Erişime engellenen Sputnik'in Genel Yayın Yönetmeni'nden karara sert tepki!

Sputnik Türkiye Genel Müdürü Tural Kerimov, TİB'e resmi bir yazı gönderdi.

Google Haberlere Abone ol
Erişime engellenen Sputnik'in Genel Yayın Yönetmeni'nden karara sert tepki!

Sputnik haber ajansının sitesi perşembe akşamı Türk okurlar için ulaşılamaz hale geldi. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) hiçbir uyarı yapmadan siteye erişimi engelledi.



Türkiye’deki okurlar, Sputnik'in sputniknews.com adresinde olan İngilizce sitesine ve haber ajansının diğer dillerdeki sayfalarına girdiklerinde şu yazıyla karşılaşıyor:



 "5651 Sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda, sputniknews.com hakkındaki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın 14/04/2016 tarih ve 490.05.01.2016.-56092 sayılı kararına istinaden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından idari tedbir uygulanmaktadır."



Konuyla ilgili bir TİB yetkilisi Sputnik'e yaptığı açıklamada, siteye erişimin engellendiğini doğruladı. Sputnik Türkiye Genel Müdürü Tural Kerimov ise siteye erişimin engellenmesinin yasal nedeni hakkında bir açıklama yapılması talebiyle TİB'e resmi bir yazı gönderdi.



Sputnik ve Russia Today (RT) Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan da Sputnik'e erişimin engellenmesi yönündeki kararla ilgili, 'Türkiye'deki katı sansür uygulamalarının yeni bir örneği' olarak tanımlayıp ekledi: "Türkiye'de artık basın özgürlüğü gibi bir kavramdan söz etmek mümkün değil. Sputnik'in Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından daha birkaç gün önce ödüle layık görüldüğü düşünülünde de bu karar özellikle saçma görünüyor" ifadelerini kullandı.



Sputnik, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rusya-Türkiye ilişkilerine dair birkaç açıklama yaptığı Vladimir Putin'le Direk Hat programının birkaç saat sonrasında erişime engellendi. Putin bu programda Türkiye'yi dost olarak gördüğünü ama, bu ülkedeki belirli politikacılarla ilgili sorunlarının olduğunu belirtmişti. Putin ayrıca Türkiye hükümetinin radikallerle mücadele etmek yerine işbirliği yaptığını söylemişti.



Sputnik'in kapatılması, Türkiye'de ifade özgürlüğü ve basına yönelik ilk baskı eylemi değil. Türk yetkililer 4 mart'ta da resmi görüşten farklı yayıncılık yapan Feza Gazetecilik A.Ş. ve Zaman gazetesine yönelik baskı girişiminde bulunmuştu. Bu medya şirketine kayyum atanmış, ofisinde aramalar yapılmıştı. İstanbul'da gazetecilere yönelik baskı nedeniyle yapılan protestolara polis sert bir biçimde müdahale edip biber gazı kullanmıştı.



Sputnik (sputniknews.com), onlarca ülkede bulunan multimedya basın merkezlerine sahip olan haber ajansı ve radyo. Sputnik markası 30’dan fazla dilde hizmet veren  internet siteleri, dijital ve analog yayınlarını yapan radyo istasyonları, mobil uygulamalar ve sosyal ağ sayfalarını tek çatı altında birleştiriyor. Sputnik adı altında 24 saat İngilizce, İspanyolca, Arapça ve Çince haber yayınlanıyor.



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin