Dünyaca ünlü şarkı mahkemelik oldu!

Ünlü rock grubu Led Zeppelin'in Stairway to Heaven şarkısı mahkemelik oldu.

Google Haberlere Abone ol
Dünyaca ünlü şarkı mahkemelik oldu!

CNN Türk'te yer alan habere göre, Rock dünyasında tüm zamanların en iyi rock şarkısı olarak nitelenen Led Zeppelin'in 46 yıllık şarkısı Stairway to Heaven mahkemelik oldu.



Ancak Led Zeppelin'in efsane melodisi Spirit grubunun Taurus şarkısıyla benzerliği nedeniyle mahkemelik oldu.



Grubun ünlü gitaristi Jimmy Page, Stairway to Heaven'ı 1970 yılında kaydetmişti. Spirit grubu ise Taurus şarkısını 67 yılında bestelemişti. Led Zeppelin 68-69 yıllarında da ABD'de psychedelic rock grubu Spirit ile alt grup olarak turnedeydi.



Spirit'in 1997 yılında yaşamını yitiren gitaristi Randy Wolfe, şarkı ile ilgili bir yasal işlem başlatmamıştı. Ancak kendisinin vekili, Michael Skidmore, geçtiğimiz günlerde Led Zeppelin üyelerine şarkı ile ilgili dava açmıştı.



Yargıç, mayıs ayında görülen davada, Spirit'in avukatının "İki şarkı arasındaki benzerliği gösteren deliller sunmakta başarısız olduğunu ancak benzerliğin azımsanamaz bir gerçek olarak gösterebildiğini ve görülebilir bir dava olduğunu" söyledi.



Led Zeppelin'in savunmasında ise 1969 yılında, gitarist Jimmy Page'in Randy Wolfe'den Taurus'un girişini öğretmesini istediği yazıyor.  Grup üyeleri de Spirit grubunu tanımadıklarını, müziklerini hiç duymadıklarını söylüyor.



İki grup üzerinden tartışmalar sürürken, mahkemenin Stairway to Heaven'ı kopya olarak nitelerse, Led Zeppelin'in 40 milyon dolar gibi tazminat ödeceği de iddialar arasında. 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin