Dünya basını Rus Devrimi'ni nasıl işledi?

Dünyanın dört bir yanındaki gazeteler 1917'de Rusya'da yaşanan olaylara çok farklı şekillerde işledi.

Google Haberlere Abone ol
Dünya basını Rus Devrimi'ni nasıl işledi?

Bazıları devrimi gazete manşeti yaparken bazılarıysa yalnızca dünya haberleri sayfasında birkaç paragraflık yer ayırdı.



Bazı editörler Şubat Devrimi'ni Birinci Dünya Savaşı bağlamında değerlendirerek devrimin yol açabileceği gelişmeleri tahmin etmeye çalıştı.



Çoğu yayın, Çar 2. Nikolay'ın tahttan indirilmesini 1917'nin en önemli olayı olarak niteledi… ta ki sonbaharda Rusya'da ortaya çıkan gelişmeler Şubat Devrimi'ni geri plana atana kadar.



24 Mart'ta, İngiltere'de yayınlanan 'The Sphere' Şubat Devrimi'ni okurlarına en ince ayrıntısına kadar anlattı. Sanatçı Douglas Macpherson gazeteye Petrograd'ın detaylı bir haritasını çizdi. Görselim ön tarafında Şubat Devrimi'nin hemen ardından geçici hükümete ev sahipliği yapan Tauride Sarayı vardı.



Sıradan bir İngiliz okuru için Petrograd'ın coğrafi görünümünü hayal etmek kolay olmasa da editörler hikayeyi olabildiğince detayla anlattı.



Gazetede devrimle ilgili iki makale daha vardı: 'Petrograd'da devrimin dört günü' ve 'Çar İkinci Nikolay'ın tahttan çekilmesi'. İkinci makale, Rus imparatorun 15 Mart'ta imzaladığı orijinal metnin çevirisiydi.



Dünya basını Rus Devrimi'ni nasıl işledi?



Sphere'de Rusya'yla ilgili bir yeni yazı yayınlanması Nisan ayını buldu. Onsan sonra da Temmuz'a kadar başka bir yazı çıkmadı. O ay, gazetede yayınlanan bir makalede "Okurlarımıza Petrograd'daki gelişmelerden bahsetmeyeli üç ay oldu ve aradan geçen zamanda bu sıra dışı devrime dair bazı bilgiler daha net anlaşılır oldu" diyordu.



Gazete okurlarına Stinton Jones tarafından yayınlanan yeni bir kitabı öneriyordu. Jones Şubat ayında Petrograd'daydı ve gözlemlerini "Devrimde Rusya" kitabında anlatmıştı.



Gazeteye göre Jones'un kitabı İngiliz okurların farkında olmayabileceği pek çok bilgi içeriyordu. Örneğin aristokratlar şık kıyafetleriyle sokaklarda rahatça yürüyebiliyor ve kimse onlara karışmıyordu.



En fazla zorlukla karşılaşanlar emekli askerlerdi. Gazeteye göre bu kişiler görüldükleri yerde öldürülüyordu.



Haberin devamını okumak için TIKLAYIN...



 


Etiketler dünya basını
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin