GAZETECİ NAİM TİRALİ VEFAT ETTİ

TGC üyesi, Basın Şeref Kartı ve 1997 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi gazeteci ve edebiyatçı Naim Tirali 25 Mayıs Pazartesi günü vefat etti. Tirali için yarın Caddebostan Kültür Merkezi'nde bir tören düzenlenecek.

Google Haberlere Abone ol
GAZETECİ NAİM TİRALİ VEFAT ETTİ

Naim Tirali’nin cenazesi 27 Mayıs 2009 Çarşamba günü saat 10.00 da Caddebostan Kültür Merkezinde düzenlenecek törenin ardından toprağa verilmek üzere Giresun Piraziz’e uğurlanacak.


NAİM TİRALİ


25 Aralık 1925’de Giresun’da doğan Naim Tirali Galatasaray Lisesi’ni ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. İlk öyküsü 1943 yılında Yeşil Giresun Gazetesinde yayınlandı.


1946 yılında Tasvir Gazetesi’nde muhabir olarak gazeteciliğe başladı.


1947 yılında, Giresun’da Karadeniz Postası Gazetesi’ni çıkardı. Hukuk Doktorası için gittiği Paris’te bir yıl kaldı. 1951 yılında yurda döndü. Yenilik Basımevi ve Yayınevi’ni kurdu. Beş yıl süre ile Yenilik Dergisini çıkardı. 1956 yılında Vatan Gazetesi’ne girdi. 1959 da yazı işleri müdürü iken bir Amerikalı yazarın dönemin  Başbakanı Menderes’i eleştiren yazısını yayınladığı gerekçesiyle 16 ay hapse mahkum oldu. Bulancak Cezaevinden, 100 küsur gün yattıktan sonra 27 Mayıs Hareketinde çıktı. 1961 de CHP ‘den Giresun Milletvekili seçildi. 1962 de Vatan Gazetesini devralarak 1975 yılına kadar Ankara ve İstanbul’da yayınını sürdürdü.60 lı yıllarda Türkiye Gazete Sahipleri Sendikası İkinci Başkanlığı, 70 li yıllarda Ankara Gazete Sahipleri Sendikası Başkanlığı; Milletvekilliği sırasında ise Dünya Parlementerler Birliği Başkanlığı, ayrıca CHP Meclis Grubu  Onur Kurulu Üyeliği yaptı. Lise öğrencisiyken yazmaya başladığı öykülerinden bazıları yabancı dillere çevrilmiş okul kitaplarına alınmıştır.


Park, (Öykü) Yirmibeş Kuruşa Amerika (Öykü) Piraziz Nere Berlin Nere( Öykü) Aşk Dediğin (Öykü) Çılgınca Şeyler (Öykü)  İki Şalom Arasına (Gezi Yazıları) Sakıncasız Öyküler( Çeviri Seçki) Şapkasını Yiyen  Bakan ( Gazete Yazıları) Karanlığa Işık Tutmak (Gazete Yazıları), Geçmiş Zaman Külleri ( Yayına Hazırladığı Anı Yazıları) eserleridir.



Sıradaki Haber İçin Sürükleyin