Ekonomi gündeminde panik!

Medya Takip Merkezi’nin Ağustos ayını kapsayan ekonomi basının gündemine ilişkin düzenlediği raporu açıklandı.

Google Haberlere Abone ol
Ekonomi gündeminde panik!

Medya Takip Merkezi’nin (MTM) Ağustos ayını kapsayan ekonomi gündemi raporuna göre, ay boyunca ekonomi basınında öne çıkan konular arasında FED’in tahvil azaltma hamlesi ve doların 2 TL seviyesini görmesi, ilk sıralardaydı. 



MTM’nin ekonomi sayfaları üzerinden hazırladığı araştırmaya göre ihracat, en fazla yazılan başlık oldu. Temmuz’da ihracatın geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 17.3 artışla 12 milyar 629 milyon dolar olması, Ağustos’ta ekonomi basınına yansıyan konular arasında öne çıkarken, bu rakamla aynı zamanda Cumhuriyet tarihinin en iyi Temmuz rakamına ulaşıldığı belirtildi.



Büyüme, ay boyunca ekonomi sayfalarına en çok konu edilen diğer bir başlık oldu. Euro bölgesinde son yıllarda yaşanan büyük durgunluktan sonra, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0.2’lik büyüme gerçekleşmesi, ekonomik büyüme ile ilgili öne çıkan haberler arasındaydı.  Ekonomik büyüme ile ilgili gazete ve dergilerde dikkat çeken bir diğer konu ise, ABD’nin geriye dönük gayri safi milli hasıla verilerini revize ederek geçen yılki büyüme oranını yüzde 2.2’den yüzde 2.8’e yükseltmesi oldu. 



Aynı araştırmaya göre, ekonomi sayfalarının en fazla söz ettiği bir diğer başlık ise vergi konusuydu.  



Vergi ile ilgili öne çıkan haberlerden biri, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nın Eylül ayında gerçekleştireceği sınav ile bin 500 kişiyi vergi müfettiş yardımcısı olarak atayacağını açıklaması oldu. Maliye Bakanlığı’nın lüks oto satışını yüksek Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ile azaltma planına karşı Alman otomotiv markalarının yüksek vergilerden kurtulmak için 1.6 lt hacimli motorlar üretmeye başlaması, vergi ile ilgili ekonomi sayfalarına yansıyan konular arasındaydı.



EKONOMİDE FED PANİĞİ!



Amerikan Merkez Bankası FED’in tahvil alımlarında kısıtlama sinyalleri vermesi, öne çıkan konular arasında ilk sıralarda yer alırken, bu durum gelişmekte olan ülke kurlarında panik yarattı. Merkez Bankası'nın müdahalesine rağmen, Türkiye'de de döviz yükseldi. Dolar kuru 2 TL'yi, Euro 2,70’i geçerken, gösterge faiz yüzde 9.88'e çıktı.10 yıllık tahvil faizi de yüzde 10'u aştı. Başbakan Yardımcısı Babacan ise, FED'in tahvil azaltma hamlesine hazır olduklarını söyledi. 



İŞTE MTM VERİLERİYLE AYIN DİKKAT ÇEKEN EKONOMİK GELİŞMELERİ:



ABD Merkez Bankası (FED) aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımına devam etme kararı aldı.



• Ayın başında benzine 8 kuruşluk indirim yapılırken; ay içerisinde birer hafta arayla, 9 kuruş, 11 kuruş ve 14 kuruşluk zamlar gerçekleşti.



• Dış ticaret açığındaki artış yavaşladı. Haziran ayında 10.2 milyar dolar olması beklenen dış açık yüzde 18.9 artarak 8.57 milyar dolar oldu. Dış açık Ocak-Haziran’da ise yüzde 17.4 artarak 50.61 milyar dolara ulaştı.



• Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Hazine, Merkez Bankası, BDDK, SPK, TMSF gibi ekonomiye yön veren kurumlarda 7 bin 915 personelin çalıştığını açıkladı.



• EPDK, Yıldızlar Holding'in 2010'da devraldığı Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş'ye (OEDAŞ) el koydu.



• Borsa İstanbul (BIST) ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) birleşti.



• Bankacılık sektörünün karı, ilk altı ayda sektörün kârı yüzde 19.7 artarak 14 milyara yaklaştı.



• Hükümet, memurlara 2014-2015 yılları için yüzde 3+3 zam teklifi sundu.



• Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kadın çalışanların doğum izninin artırılması, evleneceklere kredi, çalışan kadınlara yönelik kreş uygulaması gibi düzenlemeleri yeni yasama döneminde Meclis'e getireceklerini belirtti.



• Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, çağrı merkezi sektöründe istihdamı teşvik süresinin 2018'e kadar uzattı. 



• Şehir içi toplu taşımada kullanılan 35 bine yakın minibüsün yolcu kapasitesi artırıldı. Dolmuşlara ayakta yolcu alınmasını önlemek amaçlı yapılan çalışmada, dolmuş olarak kullanılan minibüslerde koltuk kapasitesi 16’ya çıkartıldı. 



• Sermaye piyasası Genel Kurulu Turkcell'in Yönetim Kurulu'na iki yeni üye atadı.



• Mısır'da ordunun darbeyle yönetime geçmesinin ardından 100 - 103 dolar aralığında seyreden petrol fiyatları 110 - 111 dolara yükseldi.



• Spot altın yüzde 1.5 yükselerek 1,333.94 dolar ile Temmuz ayından sonra en yüksek seviyesine ulaştı. Kapalı Çarşı’da 24 ayar gram altın 92.80 TL, Cumhuriyet Altını 628 TL, çeyrek altın ise 163 lirayı buldu. 



• Vodafone Türkiye ile Beşiktaş Jimnastik Kulübü arasında imzalanan 145 milyon dolar tutarındaki Türk spor tarihinin en büyük anlaşmasına göre Vodafone Türkiye, yerine yenisi yapılacak stadyumun isim hakkına 15 yıllığına sahip oldu. 



• Ekonomik kriz nedeniyle vatandaşların büyük bölümünün geçim sıkıntısı çektiği Yunanistan'da, marketlerde son kullanım tarihi sona eren yiyecek ve içeceklerin düşük fiyatlarla yeniden tüketicilerin tercihine sunulması kararlaştırıldı.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin