘Pigs’ kısaltmasıyla tanınır hale geldi. Fakat buna kısaltmayı ‘Piigs’ şeklinde daha kulak tırmalayıcı bir hale getirecek İtalya’nın da gruba girip girmeyeceği tartışması var. İrlandalı ve İtalyanların ‘kısa okunuştaki i harfinin’ tartışmalı onurunun kime ait olduğu konusunda anlaşamadıklarına da şüphe yok. Borç krizi sürer ve ülke spekülatörlerin saldırısı altına girerken listedeki yeri belki de en garantili ülke Yunanistan. İrlanda’ya gelince, durgunluğa giren ilk euro bölgesi ülkesi ve bütçe açığı 2009 yılında yatırımcıları ürküterek ikiye katlandı. Fakat aynı konu, dün 2009’un dördüncü çeyreğinde GSYİH’sındaki düşüş haberleriyle piyasaları sarsılan, bir yıl içinde kamu borcu, 1.6 milyar eurodan, 2009’da 1.7 milyar euroya yükselen İtalya için de geçerli. Kısaltma nasıl okunursa okunsun ateş altında.
Goldman Sachs’tan Jim O’Neill tarafından türetilen Brics sözcüğü, ekonomistler, siyasetçiler, bankacılar ve iş dünyası liderleri tarafından ortak kullanıma sokulmuştu. Fakat Barclays Capital’deki uzmanların Pigs’i araştırma notlarında değil, sıkıntı içinde bulunan ülkeleri anlatmak için kullandıkları belirtiliyor. Aynı şey Financial Times’ta da söz konusu.”


DENSİZ BENZETME


Gazetedeki yazı “Fakat bir kısaltma ölürken diğeri doğuyor. Finansal piyasalar daha şimdiden yönetilmesi en zor açıklara sahip ülkeler için Stupid terimini ürettiler ve İngiltere’de bunun içinde. Yeni kısaltma İspanya (S), Türkiye (T), İngiltere (U), Portekiz (P), İtalya (I) ve Dubai’den (D) oluşuyor” satırlarıyla sona erdi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin