Gazetecilerin tepkisi bitmiyor

Basın meslek örgütlerinin G20 zirvesinde uygulanan akreditasyona tepkileri devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Gazetecilerin tepkisi bitmiyor

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), DİSK Basın –İş Sendikası ile Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Sözcüsü Basın Enstitüsü Derneği (IPI), Antalya’da 15-16 Kasım tarihlerinde yapılacak G20 zirvesinde basına akreditasyon uygulamasını eleştiren bir açıklama yaptı.



Açıklamada, şu görüşler yer aldı:



“Basına akreditasyon uygulanması sorununun çözümünü beklerken yeniden keyfi değerlendirmelerle iptaller yaşanmaktadır. İktidar, yayın politikasından hoşlanmadığı gazetelerin çalışanlarının mesleklerini yapmalarını engellemektedir. G20 Zirvesi’nden hemen önce basına getirilen sınırlama da bu sorunun ulaştığı büyüklüğü ortaya koymaktadır.



Bu durum kamuoyunu bilgilendirme görevi ile orada bulunan gazeteciler arasında eşitlik ilkesine aykırı düşmektedir. Halkın bilgi alma hakkına yönelik bir engellemedir. Çağdaş demokrasilerdeki basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne karşı bir uygulamadır. 



Türkiye 180 ülke arasında basın özgürlüğü konusunda 149. sırada olan bir ülkedir. Avrupa Birliği İlerleme Raporu’nda halkın haber alma hakkının nasıl ihlal edildiği açıkça belirtilmiştir.



G20'de de uygulanan akreditasyon aslında halkın haber alma, bilgilenme hakkına indirilen bir darbedir. Başbakan Ahmet Davutoğlu seçimlerden sonra yaptığı açıklamada, ‘Basın özgürlüğünün kırmızı çizgileri olduğunu’ söylemesine karşın akreditasyon uygulamasının devam etmesi kabul edilemez.”


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin