Görev süresi bugün biten RTÜK Başkanı'nın 4 yılı nasıl geçti?

Milliyet yazarı Sina Koloğlu bugünkü yazısında Davut Dursun'un 4 yıllık RTÜK Başkanlığı sürecini değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol
Görev süresi bugün biten RTÜK Başkanı'nın 4 yılı nasıl geçti?

Sina Koloğlu, bugün itibariyle görevi bırakan ve yeni seçimlerde aday olmayacak olan Davut Dursun'un başkanlığı döneminde yaşanan değişimleri "RTÜK Başkanı Davutoğlu’nun dört yıllık görev süresinde, TV gelirleri biraz arttı, cezalar aynen devam, ‘kamu spotu’ kavramı doğdu, frekanslarımız hâlâ belli değil" sözleriyle ifade etti.



RTÜK'ün en çok 2009 yılında toplandığını ve kanallara ceza kestiğini belirten Koloğlu RTK'e de kanallar tarafından en çok 2012 yılında dava açıldığını ifade etti.



 Sina Koloğlu'nun yazısı şu şekilde:



"RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun görevini bırakıyor. Bir daha seçime girmeyecek. Dört yıllık bir özetin yer aldığı “RTÜK’te ne yaptı?” sorusu, aslında Türkiye’de televizyon yayıncılığının dört yıldaki durumu ne oldu'nun da bir şekilde cevabı"



İşte dört yılda TV dünyasında nelerin yaşandığını özetleyen konu başlıkları:



Yahu bu kadar radyo n’olacak?



Türkiye çapında yayın yapan tam 1.060 radyo istasyonu var. Büyükşehirlerde hâlâ ‘mahalleden mahalleye geçince radyo yayınları bozulur’ ilkesi geçerli. Dört yılın sonunda varılan nokta bu. Televizyon sayısı da 247. Ve bu rakam giderek artıyor.



Frekans ihalesinin sonucu hâlâ belli değil



“AB’ye gireceğiz” diye norm peşinde koşan Türkiye, frekans ihalesini tamamlamamış tek ülke. Ukrayna 2014’te, Polonya 2015’te Rusya 2015’te girecek. Biz hesaba göre 2015’te işi bitiyoruz. Ama açılan davalar var. Yani her an her şey olabilir.



RTÜK ceza verdi, kanallar bol bol itiraz etti



Bu durum özellikle geçen yıl büyük artış göstermiş. RTÜK aleyhine en çok dava açılan üç yıl şöyle: 2012 (480 dava), 2009 (461 dava) 2010 (404 dava)... Bu davaların kazanılma oranıysa düşük!  



RTÜK en çok bu yıl toplandı; kesilecek çok ceza var



RTÜK toplantıları eşittir kime ne ceza vereceğiz... En çok toplantıyı 2009’da yapmışlar (1.702 karar çıkmış). Bu yılın ilk     altı ayında 1.682 karar verilmiş. Demek ki bu yıl kanallar çok yaramazlık yapmış!



Gergedan boynuzu reklamları önlenemiyor!



Özellikle uydudan yayın yapan kanalların reklam kuşağı bilimum ilaç, her derde deva alet, edevat, araç, gereçle dolu. Ben     onları ‘gergedan boynuzu reklamları’ başlığında topluyorum.

Hemen tüm uydu yayını yapan kanallarda karşımıza çıkıyorlar. RTÜK bu reklamlarla başa çıkamıyor. ‘Genel sağlığa zarar veren reklamlar’ başlığı işte bunları kapsıyor ve 2009 - 2013 tarihleri arasındaki reklama verilen cezaların beşte biri bunlarla ilgili (2.210 cezanın 448’i).

Basına en çok yansıyansa ‘buzlama’, ‘örf, adet, gelenek’, ‘küçük çocukları korumak’ başlığı altında toplanabilecek cezalar. Çocukların ve gençlerin korunması’ ve ‘ genel ahlak aile yapısı’ başlıklı ceza toplamı 128



Yazının devamını okumak için TIKLAYINIZ


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin