Economist, Erdoğan ve Obama'nın 'balayı'nı bitirdi!

Dergi, Başbakan ile ABD Başkanı'nın 'balayı'nın sona erdiği savını öne sürüyor.

Google Haberlere Abone ol
Economist, Erdoğan ve Obama'nın 'balayı'nı bitirdi!

Ankara'nın, komşularla "sıfır sorun politikası"nı canlandırmaya çalıştığı yorumları yapılırken Economist dergisi, Ankara'nın bir dizi açılımına rağmen "sıfır sorun politikası"na döndüğünü söylemek için "henüz erken" olduğunu düşünüyor. İngiltere dergisi ayrıca, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasındaki "balayı"nın sona erdiği görüşünü de dile getiriyor.



İngiltereli haftalık dergisi Economist, son sayısında Türkiye'nin bölgedeki bir dizi açılımına rağmen, Ankara'nın komşularla "sıfır sorun" politikasına geri döndüğünü söylemek için erken olduğunu yazıyor.



Economist bu çerçevede Türkiye'nin bölge ülkeleriyle ilişkiler üzerinde durduğu analizinde İsrail'e çalışan 10 İranlının adını İran'a bildirildiği iddialarına değiniyor. BBCTürkçe tarafından yansıtılan analizde bu konu ile ilgili İsrail'e yönelik "zehir zemberek" sözler söylemesi beklenen Erdoğan'ın, iddianın sızdırılmasıyla ilgisi olmadığını açıklayan İsrail'in sözünü doğru olarak kabul edilmesi gerektiğini söyleyerek "güvercinvari" bir açıklama yaptığını kaydediyor.

Analizde Erdoğan'ın bu "güvercinvari" açıklamasını İran ve Irak Dışişleri Bakanlarının Ankara ziyaretlerinin izlediği, Türkiye'nin, Irak hükümetinin rızası olmadan Iraklı Kürtlerden petrol ihraç etmeyeceğini söyleyerek Kuzey Iraklı Kürtleri bağımsızlık için cesaretlendirdiği kaygılarını yatıştırdığı belirtiyor.



"TÜRKİYE'NİN KOMŞULARIYLA ÇOK FAZLA SORUNU VAR"



Dergi, Erdoğan'ın tüm dünyadaki Şiilerin "Muhammed Peygamber"in torunu İmam Hüseyin'in öldürülüşünü anacağı 13 Kasım'da Bağdat'ı ziyaret etmeyi planladığını aktardıktan sonra şu değerlendirmende bulunuyor:



"Tüm bu gelişmeler Erdoğan'ın 'çok konuşulan' komşularla sıfır sorun politikasını canlandırmaya çalıştığı yorumlarını güçlendiriyor. Bu iyi haber olabilir. Zira Ankara kulislerinde Türkiye'nin şimdi tüm komşularıyla çok fazla sorunu olduğu konuşuluyor."



ÇİN ŞİRKETİNİN SEÇİLMESİ "ÇATLAĞI BÜYÜTTÜ"



Economist, Erdoğan'ın, eskiden Osmanlı'nın hâkimiyetindeki topraklarda Sünni Müslüman Kardeşler'le bağlantısı olan partileri desteklemesinin mezhep ayrılığı suçlamalarına neden olduğuna işaret ederek "Türkiye'nin Suriye'de Esad'a ve Kürtlere karşı savaşan cihat yanlılarının üzerine titremesi hem Batılı müttefiklerini hem de Şii Irak ve İran'ı alarma geçirdi" yorumunu yapıyor.



Türkiye'nin Muhammed Mursi'nin görevine dönmesine izin verilmesi yolundaki çağrıları Mısır'ın yeni liderlerini kızdırdığını, Suudi Arabistan'la soğukluk yarattığını yazan dergi, şu savları da dile getiriyor:



"En kötüsü Erdoğan'ın ABD Başkanı'yla balayı da bitti. Mart'ta Obama, Netanyahu'yu Mavi Marmara baskını nedeniyle özür dilemeye ikna etmişti. Ama Erdoğan'ın İsrail'i, hedef alan sözlerinin ve Mursi'yi İsrail'in devirdiği iddiası Obama'yı kızdırdı ve İsrail-Türkiye yakınlaşması umutlarını baltaladı."



Türkiye'nin ABD yaptırımları altındaki Çin şirketiyle ortak füze savunma sistemleri kurma planları Washington'la arasındaki "çatlağı büyüttü" görüşüne de yer veren 

Economist şunları da yazdı:



"Zikzaklara ve geri dönüşlere rağmen Türk dış politikasının ilk haline gelmeye başladığından söz etmek için erken. Irak'a yönelik açılım, Türkiye'nin dışarıdaki kavgalarının bedelini kendilerinin ödediğini söyleyen işadamlarının baskısıyla başladı. İran'a yönelik açılımda Obama'nın Tahran'a kendi açılımının etkisi var."



Erdoğan'ın kendi sadık tabanı bile Başbakan'ın Esad'ın devrilmesi ısrarından rahatsız olduğunu kaydeden dergi, Türkiye'ye gelen Suriyeli mültecilerin sayısının 700 bini geçtiğini, Türkiye'nin son aylarda El Kaide zanlılarını tutuklamasına rağmen bunu ikna edici bulmayanların olduğunu da kaydetti. ANKA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin