EKİM AYINDA MEDYANIN GÜNDEMİNİ EN ÇOK İŞGAL EDEN KONU 'AVRUPA BİRLİĞİ' OLDU

MTM Medya Takip Merkezi'nin araştırmasına göre, Ekim gündeminin ağırlıklı konusu, Eylül ayında olduğu gibi, 'Avrupa Birliği' oldu. Ekim ayında gündemde yer alan diğer konu ve kişilere gelince...

Google Haberlere Abone ol
EKİM AYINDA MEDYANIN GÜNDEMİNİ EN ÇOK İŞGAL EDEN KONU 'AVRUPA BİRLİĞİ' OLDU

1-31 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen “Medyada Ekim Ayı Gündemi” konulu araştırmaya göre, Eylül ayında olduğu gibi geçtiğimiz ayda da medyada en çok Avrupa Birliği konuşuldu. Yazılı basında 22.618 haberde adı geçen AB, görsel basında 4735 kez haberlere ve programlara konu oldu. Türk izleyicisi ulusal TV ekranlarında, 453 saat süreyle; başka bir deyişle, yaklaşık 19 tam gün Avrupa Birliği haberleri izledi.


 


Gazete ve dergiler en çok AKP’ye,  TV kanalları ise CHP’ye yer verdi...


Siyasi partiler her zaman olduğu gibi Ekim ayında da iktidarı, muhalefetiyle medyada sıkça yer aldı. İktidar partisi AKP 11.603 kere yazılı basında haber yapılırken, televizyon ekranlarına 843 kez konu oldu. Bu haberler toplamda yaklaşık 70 saate ulaştı. Ana muhalefet partisi CHP, yazılı basında toplam 8294 haberle AKP’yi takip ederken, televizyonlarda da 1122 kez ve 92 saat süreyle yer aldı.


 


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yazılı basında 7810 kez haber yapılırken, 2676 kez de  televizyon haberiyle ekranlarda göründü. Erdoğan’ın ekranlarda yer alma süresi 117 saate ulaştı.


 


Dış dünya haberlerinde en çok Amerika ve İngiltere’den bahsedildi...


MTM Medya Takip Merkezi’nin aynı araştırma sonuçlarına göre, Amerika 6707, İngiltere ise 6345 kez yazılı basına konu oldular. Onları sırasıyla Almanya, Fransa, Rusya ve Pakistan takip ettiler.


Televizyon ekranlarında en fazla yer alan ülkeler ise Amerika ve Pakistan oldu.


 


İstanbul Büyükşehir Belediyesi 6074 haberle, yazılı basında en çok bahsi geçen  kuruluş sıralamasında kendine 7. sırada yer bulurken, Ankara ili listenin 19. sırasında yer aldı.


 


Medyanın istikrarlı konularından biri olan futbol, bu özelliğini sürdürdü..


Futboldaki başarıları, başarısızlıkları, değişen teknik direktörüyle Beşiktaş Spor Klubü yazılı basında 6063, görsel basında 1642 haberle; Fenerbahçe Spor Klubü ise 5414 yazılı basın, 1667 görsel basın haberiyle,  en medyatik spor klüpleri oldular.


 


Kuş gribi, deprem, sel, YÖK krizi basının en çok yer verdiği konular oldu..


7 Ekim’de sağlığımızı ve tavuk üreticilerini yakından ilgilendiren sarsıcı bir haber gündemin ilk sıralarına yerleşti. Kuş gribi tedirginliği tüm ülkeyi etkisi altına alırken 5900 kez yazılı basında, 2813 kez de görsel basında haber oldu. Televizyonlar yayınlarının 138 saatini kuş gribine ayırdılar.


 


YÖK, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü’nün tutuklanmasının ardından, rektöre verdiği destek ve hükümetle yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle, basında yoğun yer bulan bir başka konuydu. 4102 kez yazılı basında yer alan YÖK’ün televizyonlarda yer alma sıklığı ise 1148 kez oldu. Bu haberlerle YÖK, yaklaşık 73 saat ekranlarda kaldı.


 


Ekim ayında yurtta ve dünyada meydana gelen deprem ve sel haberleri Türk halkını üzüntüye boğdu. 8 Ekim’de Pakistan’da 7.6 büyüklüğünde meydana gelen depremle binlerce kişinin ölümüne ve acısına medya aracılığıyla tanık olunurken; ayın sonlarında İzmir’de ardı ardına yaşanan depremler, Türk insanını bir kez daha deprem gerçeğiyle yüz yüze getirdi.


 


Ekim ayı boyunca ulusal gazetelerde 1210 kez deprem haberi okundu. Televizyonlar da deprem haberlerine kayıtsız kalmadılar ve 2325 kez haber yapıp, canlı yayınlarda uzmanların fikirlerine başvurdular. MTM’in araştırmasına göre, 132 saati bulan deprem haberleri, ekim ayında medyanın en önemli gündem maddelerinden biri oldu.


 


Çocuk Yuvaları’ndaki İşkenceler bir anda ülke gündemine oturdu..  


Ekim ayının sonlarına doğru Star TV’de yayımlanan Deşifre programındaki bir haber, gündeme bomba gibi düştü. Malatya SHÇEK’te bakıcıların çocuklara uyguladıkları işkence görüntüleri ekranda yer alır almaz bir skandala dönüşürken, medya tüm duyarlılığıyla, olayı manşetlere ve ana haber bültenlerine taşıdı. 25 Ekim’de ortaya çıkan bu insanlık ayıbı, yazılı basında 1119, görsel basında 987 kez haber yapıldı. RTÜK’ün daha sonra yayımlanmasına sansür getirdiği görüntüler, yaklaşık 75 saat izlendi.


 


“Efsanevi şair ve edebiyat adamı” Attila İlhan’ın 11 Ekim ve bir döneme damgasını vuran “Gazinocular Kralı” lakaplı Fahrettin Arslan’ın 26 Ekim’deki ölümleri, medyada önemli oranda yer bulan diğer konular oldular.  

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin