Gazeteciler İmralı yolcusu

İmralı’da Abdullah Öcalan’la görüşen heyette yer alan HDP Eşbaşkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder, hükümetle süren görüşmelerin sonuç verdiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Gazeteciler İmralı yolcusu

İmralı’da Abdullah Öcalan’la görüşen heyette yer alan HDP Eşbaşkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder, hükümetle süren görüşmelerin sonuç verdiğini ve İmralı’nın siyasi heyetlere açıldığını belirterek, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana’dan sonra HDP Eşbaşkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü’nün de önümüzdeki günlerde Öcalan’la görüşeceğini, ardından adaya gazetecilerin gideceğini açıkladı.



İmralı günlerini de aktaran Önder, Öcalan’a Kürtçe gazete dahil gazetelerin biriktirilerek günler sonra verildiğini ve TRT Şeş dahil 12 TV kanalı izleyebildiğini söyledi. Hükümetin çözüm sürecini ilerletme konusunda isteksiz göründüğünü ileri süren Önder, “Çatışma başlarsa seçim yapacak ülke kalmaz” dedi. Önder, süreci Erbil merkezli Rudaw TV’ye değerlendirdi.



Önder, şunları söyledi:



-  SAĞLIK SORUNLARI VAR: Sayın Öcalan’ın sağlık sounları var, ama bunu çok fazla ön plana çıkarmıyor. 15 yıldır zindan koşullarında yaşıyor.



-  KÜRTÇE GAZETE OKUYOR, TV İZLİYOR: Çok yoğun okuduğunu ve yazdığını biliyoruz. Ciltlerce cezaevinde üretim yaptı. Yaşamı ağırlıklı olarak okumak ve yazmakla geçiyor. Yasal hakları kendisine iade edildi. Yazılı Kürt medyasını izleyebiliyor. Ancak 30-40 gün bekletilerek ve incelendikten sonra veriliyor. Diğer medyayı 8-10 gün fasılalarla toplu olarak alıyor. 12 televizyon kanalını izliyor, Kürt TV kanalı olarak sadece TRT 6 var bir tek.



-  ‘17 ARALIK DARBE GİRİŞİMİDİR’ DEDİ: Öcalan, sürecin sekteye uğramasını bu sebeplere bağlamıyor. Hükümetin bu konuda göstereceği iradi zaafiyetten daha çok şikayetçi. O anlamda bunun bir darbe girişimi olduğunu ya da buna dönüştürülmek istendiğini, evet söyledi. Ama süreci başlatan tek başına hükümet değil bir halkın 30 yıllık mücadelesi var ve sayın Öcalan’ın geliştirdiği bir çözüm iradesi var. Dolayısıyla tek taraflı başlayan bir süreç değil. Türkiye halkları da uluslararası kamuoyu da bunu benimsedi. Dolayısıyla süreç zarar görmez, kesintiye uğramaz. Süreç zarar görürse bütün ülke zarar görür.



-  İMRALI-KANDİL ARASINDA FARKLI YAKLAŞIM VAR MI? Benim gözlemim KCK’nın sayın Öcalan’ın iradesini güçledirme noktasında büyük bir titizlik gösteriyor. Nihayetinde sayın Öcalan bir Kürt halk önderidir. Bu bilinçle, saygı ile dikkatle herkes davranıyor. Yıllarca ‘bebek katili’ dedikleri sayın Öcalan’ı artık barışın teminatı olarak gören yazılar yazılmaya başlandı. Bu iftira artık geride kaldı. Haberin devamını okumak için tıklayınız. 




Sıradaki Haber İçin Sürükleyin