Dizilerin hakimi zenginler oldu!

Türk dizilerinde zengin karakterlerin bolluğu dikkat çekiyor.

Google Haberlere Abone ol
Dizilerin hakimi zenginler oldu!

Türk dizilerindeki zengin karakterlerin sayısı gittikçe yükseliyor. Milliyet Cadde yazarı Sina Koloğlu da bu konuyu köşesine taşıdı ve sayılarla analiz etti.



Sina KOLOĞLU / MİLLİYET CADDE



ZENGİNİ BOL DİZİLERİMİZ

Altı kanaldaki 38 dizinin 22’sinde zengin karakteri mevcut. Yani, yarısından fazla.



Zengin oyuncular ünlü



Zenginleri ‘eğitimli’ oyuncular oynuyor. Haluk Bilginer (Oğuz Karahan), Tamer Levent (Tahsin Korludağ), Menderes Samancılar (Fikret Karakaya), Ege Aydan (Berk Şanal), Fikret Kuşkan (Kudret), Mert Fırat (Kenan Arca). İstisna mesela, Özcan Deniz (Faruk) bu karakter için doğmuş diyebiliriz (Bakınız Asmalı Konak).



Zengin kadın yok gibi...



Dizilerimizde zengin ve güçlü karakterdeki kadınlara az rastlanıyor. ‘Anne’de Cahide Güneş (Gülenay Kalkan) mesela...



Mafya babaları raconlarıyla öne çıkıyor. Arka planda ‘kazandıkları paraları’ görmemek mümkün değil. İki mafya babası kapışıyor; Hızır (Oktay Kaynarca) ve Celal Duman (Çetin Tekindor). 



Dizilerde şöyle bir mesaj da veriliyor: Zenginler ama mutlu değiller! Kötülük yapıyorlar ve cezalarını buluyorlar! Hatta katil olanı da var. Daha çok şehirli zenginler. ‘Yeni Gelin’de ‘Çukurova’nın modern ağası’ olduğu söylenen Tolga Mendi (Hazar Bozok) ya da ‘Cesur ve Güzel’ de kasabanın büyük toprak sahibi Tamer Levent (Tahsin Korludağ) ile zaman zaman ‘Anadolu Kaplanları’ örnekleri de verilmiyor değil.



Neden bu kadar fazla?



Zengin olmak bir hayal olarak sunuluyor. ‘Benim memurum işini bilir’ felsefesi... Kötü olarak verilir fakat ‘siz zengin olun, hem de iyi olun’ mesajı bilinçaltına oturtulur. Hızır için “Yahu nasıl zengin olmuş?” diye soran yok. Delikanlı adam diye izliyoruz. Altın madenlerin sahibi Bayram Cevher’in (Ahmet Mümtaz Taylan) nasıl zengin olduğunu bilmiyoruz ama çevreyi kirleten babanın oğlu çevreci Kerim Cevher (Birkan Sokullu) ile bu ‘olumsuzluk’ dengelenmeye çalışılıyor. (Kaynak: Interpress Medya Takip Merkezi).



Sina Koloğlu'nun yazısının BURADAN okuyabilirsiniz.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin