Dünyanın ilk ve tek canlı tarih müzesi açılıyor

Dünyada ilk ve tek olma özelliğini taşıyan Canlı Tarih ve Diorama Müzesi, Hisart’ın açılışı öncesinde müzenin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Google Haberlere Abone ol
Dünyanın ilk ve tek canlı tarih müzesi açılıyor

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi’nde, Roma İmparatorluğu, Anadolu Selçuklu Devleti, Osmanlı İmparatorluğu, Kurtuluş Savaşı, 1. Ve 2. Dünya Savaşları, Körfez Savaşı gibi dünya tarihine etki eden medeniyet ve olaya ait, askeri ve etnografik eserler yer alıyor. Müzedeki eserler ise, gerçek veya kurgu ürünü bir olayın üç boyutlu olarak modellenmesi anlamına gelen Diorama tekniğiyle sergileniyor.



Müze’nin tanıtım toplantısında konuşan Hisart’ın kurucusu Nejat Çuhadaroğlu, müze ile ilgili görsel öğelerin medyadan takip etmenin yeterli olmayacağını ifade etti. Çuhadaroğlu, "Bu müze aslında anlatılmaz görülür bir müzedir. Bu müzeyi televizyon, gazete ya da dergilerden takip eden arkadaşlarımın hepsi buraya gelip görmenin şart olduğunu söylediler. İki yıl önce Yıldız Sarayı’nda açtığım sergide de aynı sözleri işittim. Burası dünyada eşi benzeri olmayan bir müze, bu yüzden de burayı görmek isteyenlerin burayı özellikle ziyaret etmesi gerekiyor. Ziyaret edenlerin de burayı yüzde yüz beğeneceğini düşünüyorum’’ dedi.



Müzeyi farklı kılan püf noktalarından birinin de müze içerisindeki canlandırmalar olduğunu söyleyen Çuhadaroğlu, "Burada hem gerçek öğelerle hem de objelerle yapılıyor. Yani hem gerçek ölçülerle hem de maket ölçülerle, tarihe tanıklık etmiş objelerin anlarını durdurup, canlandırmalarını yaptık. Zaten maketlerle diorama da böyle yapılıyor’’ ifadelerini kullandı.



Müze içerisinde sergilenen eserlerde bir çok dönemin görülebileceğini dile getiren Çuhadaroğlu, "Buradaki zenginliklerimizden birisi de burada her dönemin olması. Selçuklu’ dan Osmanlı’ya, Osmanlı’dan Birinci ve İkinci Dünya Savaşı’na, Vietnam’dan, Kore ve Kıbrıs Barış Harekatı’na kadar tüm dönemleri bu müzede görebilirsiniz’’ şeklinde konuştu.



Müzeyi ziyaret edecek olan çocukları da unutmadıklarını vurgulayan Çuhadaroğlu, "Çocuklar buradaki maketleri gördüğünde zaten tarihe büyük bir hayranlık duyacaklar diye düşünüyorum ancak biz binanın en üst katında bir kafeterya oluşturduk ve burada da çocuklar için bilim-kurgu, western, korsanlar, sinema ve çizgi roman karakterleri ile ilgili maketlere de yer verdik’’ dedi.

Resmi açılışı, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in katılımı ile 28 Mayıs Çarşamba günü gerçekleşecek olan müze, 1 Haziran Pazar gününden itibaren kapılarını ziyaretçilerine açacak. (İHA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin