Gazetecilerden sosyal medya yasağına bir tepki daha!

ÇGD ve Gazeteciler Cemiyet, Twitter'la YouTube'a getirilen yasakla ilgili bir mesaj yayınladı.

Google Haberlere Abone ol
Gazetecilerden sosyal medya yasağına bir tepki daha!

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınma görüntülerinin yayınlanması nedeniyle Twitter ve YouTube'a getirilen erişim yasağını kınadı.



Bu yasağın halkın haber alma hakkını engellediğini belirten ÇGD mesajında, şu ifadelere yer verdi:



Kendi iktidarı için yapmayacağı şey olmaya AKP, bir kez daha yasaklama girişimleriyle karşımızda.



Geçen hafta yaşanan Çağlayan Adliyesi'nde Savcı Mehmet Selim Kiraz da dahil üç kişinin ölümüyle sonuçlanan olay bahane edilerek bazı sitelere erişimi yasaklandı. 



Savcının bedeninde çıkan kurşun sayısının bile net olarak açıklanamadığı bu olayın yaşandığı gün de yayın yasağı getirilmiş, kamuoyunun bilgi alma hakkı engellenmişti. Medyanın büyük kısmını kendine bağlayan, diğer kısmını ceza ve tehditlerle sindirmeye çalışan AKP, sosyal medya kanallarıyla yayılan bilgiyi de engellemeye çalışıyor. Şimdiye kadar yüzlerce kişinin hapis yattığı büyük davalarının düzmece olduğunu neredeyse itiraf eden AKP'nin ‘halkın haber alma hakkı’nı engellemeye çalışması tabi ki sürpriz değildir. AKP, kendi ülkesinde kendi halkına ve kurumlarına karşı bir savaş başlatmıştır ve karşısına geçen herkesi baskı altına almaya hatta yok etmeye çalışmaktadır. Hükümet’in asıl görevi kamuoyunun doğru biçimde bilgilendirme iken halkın bilgi üretme ve paylaşma kanallarını dahi kapatmaya kalkmaktadır. Bütün bunlar Hükümet’in, halkın bilmesinde sakınca olduğunu düşündüğü bilgilerin varlığını göstermektedir.



Şu bilinmelidir ki gerçekler er ya da geç açığa çıkacaktır ve yayın yasakları, sosyal medya erişimlerinin engellenmesi de dahil, ifade özgürlüğünü kısıtlayan tüm düzenlemeler iktidarın boşa çabaları olarak tarihteki yerini alacaktır.



Konuyla ilgili Gazeteciler Cemiyeti de bir mesaj yayınladı.



Gazeteciler Cemiyeti’nden yapılan yazılı açıklamada Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin Çağlayan Adliyesi'ndeki menfur saldırı ve İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın katledilmesi ile ilgili olarak yazılı, görsel ve sanal medyada yayınlanan grafik içeriğin etik ilkeler açısından problemli olduğu açıktır. Öncelikli olarak insan yaşamı ve saygınlığının korunması ilkesinin gözetilmemesi üzüntü verici olduğunu vurguladı. 



Bilgin, “Ancak, Atatürk’ün veciz bir şekilde belirttiği gibi ‘Basın özgürlüğünün sakıncalarını giderecek tek yol yine basın özgürlüğüdür.’ Bir an önce sanal medyaya getirilen erişim yasağının kaldırılmasını, en azından sadece bahse konu grafik iletilerle sınırlandırılmasını talep ediyoruz” dedi.



Sanal ağların günümüz dünyasının en temel iletişim platformları olduklarını kaydeden Bilgin “Bu platformlara ulaşım engellenmesi sansürdür ve sansür hiç bir şart altında kabul göremez,” dedi.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin