'Gazeteciler ve siyasetçiler hapisteyken adil devlet'

Cumhuriyet davasında tutuklu bulunan gazeteciler, bugün bir kez daha hakim karşısına çıkacak.

Google Haberlere Abone ol
'Gazeteciler ve siyasetçiler hapisteyken adil devlet'

Hürriyet Gazetesi yazarı Murat Yetkin, bugün bir kez daha görülecek olan Cumhuriyet davası ile ilgili bir yazı kaleme aldı.



Murat YETKİN / HÜRRİYET



Gazeteciler ve siyasetçiler hapisteyken adil devlet



Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ABD’yi eleştirirken, Önemli olan büyük ülke olmak değil, adil devlet olmak” dedi ya, katılmamak mümkün değil. Tabii bu sözü gazeteci meslektaşlarımızın tahliyesini umutla beklerken desteklemenin nasıl olacağını sorarsanız, adaletin bizdeki durumuna da aynı açıdan bakmamız gerekecek; buyurun beraber bakalım.



İki gün önce HDP eş-genel başkanı Selahattin Demirtaş’tan, benimle beraber yüzlerce meslektaşıma gönderildiği anlaşılan bir mektup aldım. Demirtaş, malum gözaltına alındığı 4 Kasım 2016’dan bu yana, on aydan fazladır tutuklu, halen Edirne cezaevinde ve henüz mahkeme önüne çıkarılmadı.



Ne zaman çıkarılacağı da belli değil. Şimdiye dek iki mahkeme, savcılar tarafından önemli kısmı Meclis’te ve Meclis dışındaki konuşmalarıyla terör örgütüne yardımcı olmakla suçlanan Demirtaş’ın dosyasına bakmayı reddetti.



Bugün, 11 Eylül, Cumhuriyet gazetesinden meslektaşlarımız ikinci defa yargı önüne çıkacak. Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Türkiye bölümü başkanı Kadri Gürsel, daha önce Fethullah Gülen’in yasadışı örgütlenmesini yazdığı için hapsedilmiş Ahmet Şık, Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve Cumhuriyet Vakfı Başkanı Akın Atalay hem PKK, hem de Fethullahçıların yasadışı örgütlenmesine yardımcı olmak suçlamasıyla ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanıyorlar.



Sadece onlar değil, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) kayıtlarına göre 160 gazeteci ve medya çalışanı var hapishanelerde; maalesef dünyada birinci sıradayız bu konuda. Aralarında Nazlı Ilıcak, Ahmet Altan, Mehmet Altan, Ali Bulaç, Turan Alkan gibi, Fethullah Gülen çizgisinde yayın yapan (ve şimdi kapatılmış olan Zaman, Bugün, Taraf gibi) gazetelerin yazarları da var, (PKK çizgisinde yayın yapmakla suçlanan Özgür Gündem’den) İnan Kızılkaya, ona destek verdiği için hapse konulan Murat Çelikkan da, Murat Aksoy da, sosyalist çizgideki Birgün’den Mahir Kanaat da.



Yazının devamını okumak için TIKLAYIN


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin