DOB perdeleri açıyor

Devlet Opera ve Balesi, yeni sezona yeni eserlerle başlıyor.

Google Haberlere Abone ol
DOB perdeleri açıyor

Devlet Opera ve Balesi (DOB), 2013-2014 sanat sezonununda 93 eserden oluşan repertuvarıyla perdelerini açıyor.



Kurumdan yapılan yazılıaçıklamaya göre, DOB,yaz aylarında yüzde 100 dolulukla gerçekleştirdiğiuluslararasıorganizasyonların ardından, Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Antalyave Samsun'daki yerleşik sahnelerinde, birbirinden önemli opera ve bale eserleri ve müzikalleri sanatseverlerle buluşturmaya devam edecek.



Bu sezon ilk kez sahnelenecek eserler arasında, 1933 yılında Cemal Reşit Rey'in bestelediği "Lüküs Hayat" opereti, Sadık Şendil'in eseri üzerine Cem İdiz'in bestelerini yaptığı "Kanlı Nigar" müzikali, Can Atilla’nın bestelediği "Kerbela" balesi, Hasan Niyazi Tura’nın "AspendosYüzyılların Aşkı" balesi, müzikleri Serdar Yalçın'a, reji ve koreografisi Uğur Seyrek'e ait "Tangopera" müzikali yer alacak.



Dünya Prömiyeri gerçekleştirilecek metni ve librettosu Şadi Erdoğan'a,müzik düzenleme ve bestesi Ali Aykaç'a ait olan "Anadolu Sihri" müziklioyunu da repertuvarın ilgi çekici yerli eseri olacak.



Ayrıca tüm opera evlerinde her zaman yerini almış G. Verdi'nin "Attila" operası ile operet dünyasının başyapıtlarından J. Strauss'un "Yarasa" opereti Ankara'da, W. A. Mozart'ın peri masalı üzerine müziklerini yazdığı"Sihirli Flüt" operası Samsun'da seyirciyi selamlayacak.



Opera ve balenin dönüşüm eserleri



Kısıtlı kaynaklarla gerçekleştirilen ve büyük bir emek ile ortaya çıkanyapımların daha etkin bir biçimde kullanılması ile diğer şehirlerdekisanatseverlerin de bu eserlerden faydalanmasına olanak tanıyan "Dönüşümlü Repertuvar Sistemi" ile bu yıl 15 eser yeniden seyircininkarşısına çıkacak.



Bu kapsamda Mersin DOB yapımı "Carmen" operası, tüm dekor vekostümü ile bu sezon Ankara, "Madam Butterfly" operası ise İzmirsahnelerine taşınacak. Geçen sezon Ankara DOB'da prömiyerigerçekleşen "Karyağdı Hatun" operası bu yıl Mersinli seyirciye 'merhaba' diyecek. Antalya DOB tarafından sahnelenen "Batı Yakası Hikayesi"müzikali ise bu sezon Samsun'da izlenebilecek.



Bu sezonun önde gelen eserleriyse şöyle:



Ankara DOB



Büyük Hun İmparatoru Attila'nın efsanevi hayatını konu alan operayıseyirciyle buluşturmaya hazırlanıyor. Nesillerden nesillere korku, hayranlık ve merakla aktarılan ve efsaneleşen Attila, Giuseppe Verdi’nin bestelediği "Attila" ile sahne alacak.



Librettosu ve bestesi Alman besteci Richard Wagner'e ait "Ren Altını" operası, müziği ve fantastik bir diyarda geçen konusuyla dikkat çekicieserlerden biri olacak.



Dünya Prömiyeri de gerçekleştirilecek olan "Kont Dracula" balesi dedünyanın en ünlü korku ikonlarından Dracula'yı, Bujor Hoinic'in bestesi, Romen koreograf Razvan Mazilu'nun koreografisiyle baleseverlerin karşısında olacak. Leo Delibes'in "Coppelia" adlı balesi de Mehmet Balkan koreografisiyle sahneye taşınacak.



İstanbul DOB



Dünya tarihinin en etkili komutanlarından Romalı asker Sezar'ın hikayesinin anlatıldığı, G.F. Handel'in 3 perdelik "Julius Caesar" operası, Mehmet Ergüven'in rejisiyle sahnelenecek.



Konusu Fransız yazar Charles Perrault tarafından, ünlü Külkedisi masalından uyarlanarak yazılan, librettosu Jacopo Ferretti'ye, bestesi G.Rossini'ye ait "Külkedisi" operası, konusu, müzikleri ve görselliği ilesanatseverlere çocukluğun büyüsünü yeniden anımsatacak.



İzmir DOB



Dünya operaevlerinin vazgeçilmez eseri "Aida" operası, İzmir'de yankılanacak. 1860'da yeni yapılan Süveyş Kanalı'nın açılışını kutlamakiçin Verdi tarafından bestelenen eser, zengin dekoru ve kostümleriyleFiravunlar idaresinde bulunan Mısır'ı en görkemli şekliyle gösterecek.



Antik Yunan ve Shakespeare tragedyalarından yola çıkarak "Kerbela" olayını bir tragedyaya dönüştüren yazar Ali Berktay'ın eseri üzerine, usta müzisyen Can Atilla'nın müziklerini bestelediği "Kerbela" balesi herkes tarafından bilinen öyküsüyle bale adımlarında hayat bulacak.



Mersin DOB



Bu sezon repertuvarında en çok dikkat çekecek eser olan "LüküsHayat" müzikali, Haldun Dormen'in rejisiyle sanatseverlerin karşısında olacak. Cemal Reşit Rey tarafından bestelenen operet, Türk toplumunun Batı ile yüzleşmesi ve bu çerçevede yaşanan gülünçlüklerisahneye taşırken aynı zamanda iki farklı kültürün yüzleşmesinden ortaya çıkan durumun değişmezlerini anlatıyor. Şimdiye kadar birçok ünlü ismin rol aldığı operet bu kez opera ve bale sanatçılarından oluşturulmuş dev bir kadro ve seçkin solist sanatçılar tarafından sahnelenecek.



Antalya DOB



Anadolu tarihi, kültür ve sanatını, türkü, dans, tiyatral anlatımını evrensel formlarla, senfonik orkestra eşliğinde aktaran "Anadolu Sihri" müzikalidünya prömiyeri ile sanat sezonuna 'merhaba' diyecek.



Mitolojik kahraman Herkül'ün üstün başarılarını konu eden G.F.Haendel'in "Hercules" operası, Mehmet Ergüven'in rejisi ile Türkiye prömiyerini gerçekleştirecek.



Genç Türk bestecilerden Hasan Niyazi Tura'nın, Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali'nin 20. yıl dönümü sebebiyle bestelediği ve prömiyerinin bu yıl festivalde gerçekleştirildiği "Aspendos YüzyıllarınAşkı" bale eseri Nugzar Magalashvili koreografisiyle sahnelenecek.



Müzikleri Serdar Yalçın'a, söz düzenlemesi Murat Göksu'ya, reji ve koreografisi Uğur Seyrek'e ait "Tangopera" müzikali de sahnelenecekbir diğer eser olacak.



Samsun DOB



Sahnelendiği ilk zamanlardan bu yana yetişkinlerin ve çocukların ilgisini çeken Mozart'ın son şaheseri "Sihirli Flüt" operası bir peri masalıylasahne alacak.



Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatının (Türksoy) 2013 yılını Kazakbesteci Mukan Tölebayev'e ithaf etmesinin ardından besteciye ait "Birjan ve Sara" operasının prömiyeri 18 Kasım'da gerçekleştirecek. Bir aşkın anlatıldığı eser, Türk dünyasından konuk sanatçıların katılımıylagerçekleştirilecek.



Dünya Dans Günü nedeniyle iki özel gösterimle seyirciyle buluşacakolan "Gala Bale" eserinde ise modern ve klasik bale eserlerinden yapılan özel bir seçki ile sahnelenecek.



 AA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin