Gazetecilerden gözaltındaki meslektaşları için açıklama!

TGC ve TGS Diyarbakır'da gözaltına alınan meslektaşları için açıklama yayınladı.

Google Haberlere Abone ol
Gazetecilerden gözaltındaki meslektaşları için açıklama!

TGC Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak Diyarbakır’ın Sur ilçesinde gerçekleşen saldırı olayını takip ederken gözaltına alınan Evrensel Gazetesi muhabirleri Hasan Akbaş, Fırat Topal, Serpil Berk ve Serbest Gazeteci Sertaç Kayar’ın serbest bırakılmasını istedi.



TGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu görüşler yer aldı:



"Diyarbakır'ın Sur ilçesinde On Gözlü Köprü yakınlarında gerçekleşen saldırının ardından olay yerine haber takibi için giden dört gazeteci göz altına alınmıştır. Gözaltında tutulan Evrensel Gazetesi muhabirleri Hasan Akbaş, Fırat Topal, Serpil Berk ve Serbest Gazeteci Sertaç Kayar’ın avukatlarıyla görüşmeleri de engellenmiş, kıyafetlerinin kriminal incelemeye alındığı öğrenilmiştir. Gazetecilerin kıyafetlerinin böyle bir incelemeye tabi tutulması ‘gazetecilik faaliyetinin yine bir suç olarak görüldüğünü ortaya koymaktadır. Bir kez daha hatırlatıyoruz. Gazetecilik suç değildir. Meslektaşlarımızın gözaltına alınması ve kıyafetlerinin kriminal incelemeye tabi tutulması halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının engellenmesidir. Meslektaşlarımızın en kısa sürede serbest bırakılmasını istiyoruz."



Konuyla ilgili bir açıklada TGS'dan (Türkiye Gazeteciler Sendikası) geldi. TGS, gazetecilerin avukatlarıyla görüştürülmemesi nedeniyle de kavgılarının arttığını söyleyerek açıklamsında şu ifadelere yer verdi:



Sendikamızın üyeleri Evrensel Gazetesi muhabirleri Hasan Akbaş, Fırat Topal, Serpil Berk ve Serbest Gazeteci Sertaç Kayar hâlâ gözaltında tutuluyor.



Yaşananlar, gazetecilerin İstanbul'dan Diyarbakır'a her yerde tehdit altında olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. 4 meslektaşımız, gazetecilik mesleğinin en temel ilkesi olan, “olay yerinden bildirmek” için patlamanın yaşandığı bölgeye gitmiş ve olayı belgelemiştir.



Ancak gazetecilik, kolluk kuvvetleri tarafından suç olarak görülmüştür.



Bu dayatmayı kabul etmiyoruz, gazetecilik yapan meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz.



4 meslektaşımızın kıyafetlerinin kriminal incelemeye alınması uygulamasını da suç delili üretme çabası olarak değerlendiriyoruz. Derhâl bu uygulamaya da son verilmesini istiyoruz.



OHAL gerekçesiyle meslektaşlarımızın, 5 gün boyunca avukatları ile görüştürülmemesi ihtimali, kamuoyunun, dostlarının ve sendikamızın kaygılarını artırmaktadır.



Meslektaşlarımızın, gazeteciliklerine tanığız ve bir an önce serbest bırakılmalarını istiyoruz.



İktidara da hatırlatıyoruz; adalet ve hukuk gibi, özgür basın da bir gün herkese lazım olur.



Diyarbakır'da 4 gazeteciye gözaltı


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin