FACEBOOK FİLM KİRALAMA İŞİNE GİRDİ

Film kiralama işine giren Facebook, Apple ve Amerika’nın en popüler film kiralama siteleri Hulu ve Netflix için ciddi bir rakip olacak.

Google Haberlere Abone ol
FACEBOOK FİLM KİRALAMA İŞİNE GİRDİ

Dünya devi sosyal paylaşım ağı Facebook şimdi de film dağıtım sektörüne el attı. Warner Bros. şirketi, yaptığı bir açıklamayla Facebook üzerinden film kiralama ve satış işine bugün itibariyle başlamış olduğunu duyurdu. Bu duyurunun hemen ardından ABD'li video paylaşım sitesi Netflix’in borsa değerlerinde %3’lük bir düşüş yaşandı. İlk olarak seçilen film ise beyazperdede büyük ilgi uyandıran “Batman, Kara Şövalye”. Şimdilik $3 ya da 30 Facebook kredisiyle kullanıcıların hizmetine sunulacak olan film, önümüzdeki günlerde gelecek diğer Warner Bros yapımlarının da habercisi niteliğinde.

Facebook hızla yayılan video hizmetlerine filmler, tv dizileri ve şovlar ekleyerek bunu daha da hızlandıracak gibi görünüyor. Sosyal medya devi, ünlü araştırma şirketi Comscore’un yaptığı incelemelere göre Ocak ayında Microsoft, Turner ve Hulu gibi popüler video paylaşım sitelerinin önüne geçerek dünyadaki en geniş video sağlayıcısı olarak 6. sırada yer aldı. Hulu ve Youtube’dan farklı olarak Zynga sayesinde Facebook; kullanıcılarına sunduğu kredili alışveriş olanağı ile yarattığı pazarda, milyonlarca insanın “Farmville” ve “Mafia Wars” gibi oyunlarda ürün almasını sağladı.

Hulu ve Apple iTunes da içeriklerine sosyal işlevli uygulamalar getirmek için çalışıyorlar. Neden mi? Çünkü internette çok fazla arama yapılıyor; televizyon programları ve filmler, sosyal deneyimler olmaya başladı. Bu yüzden sosyal paylaşımın içeriğin keşfinde ne kadar önemli olduğunu da biliyorlar. İnsanlar arkadaşlarının ne izlediğini bilmek istiyor ve Facebook bunun için en iyi alan.

Bir diğer önemli soru ise Youtube’un film ve program kiralama-satış işinde ne kadar ilerlediği?
Şu anda Youtube, kiralanan filmler için sınırlı bir arşiv sunuyor. Örneğin “Rezervuar Köpekleri” $1.99 ve Jackie Chan’in “Genç Usta” filmini reklam destekli yayınla kullanıcıya sunuyor. Youtube’un bu stratejisi oldukça akıllıca görünüyor; içerik için büyük meblağlar ödemiyor. Bunun yerine, kısaltılmış videolardan oluşan ve Hollywood dışında kalan yeni bir pazarın gelişmesine katkıda bulunuyor.

2008 yapımı “Kara Şövalye”, $2.99 kira ile  Facebook’ta, $9.99 satış fiyatıyla iTunes’la benzer şartları taşıyor. Tek farkı iTunes gibi uygulama indirmeyle uğraşılmayacak olması. Bir diğer benzerlik ise Facebook da iTunes gibi %30 kredi işlem ücreti kesiyor. Fakat Facebook, şirketlerin yazılımlarını doğrudan satmasına izin verir, koşullarını buna göre yeniden düzenlerse geniş bir arşive sahip olması kaçınılmaz olacaktır. Bu da onu bir kez daha alanında tek yapacaktır.

medyaloji.net

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin