Financial Times "İmralı süreci"ni değerlendirdi

Gazete, bu süreçte her şeyin Erdoğan ve Öcalan'a Bağlı olduğunu yazdı.

Google Haberlere Abone ol
Financial Times "İmralı süreci"ni değerlendirdi

Financial Times, "İmralı süreci"ne ilişkin son gelişmeleri değerlendirdiği "İmralı'daki Mahkum" başlıklı geniş analizinde bir uzlaşının "Türkiye'nin siyasi dokusunu değiştirecek yeni bir anayasaya zemin hazırlayacağını" belirtti Türkiye'deki "İmralı süreci" Batılı medyada artan bir yankıyı buluyor. Financial Times, konuya ilişkin son gelişmelere dikkat çekerken bir uzlaşının "Türkiye'nin siyasi dokusunu değiştirecek yeni bir anayasaya zemin hazırlayacağını" belirtti. "Her şey, muhtemelen iki kişiye bağlı olacak" diyen gazete, Başbakan Erdoğan ve Öcalan'ın süreçteki başlıca rollerine vurgu yaptı. 



Financial Times, "İmralı'daki Mahkum" başlığını kullandığı geniş analizinde Ankara'nın, "uluslararası toplum tarafından terörist bir örgüt olarak nitelenen" PKK'nın lideri Abdullah Öcalan ile müzakere ettiğine işaret etti. 



"ÜLKEDE TAM BİR DÖNÜŞÜME YOL AÇABİLECEK GÖRÜŞMELER" 



İngiliz gazetesi, ülkenin çoğunun "sövdüğü" ancak "15 milyon olarak tahmin edilen Kürtlerce bir lider olarak hürmet edildiği"ni belirttiği Öcalan'ın, halen "Türk hükümeti ile doğrudan ülkede tam bir dönüşüm"e yol açabilecek görüşmeleri yaptığına dikkat çekti. 



Görüşmelerde sağlanan ilerlemeye vurgu yapılan ve Öcalan'ın bu hafta "hükümetin adımları ne olursa olsun Mart ayında bir ateşkesi içeren bir yol haritası"nı anlatan 20 sayfalık bir mektup gönderdiğinin kaydedildiği analizde, "Grup birkaç gün içinde Türk tutukluları serbest bırakacak ve hükümetin aynısını yapacağını umuyor" denildi. 



ÜST DÜZEY HÜKÜMET YETKİLİSİ: "ÇÖZEBİLİRSEK KALKINMA PATLAMASI OLACAK" 



Financial Times, analizinde üst düzey bir hükümet yetkilisinin "Eğer, Türkiye olarak Kürt sorununu çözersek, sırtımızdan çok büyük bir yükü kaldırmış olacağız. Bunu çözebilirsek ve Kürtler, Türkler ve diğerleri, birbirine etnik gruplar gibi değil insan olarak bakabilirlerse o zaman Türkiye'de bir kalkınma patlaması yaşanacak" sözlerini de aktardı. 



Ancak gazete, söz konusu olanın sadece bir "savaşı sona erdirmek" olmadığını, Kürtlerle bir anlaşmanın Ankara'nın Ortadoğu'da bir "diplomasi ağır topu olma iddiasını güçlendireceğini" ve "Türkiye'nin siyasi dokusunu değiştirecek yeni bir anayasa için de zemin hazırlayabileceğini" belirtti. 



"TARİHİ ANLAŞMAYA VARIP VARAMAYACAKLARINA İLİŞKİN KUŞKULAR SÜRÜYOR" 



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Abdullah Öcalan'a işaret ederek, "Ve her şey, muhtemelen iki kişiye bağlı olacak" yorumunda bulunan gazete, Erdoğan ve Öcalan'ın konuşmaya hazır olduklarını gösterdiklerini vurgulayarak, "Ancak tarihi bir anlaşmaya varıp varamayacakları konusundaki kuşkular sürüyor" diye yazdı. 



Financial Times, Erdoğan ve Öcalan'ın farklı kişiliklerine vurgu yaptığı analizde Erdoğan için "Mustafa Kemal Atatürk'ten bu yana hiç kimse onun (Erdoğan) gibi Türkiye'nin siyasetine bu derece hakim olmamıştı" değerlendirmesinde bulundu. 



"JEOPOLİTİK KAYMA HIZLANABİLİR" 



Bir barış anlaşmasının Türkiye'nin "en dramatik jeopolitik kaymalarından birini hızlandırabileceği" yorumunun da yapıldığı analizde Başbakan Erdoğan'ın "kişisel iddiaları" da üzerinde duruldu. 



Bu bağlamda PKK'nın, "tarihi hedeflerini karşılayan bir anayasa"nın karşılığında Erdoğan için dizayn edilmiş bir "merkezleştirme" gibi bir seçenek ile karşı karşıya bulunduğuna dikkat çekilirken Erdoğan'ın hedefine yönelik destek ve eleştirileri de yansıttı. 



FT, BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak'ın, dışişleri, yargı ve savunma dışında yerel düzeye "tam bir yetki transferi" çağrısında bulunduğunun, bunun da "Türkiye gibi merkezileşmiş bir devlet için devrim niteliğini taşıyan bir öneri" olduğunun altını çizdi. 



"ENGELLER APAÇIK" 



"Ancak engeller apaçık" diyen gazete, bu engelleri "zamanlama" ve "Erdoğan'ın iddialarının büyüklüğü" olarak sıraladığı analizde, Erdoğan'ın Öcalan ile bir anlaşmaya varırsa bile bir anayasa referandumu durumunda Türk kamuoyunun kazanılmasının, Kürtler ile bir uzlaşmanın sağlanmasından daha zor olabileceği uyarısında bulunuldu. 



FT, anketlere göre Türklerin yarısından fazlasının teröristlerle müzakerelere karşı çıktıklarına dikkat çektikten sonra Erdoğan'ın sonuna kadar icra yetkileri olan bir cumhurbaşkanlığında ısrar edip etmeyeceğinin "kritik bir mesele" olmayı sürdüğünü de yazdı. 



Dağdaki Kürt militanlarının Öcalan'ın sözleri üzerine silahları bırakıp bırakmayacaklarının da "kritik" başka bir konunun olduğunun altını çizen gazete, "Kuşku yok ki zemin hareket ediyor. Şimdilik mesele, biri istikameti başkanlık sarayı olan, diğeri ise kale gibi cezaevindeki hücrede bulunan iki kişinin bir anlaşma yapıp yapamayacağıdır" ifadelerini kullandı. ANKA

 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin