Dünya medyası Papa'nın ziyaretindeki 'o an'ı konuşuyor!

Papa Franciscus'un Türkiye ziyaretinin İstanbul ayağında yaptığı jestler, İtalyan basınında geniş yankı buldu.

Google Haberlere Abone ol
Dünya medyası Papa'nın ziyaretindeki 'o an'ı konuşuyor!

Tarihi Türkiye ziyaretinin ikinci gününde dün İstanbul'a geçen ve burada Sultanahmet Camisi ve Ayasofya Müzesi'ni ziyaret eden, ardından da Fener Rum Patriği Bartholomeos ile ayinde bir araya gelen Papa Franciscus'un temasları, İtalya'da yankı bulmaya devam ediyor.



Ülkenin yüksek tirajlı gazetelerinden Corriere della Sera, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un Papa Franciscus'u takkesinden öptüğü tarihi anın fotoğrafına ilk sayfadan yer vererek "Papa'dan Patriğe tarihi eğilme" başlığını attı.



Haber kapsamında yapılan yorumda, Papa'nın Patrik önünde eğilerek kendisini ve Roma Katolik Kilisesi'ni takdis etmesini istemesinin, bunun karşılığında Patrik Bartholomeos'un da Papa'yı takkesinden öpmesinin Papa-Patrik ilişkilerinde daha önce hiç görülmediği, "buluş" olarak nitelenen iki hareketin kiliseler arasındaki üstünlük iddialarını da alt-üst eden bir jest olduğu ifade edildi.



La Repubblica gazetesi de Papa'nın önce Sultanahmet Camisi'nde ayakkabısız yürüdüğüne, ardından da Patrik Bartholomeos'un önünde eğilerek takdis edilmeyi istemesiyle iki tarihi hareket yaptığını yazdı. Gazete, Papa'yı yakından tanıyan Rahip Antonio Spadaro'nun "Sürprizdi. Bebek gibiydi. Mistik bir hassasiyetin yaşandığı an oldu" yorumuna yer verdi.



La Stampa gazetesi de birinci sayfasında, Patrik Bartholomeos'un Papa'yı takkesinden öptüğü anının fotoğrafını kullanarak "Franciscus'tan Patrik önünde tarihi eğilme" başlığını attı.



Gazetenin iç sayfalarındaki haberde, Papa'nın jestleriyle İstanbul'un kalbini fethettiği yorumu da yapıldı.



Vatikan'a yakınlığıyla bilinen Avvenire gazetesi de Papa ile Patrik arasındaki tarihi jestlere manşetinden "Birliğin hediyesi" başlığıyla verdi.



Haberde, Papa Franciscus ve Patrik Bartholomeos arasındaki dünkü jestlerin, iki kilise arasında karşılıklı aforozun yaşandığı 1054 yılındaki bölünmeden sonra 1964'te Kudüs'te dönemin Papası 6. Paulus ve Patrik Athenagoras'ın ilk kez kucaklaşmasıyla açılan birliktelik yolunda atılan bir başka adım olduğu ifadeleri yer aldı.



Vatikan gazetesi olarak bilinen L'Osservatore Romano da manşetinde Papa'nın inananları radikalizme karşı bir olmaya çağıran sözüne yer vererek fotoğraf olarak Papa Franciscus'un, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran ile Sultanahmet Camisi'nde ayakkabısız yürürken çekilmiş fotoğraf karesine yer verdi. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin