Feminist yönetmen Chantal Akerman yaşamını yitirdi

Feminist yönetmen Chantal Akerman 66 yaşında hayata veda etti.

Google Haberlere Abone ol
Feminist yönetmen Chantal Akerman yaşamını yitirdi

Belçikalı yönetmen ilk kısa filmi “Saute ma ville”den itibaren sinemaya getirdiği yeni bakış açısıyla birçok sinemacının ilham kaynağı olmuştu.



SİNEMA TARİHİNİN İLK KADIN BAŞYAPITI



Akerman 1975 tarihli “Jeanne Dielman 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles” adlı filmle büyük ses getirdi. Le Monde gazetesi film için “Sinema tarihinin ilk kadın başyapıtı” nitelemesi yaptı.



Chantal Akerman bir aşkın saplantıya dönüşmesini huzursuz bir dille anlatan Marcel Proust uyarlaması Tutsak Kadın, cinselliği bir kara mizah malzemesine dönüştüren Yarın Taşınıyoruz  ve başrollerinde Juliette Binoche ile William Hurt’ün oynadığı New York’ta Bir Çılgın (Un divan à New York) gibi filmlerle sinema dünyasının önemli yönetmenleri arasında yerini aldı.



Akerman 2008 yılında, Ankara'da düzenlenen Uçan Süpürge Film Festivali’ne de konuk olmuştu.



CHANTAL AKERMAN KİMDİR?

Feminist yönetmen Chantal Akerman yaşamını yitirdi
Polonyalı Yahudi bir anne ve babadan Brüksel'de doğan Chantal Akerman, ailesinin büyük kısmını Auschwitz Toplama Kampı'ndan kaybetti.



İlk filmini 1968’de 18 yaşındayken çekti. 70’li yıllarda yaptığı kadın temalı filmleriyle pek çok Avrupalı kadın yönetmeni etkiledi. Deneysel ve minimalist tarzdaki filmlerinde kadına dair konuşulmayanları çarpıcı bir dille anlattı. (BİANET)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin