EVREN DE TIME'A KAPAK OLMUŞ

Hürriyet okurunun iddia ettiği, ancak Time'ın arşivinde bile bulunamayan Time'ın o baskısı emekli bir bankacının kişisel arşivinde çıktı. İşte o kapak...

Google Haberlere Abone ol
EVREN DE TIME'A KAPAK OLMUŞ

Faruk BİLDİRİCİ/HÜRRİYET


Evren de Time’a kapak olmuş


EVET, artık kabul etmek durumundayım; okurumuz Yavuz Karakoç haklı.


12 Eylül askeri darbesinin lideri Kenan Evren de Time dergisine kapak olmuş!
Karakoç’un, Başbakan Erdoğan’ın Time’a kapak olmasıyla ilgili “Dokuzuncu Türk” başlıklı habere itirazını geçen hafta yazmıştım. Karakoç, haberin eksik olduğunu, Kenan Evren’in de Time’a kapak olduğunu savunuyordu. Ancak elinde dergi yoktu. O kapağın bulunduğu sayıyı Time’ın arşivinde bulamayınca derginin yıllarca Türkiye Temsilciliğini yapan M. Ali Kışlalı’ya sordum, o da hatırlamadı. Karakoç, sırf beni ikna edebilmek için Time’ın Londra bürosuna başvurdu ama yanıt alamadı. Böyle olunca ben de dijital ortamdaki kapağın gerçekliğine inanamamıştım.
O yazımın yayınlanmasının ardından Karakoç’a destek, yine okurlarımızdan geldi. Emekli bankacı Oktay Hanhan arayarak, Evren’li Time dergisinin kişisel arşivinde olduğunu söyledi. Yine sözle yetinmedik. İstanbul’dan muhabir arkadaşımız Selçuk Yaşar, adresine gitti ve Hanhan’ı, dergiyle birlikte fotoğrafladı. Hanhan’ın elinde tuttuğu dergi, Time’ın, 29 Eylül 1980 tarihli Avrupa, Asya ve Güney Pasifik baskısıydı; kapağında da Kenan Evren’in fotoğrafı bulunuyordu. “Türkiye’yi bir arada tutuyor” başlıklı sekiz sayfalık kapak yazısında, Türkiye’nin darbeye gidiş süreci ve Kenan Evren anlatılmıştı.
Ayrıca okurlar Arif Kavaklı ve Ufuk Özatalay, M. Ali Birand’ın 1984’te çıkan “12 Eylül saat 04.00” kitabında bu derginin kapağının bulunduğunu bildirdiler. Kitaba da baktım, gerçekten 290. sayfada vardı Evren’li kapak. Bu durumda okurumuz Karakoç’a bir özür borçluyum. Dijital ortama güvenmemekten ve fazla şüpheci yaklaşmaktan kaynaklandı bu sonuç.
Bir de düzeltme yapmak farz oldu. Sadece Hürriyet değil, Türkiye’de hemen bütün medya, “Erdoğan, Time’a kapak olan dokuzuncu Türk” diye yazmıştı. Oysa Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Şükrü Saracoğlu, Adnan Menderes, Mehmet Ali Ağca, Naim Süleymanoğlu, Mine Karakaş, Mehmet Öz’ün bulunduğu listeye Kenan Evren’i de ekleyince dergiye kapak olan Türklerin sayısı artıyordu. Erdoğan, Time’a kapak olan dokuzuncu değil, onuncu Türk’tü! Hep birlikte yanılan Türkiye medyasına da duyurulur...

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin