Facebook'un patronu Zuckerberg'in 'internet'ini kestiler

2030'a kadar 5 milyar Facebook kullanıcısını hedefleyen kurucu Mark Zuckerberg'e Hindistan'dan darbe geldi.

Google Haberlere Abone ol
Facebook'un patronu Zuckerberg'in 'internet'ini kestiler

Facebook’un “ücretsiz ama kısıtlı” internet servisi Free Basics Hindistan’da yasaklandı. Ülkenin ulusal telekomünikasyon düzenleme kurulu, Free Basics ve türevlerinin tarafsızlığı ilkesine zarar verdiği yönünde bir karar aldı. Karar sadece Free Basics’i değil, kullanıcıların mobil veri paketinden bir şey götürmeden belli sitelere ücretsiz erişim sağlayan servislerin tamamını kapsıyor.



Hindistan Telekomünikasyon Düzenleme Kurulu (TRAI), kararını Facebook ve ağ tarafsızlığı savunucuları arasındaki uzun soluklu mücadelenin sonunda verdi. Facebook Free Basics, geçtiğimiz aralık ayında TRAI tarafından konunun değerlendirilmesi esnasında geçici olarak engellenmişti. Airtel Zero gibi benzer servisler de, daha öncesinde çeşitli protestolara maruz kalmıştı.



Facebook, geçici engelleme kararının çıkmasının ardından Hindistan kamuoyunda Free Basics’e destek sağlamak için büyük bir kampanya başlatmıştı. Sosyal paylaşım sitesinin pano ve gazete reklamlarıyla desteklediği kampanyası için 45 milyon dolar harcadığı söyleniyor.



Bu süreçte Facebook CEO’su Mark Zuckerberg de The Times of India gazetesinde yayınlanması için bir makale kaleme almış ve hem Free Basics’i savunmuş hem de servisin tartışma yaratmasından duyduğu şaşkınlığı dile getirmişti. Zuckerberg, yazısında “Kim buna karşı çıkabilir ki?” sorusunu sormuştu.



Ancak Free Basics ve türevi servislerle ilgili temel sıkıntı olarak uygulamanın pazarda haksız rekabet ortamı yaratması ön plana çıkıyor. Facebook tarafından seçilen siteler, kullanıcıların veri paketinden bir şey götürmeyecekleri için tercih edilme konusunda avantaj kazanıyor. Bu da özellikle internet sahnesindeki küçük ölçekli oyuncular için işlerin zorlaşmasına neden oluyor.



Haberin tamamı için TIKLAYINIZ



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin