Financial Times yazdı: 'Vize serbestisi anlaşması tehlikede!'

Gazete, Türkiye'nin 'terörle ve organize suçla mücadele' yasalarını değiştirmemesi nedeniyle vize muafiyeti anlaşmasını tehlikeye attığını yazdı.

Google Haberlere Abone ol
Financial Times yazdı: 'Vize serbestisi anlaşması tehlikede!'

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye'nin 'terörle ve organize suçla mücadele' yasalarını değiştirmemesinin ve bu alanda AB standartlarına uymamasının, vize muafiyeti anlaşmasını tehlikeye attığını yazdı.



Financial Times'ın internet sitesindeki haber, "Türkiye'nin vizesiz seyahat umutlarına insan hakları darbesi" başlığını taşıyor.



Gazetenin Brüksel muhabirleri Peter Spiegel ve Alex Barker, Avrupa Komisyonu'nun bugün açıklayacağı 10 sayfalık Türkiye raporunun taslağını gördüklerini söylüyor.



Komisyon, Ankara'nın, Türkiye vatandaşlarına Schengen bölgesinde vize muafiyeti getirilmesi için benimsemesi gereken 72 kriter konusundaki performansını değerlendirecek ve tavsiye niteliğindeki kararını açıklayacak.



Financial Times'a göre raporda Ankara'ya hemen hemen tüm kriterleri yerine getirdiği için yüksek not verilecek ve Türk yetkililerin tüm koşulları yerine getirmek için çabalarını hızlandırdıkları belirtilecek.



Ancak raporda, Türkiye'nin Haziran ayı sonuna dek vatandaşlarına vize muafiyeti getirilmesi için gerekli kriterlerden 64'ünü yerine getirdiği yazacak.



Financial Times yazdı: 'Vize serbestisi anlaşması tehlikede!'



'Henüz en önemli kriter yerine getirilmedi'



Henüz yerine getirilmeyenin ise "en önemli kriter" olarak görülen 'temel hakların korunması için terörle ve organize suçla mücadele yasalarının değiştirilmesi' olduğu vurgulanacak.



Raporda, "Türk yetkililerin, bu kriterin gecikmeksizin yerine getirilmesi için uyum içinde çaba harcaması gerek" ifadesi yer alacak.



Türkiye'den, "terörle mücadele" alanında yasal düzenlemelerini, AB yasaları ve Avrupa Konseyi prensipleri çerçevesinde yeniden düzenlemesi istenecek.



Ankara'ya ayrıca, 'emniyet birimlerinin muhtemel insan hakları ihlallerini denetleyecek' bağımsız bir komisyon oluşturması çağrısı yapılacak.



Raporda şu ifade yer alacak:



"Avrupa Komisyonu, Türk yetkililerin şu ana kadar önemli ilerleme sağladıklarını kabul etmekte, onları vize serbestisinin Haziran ayı sonuna dek gerçekleşmesi için gerekli tüm kriterleri yerine getirmeleri yolunda çabalarını hızlandırmaları yolunda teşvik etmektedir."



Financial Times yazdı: 'Vize serbestisi anlaşması tehlikede!' - Resim : 2



'İki kriterin zamanında yerine getirilmesi imkansız'



Türkiye, tanımadığı Kıbrıs Cumhuriyeti dahil 11 AB üyesi ülkenin vatandaşlarına vizeyi kaldırmıştı.



Financial Times'taki haberde, böylece yerine getirilmeyen kriter sayısının yediye düşmüş olabileceği belirtiliyor.



Haberde ayrıca Avrupa Komisyonu'nun kriterlerden ikisinin Haziran ayı sonunda dek yerine getirilmesinin imkansız olduğunu da kabul edeceği bildiriliyor.



Söz konusu kriterler; mevcut biyometrik pasaportlarin AB standartlarına uygun şekilde yenilenmesi ve Ankara'nın AB ile daha önce vardığı anlaşma uyarınca diğer ülkelerle kaçak göçmenleirn geri gönderilmelerine dair anlaşmalar imzalanması.



Financial Times, Avrupa Komisyonu'nun bu iki kriterle ilgili olarak Türkiye'ye zaman tanınmasını isteyeceğini yazıyor.



Financial Times yazdı: 'Vize serbestisi anlaşması tehlikede!' - Resim : 3



Süreç nasıl işleyecek?



Avrupa Komisyonu'nun vize serbestisi sürecine yeşil ışık yakmasının beklendiği tavsiye niteliğindeki kararını açıklamasının ardından, konu Avrupa Parlamentosu’nun (AP) ve AB'ye üye ülkelerin ulusal parlamentolarının gündemine gelecek. Son olarak da 28 ülkenin temsil edildiği AB Konseyi’nde nihai karara bağlanacak.



Komisyon'un tavsiye kararı, önce AP Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi'nde ele alınacak. Değişiklik önergelerinin ardından karar, AP Genel Kurulu'nda oylanacak.



Almanya ve Fransa'nın, vize serbestisinin gerekli durumlarda askına alınmasını öngören bir değişikliği gündeme getirebileceği bildiriliyor.



AP Genel Kurulu'ndaki oylamada salt çoğunluk; AB Adalet ve İçişleri Konseyi'ndeki oylamada ise çifte nitelikli çoğunluk esas alınacak.



Çifte nitelikli çoğunlukta oylamaya katılan üyelerin yüzde 55'inin kabul oyu vermesi gerekiyor.



Mevcut durumda 28 üyeden en az 16'sının onayı aranacak. Ancak kabul oyu veren ülkelerin toplam nüfusunun AB'nin nüfusunun yüzde 65'ini oluşturması şart.



Vize serbestisi onaylanırsa, karar AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girecek.



Bu durumda Türkiye vatandaşları, Haziran ayı sonundan itibaren şu ülkelere gitmek için vizeye ihtiyaç duymayacak:



Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan. Bunlara ek olarak, şehir devletleri Monaco, San Marino ve Vatikan'a da gidilebilecek.



Türkiye vatandaşları turistlik ve ziyaret amaçlı seyahatlerinde bu ülkelerde 180 güne kadar kalabilecek.



Schengen üyesi olmadıkları için İngiltere ve İrlanda için ise vize uygulaması sürecek.



Avrupa Parlamentosu'nun ret oyu halinde ise top yeniden Avrupa Komisyonu'nda olacak. Parlamento oylama öncesi AB Konseyi'nden görüş isteyebilir.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin