DİJİTAL YAYINDA DENEME 2006'DA BAŞLIYOR

Avrupa Birliği (AB) ile entegrasyonun yanı sıra yayın kalitesi ve yayıncılığa getirdiği ekonomik çözümler nedeniyle uygulamaya konulması hedeflenen ''karasal sayısal yayın'', 2006'nın Ocak ayından itibaren deneme niteliğinde başlayacak.

Google Haberlere Abone ol
DİJİTAL YAYINDA DENEME 2006'DA BAŞLIYOR

ABD'de tüm yayın kuruluşlarının kullandığı ve Avrupa'da son 10 yılda yaygınlaşmaya başlayan ''karasal dijital'' sistemin Türkiye'de de hayata geçirilmesi için 1998 yılında Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından başlatılan çalışmalar sonuç vermeye başladı.
    RTÜK'ün başkanlığında TRT ve özel yayın kuruluşlarının
temsilcilerinden oluşan çalışma grubunun ortak görüşüyle Ocak ayından itibaren İstanbul, Ankara ve İzmir'de deneme yayınları yapılacak.
    RTÜK Üyesi Taha Yücel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birkaç yıl öncesinde yayına hazırlık bölümlerinde dijitale geçişin sağlandığını, bunun da teknolojinin daha kaliteli ve ekonomik yayın
yapmanın gereği olduğunu belirtti.
    Dağıtım yöntemlerinde sayısala geçişin ise çeşitli aşamalardan oluştuğunu anlatan Yücel, bunlardan biri olan uydu üzerinden sayısala geçişin tamamlandığını söyledi. Yücel, en son gelişen teknolojiyle birlikte Avrupa ve ABD'de uygulanmaya başlanan karasal ortamda sayısala geçişin kısıtlı frekans spektrumunda verimlilik sağladığını ifade etti.
Dijital yayında ''tek frekanslı ağ'' denilen yöntemle büyük yerleşim yerlerinde önemli kolaylıklar sağlandığını anlatan Yücel, dijital yayıncılığın, milli kaynak olarak gösterilen kısıtlı frekans spektrumunu maksimum verimlilik ve kaliteli şekilde kullanmaya olanak sağladığını söyledi.
   
    -DENEME YAYINI-
   
    Türkiye'de başlatılacak deneme yayınlarının zaman paylaşımlı yapılacağını dile getiren Yücel, şunları kaydetti: ''Deneme yayınlarıyla aynı frekanstan 6 tane yayının alınıp alınamayacağını deneyeceğiz. İstanbul'un coğrafi ve fiziki durumunda tek frekanslı ağın çalışıp çalışmayacağını deneyeceğiz.
    Bunun sonunda yaklaşık 6-7 aylık süreçte deneme amaçlı sayısal yayına geçiş tamamlanacak. Daha sonra, yayıncıların katkısıyla tüm illerde nihai yayına geçilmesine start verilecek. Tüm yayınlar analog ve dijital olarak yapılacak. Dijital yayına geçiş, gecekondulaşmadan
planlı yerleşime geçişe benziyor. Aynı anda analog yayın yapan kuruluşlara dijital yayın yapma imkanı sağlayacağız. İnsanlar, gecekondularını yıkmadan apartmanlarda yaşamaya başlayacak.''
    Yücel, bu sürecin zorlu geçeceğini, izleyicilerin de ilgi ve tepkisinin bu konuda önemli olduğunu vurgulayarak, ''RTÜK ve yayıncılardan önce tüketicilerin bu uygulamayı benimsemesi önemli. Analog yayınların dijitale geçmesine bir noktadan sonra izleyici karar veriyor'' dedi.    
    

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin