'GECENİN KANATLARI' UÇMAYI BAŞARABİLECEK Mİ?

Mahsun Kırmızıgül'ün senaryosuna ve müziklerine imza attığı 3. filmi “Gecenin Kanatları” 11 Aralık’ta vizyona giriyor. Sayım Çınar, şimdilik sevişme sahneleri ve Beren Saat'in galaya katılmamasıyla gündeme gelen filmi izledi ve ilk eleştirilerden birini kaleme aldı...

Google Haberlere Abone ol
'GECENİN KANATLARI' UÇMAYI BAŞARABİLECEK Mİ?

 


 


 


Yılmaz Güney olmak kolay değil!


 


Son dönemlerde üst üste birçok Türk filmi gösterime giriyor. Yapımcılığını Murat Tokat’ın yaptığı “Gecenin Kanatları”nın basın gösterimi de Maçka G-mall’da sinema eleştirmenlerinin katılımıyla gerçekleştirildi.


 


“Gecenin Kanatları”nda 12 Eylül darbesinden sonra anne ve babası polis baskınında gözleri önünde katledilen Gece’nin yaşadığı trajedi anlatılıyor. Bu filmde Beren Saat’i ilk defa izleme fırsatı buldum. Beren bir intihar bombacısı rolünde. İzlenimim, rolü almasında son dönemdeki popülaritesinin ve güzelliğinin epey katkısı olduğu yönünde. Beren bu filmde cesur sahnelerde yer alıyor. Yusuf rolünde izlediğimiz Murat Ünalmış ise 400 metre koşucusu olmak için çalışan bir kapıcı çocuğu olarak karşımıza çıkıyor. Filmde Yusuf ve Gece’nin aşkları zaman zaman heyecanlı olaylarla birleşiyor. İlk kez bir sinema filmi için kamera karşısına geçen, dizilerden tanıdığımız Erkan Petekkaya ve yasadışı bir örgütün liderini oynayan Yavuz Bingöl de diğer önemli rollerdeler.


 


“Gecenin Kanatları” Yavuz Bingöl’ün devrimci repliklerine rağmen politik bir film olmaktan çok uzak. Filmde zaman zaman Taraf gazetesi okuyan bir adamı ve bir televizyon programındaki Kürt açılımı tartışmalarını görüyoruz. Ama bunlar filmin politik bir film olmasına yetmiyor. Belki de Tunca Arslan’ın dediği gibi Türkiye solu, genel olarak bağımsızlık ve anti-emperyalizm gibi kavramları unuttuğu için bir türlü dört dörtlük bir politik film yapamıyor. Bingöl’ün devrimci replikleri havada kalıyor.


 


Gelelim Ahmat Küçükkayalı’yla birlikte senaristliği, Yıldıray Gürgen’le birlikte filmin müziklerini üstlenen Mahsun Kırmızıgül’e. Mahsun, sinematografisine “Beyaz Melek”le görkemli bir giriş yapmış, yurtdışında ödüller, övgüler almıştı. “Güneşi Gördüm” ise çok eleştirilmişti. Mahsun Kırmızıgül’e sesleniyorum. Yılmaz Güney olmak kolay değil; sinema üzerine çok kafa yormak, çok düşünmek, çok izlemek gerekiyor. En çok da cesur olmak gerekiyor. Birileri Mahsun’a birilerini kızdırmayı, karşısına almayı göze almadan Yılmaz Güney olamayacağını söylemeli. “Gemide” gibi bir filmi yöneten Serdar Akar’ın bu filmi için söylenecek daha çok şey var. Benden bu kadar!


 


 


 


FİLMİN KÜNYESİ:


 


YAPIM ŞİRKETİ   : BOYUT FİLM


YAPIMCI            : MURAT TOKAT


YÖNETMEN        : SERDAR AKAR


SENARYO          : MAHSUN KIRMIZIGÜL-AHMAT KÜÇÜKKAYALI


GENEL KOOR.    : CEREN ASLAN


GÖRÜNTÜ YÖN.  : MUSTAFA KUŞÇU


SÜRE                 : 100 dk.


TÜRÜ                 : AŞK-DRAM


VİZYON TARİHİ   : 11 ARALIK 2009


DAĞITIM ŞİRKETİ: PİNEMA


KOPYA SAYISI     : 156 KOPYA


MÜZİK                : MAHSUN KIRMIZIGÜL-YILDIRAY GÜRGEN


OYUNCULAR        : BEREN SAAT (Gece), MURAT ÜNALMIŞ (Yusuf), ERKAN PETEKKAYA (Cemal), ALPER KUL (Baran), TEOMAN KUMBARACIBAŞI (Hikmet), CEZMİ BASKIN (Antrenör), ARİF ERKİN (Hasan), FERİT KAYA (Selim), ALİ BARIŞIK (Fiko), ZEYNEP ANIL TATDIRAN (Funda) VE YAVUZ BİNGÖL (Ali Rıza)


ÇOCUK OYUNCULAR: SELİN KARİNA GÜKRER (Gece’nin küçüklüğü)


KONUK OYUNCULAR: BEGÜM KÜTÜK (Gece’nin annesi), EMİN YAŞAR, İBRAHİM İRİS, LEVENT AKKÖK (Gece’nin babası), MEHMET AVDAN


 


SAYIM ÇINAR


sayimc@superonline.com

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin