Gazetecilere saldırı! 1 muhabir gözaltına alındı!

İsrail askerleri, bölgede görev yapan gazetecilere de saldırarak, 1 foto muhabirini gözaltına aldı.

Google Haberlere Abone ol
Gazetecilere saldırı! 1 muhabir gözaltına alındı!

Mescid-i Aksa'nın kapısında bulunan Filistinlilere müdahale eden İsrail askerleri, bölgede görev yapan gazetecilere de saldırarak, 1 foto muhabirini gözaltına aldı.



İsrail askerlerinin Aksa'yı Müslümanlara kapatmasından dolayı yaşanan gerilim sürüyor. Aksa'nın Silsile (Zincir) kapısında toplanan Filistinliler tekbirler getirerek yasağı protesto etti. Yasağın kaldırılmasını ve Yahudi yerleşimcilerin ihlallerine son verilmesini isteyen Filistinlilere müdahale eden İsrail askerleri, göz yaşartıcı gaz, ses bombası ve plastik mermi kullandı. 



Yaşananları görüntülemek isteyen gazetecilere de saldırarak darp eden İsrail askerleri, 3 foto muhabirini gözaltına almak istedi. 



Çevredekilerin tepkisinin ardından iki gazeteciyi serbest bırakan askerler, Mustafa Haruf isimli Filistinli gazeteci ile bir diğer Filistinliyi ise gözaltına aldı. 



İsrail askerlerinin müdahalesinde aralarında gazetecilerin de bulunduğu çok sayıda Filistinli yaralandı. 



Mescid-i Aksa'ya postallarıyla girdiler



İsrail askerleri sabah saatlerinde de Mescid-i Aksa'nın içerisine girerek 5 Filistinliyi gözaltına almıştı.



Mescid-i Aksa Müdürü Ömer el-Kisvani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail askerlerinin bugün de Aksa'yı Müslümanlara kapattığını belirterek, "İsrail askerleri bu sabah Aksa'ya baskın düzenleyerek içeride bulunan cemaate saldırı düzenledi. Kıble Mescidi'nden içeriye postallarıyla giren askerler 5 kişiyi gözaltına aldı" ifadelerini kullanmıştı.



Kisvani, İsrail askerlerinin baskına direnen cemaate göz yaşartıcı gaz, ses bombası ve plastik mermi ile müdahale ettiğini kaydetmişti. 



Bir grup Filistinli gencin, Yahudi yerleşimcilerin baskınlarını engellemek için Mescid-i Aksa'nın kapısını ve avlusunu tutmak amacıyla geceden Aksa'ya girdikleri belirtilmişti.



AA muhabirine konuşan Filistinli gençlerden biri, "Pazartesi günü İsrail askerlerinin eşliğinde Aksa'ya girecek olan Yahudi yerleşimcilerin yapacakları baskın ve ihlallere karşı, İsrail güvenlik güçlerinin yoğun bir şekilde Aksa'nın etrafını kuşatmasına rağmen onlarca genç Mescid-i Aksa'ya gizlice girmeyi başardık" ifadelerini kullanmıştı.



Mescid-i Aksa Vakfı yetkililerinden alınan bilgiye göre, dün 40 Yahudi yerleşimci, polis korumasında Aksa'nın avlusuna alınmıştı.



Yahudiler için yılbaşı kabul edilen "Roş Aşana" tatili nedeniyle yaklaşık 50 Yahudi yerleşimci, İsrail Tarım Bakanı Uri Ariel eşliğinde Harem-i Şerif'te bulunan Mescid-i Aksa'ya girmiş, yerleşimcilerin Aksa'ya alınmasını protesto eden ve içeri girmek isteyen Filistinlilere, askerler ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile müdahale etmişti. Müdahale sırasında aralarında kadınların da bulunduğu çok sayıda kişi yaralanmıştı.



İsrail, Mescid-i Aksa'nın kapısını ve avlusunu tutarak ihlallere engel olmaya çalışan gönüllü Filistinlileri yasa dışı ilan etmişti. İsrail'in Aksa'ya yönelik bugünkü ihlalleri, gönüllü Filistinlilerin "yasa dışı oluşum" ilan edilmesinin ardından meydana geldi. 



Aksa'ya geçen yıl da postallarıyla girmişlerdi



İsrail askerleri, 2014 Kasım ayında da Mescid-i Aksa'yı basarak gaz bombaları ve plastik mermilerle Filistinlilere saldırmıştı. 1967'den bu yana ilk defa Aksa'nın içine girerek ibadethaneyi tahrip eden İsrail askerleri mescidin halılarını çiğnemişti. 



Saldırı esnasında Kuran-ı Kerimler yerlere atılmış, Aksa'nın kapısı ve camları hasar görmüştü. Halıların bir kısmı da atılan ses bombalarının çıkardığı ateşten tutuşarak yanmıştı.



Mescid-i Aksa'ya 21 Ağustos 1969'da giren Avustralyalı Yahudi Dennis Michael Rohan, Kıble Camisi'nin mihrabını ve bin yıllık minberini yakmıştı. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin