Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili kaygılar Guardian'a haber oldu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın resmen cumhurbaşkanlığına aday ilan edilmesinin ardından dış basın, muhalefetin kaygılarına vurgu yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili kaygılar Guardian'a haber oldu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın resmen cumhurbaşkanlığına aday ilan edilmesinin ardından muhalefet kaygılarına vurgu yapılıyor. Guardian gazetesi, "Eleştirenler, Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda Türk siyaseti dümeninde kalabilmek için Putin tarzı bir manevra almasından korkuyor ve Erdoğan'ı giderek artan otoriter ve kutuplaştırıcı tarzı ile suçluyor" diyor.



İngiltere gazetesi, cumhurbaşkanlığı görevi için "Büyük ölçüde törensel. Ancak Erdoğan, cumhurbaşkanlığının yetkilerini artırmayı arzuladığını açıklamış bulunuyor" diyor ve Erdoğan'ın 11 yıllık yönetimi sırasında "otoriter tarzına artan muhalefet arasında birçok meydan okuma" ile karşı karşıya kaldığını belirtikten sonra şu iddiaları dile getiriyor:



"Erdoğan, Hükümete ve yakın çevresine karşı yolsuzluk iddialarına yanıt olarak böl ve yönet stratejisini tercih ederek ülkeyi sadık olanlar ile "hainler' arasında ayrıştırdı. Polis ve yargıdaki eleştirenleri temizledi ve yürütme üzerindeki anayasal kontrol ve dengeleri zayıflatan yasaları geçirdi."



Gazete, "Eleştirenler, Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda Türk siyaseti dümeninde kalabilmek için Putin tarzı bir manevra almasından korkuyor ve Erdoğan'ı giderek artan otoriter ve kutuplaştırıcı tarzı ile suçluyor" diyor ve bu bağlamda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Salı günü grupta sarf ettiği "Kuvvetler ayrılığı ilkesine inanmayan biri cumhurbaşkanı olmamalı" sözlerini de yansıtıyor.(ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin