Dündar ve Gül'e müebbet hapis talebi karşısında Avrupa şokta!

EFJ, dün web sitesinden yayınladığı açıklamada Dündar ve Gül için müebbet hapis talep edilmesi karşısında şok olduklarını ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
Dündar ve Gül'e müebbet hapis talebi karşısında Avrupa şokta!

Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) dün (28.01.2016) web sitesinden yayınladığı açıklamada Can Dündar ve Erdem Gül için müebbet hapis talep edilmesi karşısında şok olduklarını ifade ederek Avrupa Birliği üyelik müzakerelerini sürdüren Türkiye’ye güçlü bir uyarı gönderilmesi gerektiğini belirtti.



Yapılan açıklamanın tam metni şöyle:



Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) Cumhuriyet gazetesinde çalışan iki tanınmış gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül hakkında 27 Ocak 2016 tarihinde İstanbul’da görülen duruşmada savcının 30 yıla kadar hapis ve müebbet talep ettiği iddianame karşısında şok oldu. Türk basınında çıkan haberlere göre, savcı İrfan Fidan tarafından okunan 473 sayfalık iddianame sadece gazetede yayınlanan görüş ve makalelere dayanmaktadır.



Cumhuriyet’in genel yayın yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül, MİT’in Suriye’deki isyancı İslami grupları silahlandırdığını gösteren gizli belgelerin ifşası ve terör örgütüne yardımla suçlanıyor. İki gazeteci 26 Kasım 2015 tarihinden bu yana Avrupa’nın en büyük cezaevi olan Silivri cezaevinde tutuklu bulunuyor.



EFJ uluslar arası basın ve ifade özgürlüğüne öncülük eden örgütlerle birlikte Türkiye’deki yetkililere defalarca Dündar ve Gül hakkındaki tüm suçlamaları geri çekip serbest bırakması çağrısında bulundu. Bu dava gazetecilerin güvenliği ve korunması için Avrupa Konseyi’ne ve Medya Özgürlüğü Eşleştirme projesine defalarca rapor edilmiştir. Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) “ Avrupa ve uluslar arası toplum basın özgürlüğü korumak, gazetecilerle dayanışma göstermek, medya çoğulculuğunu ve araştırmacı gazeteciliği savunmak için harcadığımız tüm çabaları göz ardı etmeye devam eden Türkiye’ye güçlü bir uyarı göndermelidir. Can Dündar ve Erdem Gül görevlerini kamu yararına yaptıkları için cezaevindedir ve derhal serbest bırakılmalıdır” dedi.



EFJ ayrıca Avrupa Komşuluk Politikaları ve Genişlemeden sorumlu Komisyon üyesi Johannes Hahn’ın iki Türk gazetecinin ömür boyu hapisle karşı karşıya gelmesine ilişkin tepkisini hoşnutlukla karşıladı. AB komisyon üyesi Hahn “ Kanun önünde eşitlik ve orantılılık bir zorunluluktur. Herkes bağımsız ve şeffaf bir soruşturma için vazgeçilmez bir hakka sahiptir. Bu haklara saygı duyulmalıdır. Avrupa Birliği üyelik görüşmelerini sürdüren Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gereğince ifade özgürlüğünü de kapsayan insan haklarına tam saygı göstermelidir” diye belirtti.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin