Cumhuriyet'te Nuray Mert krizi devam ediyor!

Cumhuriyet yazarları Orhan Bursalı, Erdal Atabek ve Mine Kırıkkanat'tan, Nuray Mert'e sert tepki...

Google Haberlere Abone ol
Cumhuriyet'te Nuray Mert krizi devam ediyor!

Cumhuriyet gazetesinin gelenekçi çizgisini temsil eden bazı yazarların, köşe komşuları Nuray Mert'in "Birileri Atatürk’ü demokrasinin, özgürlüklerin önüne geçirip, tartışmanın konusu yapılmasına izin vermiyordu, siz de aynı şeyi yapıyorsunuz, belli ki daha da yapacaksınız" ifadesine tepkileri sürüyor.



Gazetenin yazarlarından Orhan Bursalı, söz konusu yazının ardından "Nuray Mert’in kapının önüne konması lazım" görüşünü dile getirirken, Erdal Atabek de "Aydınlanma ve Rönesans felsefesinin yazarın da çok iyi bildiği ilkeleri ile Türkiye’nin 14 yıl boyunca sürüklendiği din toplumu arasında gündüz ve gece kadar fark vardır. Bunu görmezden gelmek, küçümseyen bir tavır takınmak yanlıştan da öte bir aymazlıktır" ifadesini kullandı. 



Mine Kırıkkanat ise sosyal medyada hesabında Atabek'in bugünkü (23 Ocak 2017) yazısını paylaşarak "Çok yaşa Erdal Atabek hocam! Onuru geçin, Nuray Mert'in gıdım gururu varsa istifa etsin. Cumhuriyet'te istenmiyor" dedi.



2015 yılının mart ayında Cumhuriyet gazetesinde yazmaya başlayan Mert’in transferi, gazetenin 'kıdemli' yazarları tarafından o dönem hayli tartışılmıştı.



Nuray Mert, köşe komşularının tepki gösterdiği yazısında şu ifadelere yer vermişti: 



"Cumhuriyet’in asıl sahibi biziz diyerek yol alıyorsunuz, sonuçta hedeflediğiniz, güvendiğiniz siyasi liderin tüm gücü eline alacağı sistemi inşa etmek. Birileri Atatürk’ü demokrasinin, özgürlüklerin önüne geçirip, tartışmanın konusu yapılmasına izin vermiyordu, siz de aynı şeyi yapıyorsunuz, belli ki daha da yapacaksınız. Böyle olunca tabii ki tek parti hukukunu savunuyorsunuz, sadece partinin ve liderinin adı ve meşrebi farklı, olay bundan ibaret"



Nuray Mert'in yazısını, bugünkü köşe yazısıyla eleştiren Bursalı, "Peki o yazıya ne diyorum" başlığıyla yayımlanan yazısında şunları söyledi: 



"Yazıyı okuyunca, sıradan köşe yazıcılarının her zaman yaptıklarını anımsadım: Bugünün yargılama ve değerlendirmelerini, tarihsel dönemlere giderek 'uygun yer(ler)e oturtma'! Özellikle iktidara yandaş yazarlar bunu, siyasi iktidarı meşrulaştırmak veya siyasi iktidarın politikalarını bir mağduriyet çizgisi içinde mazur göstermek için sürekli yapıyor. Atatürk ve İnönü dönemini yalan yanlış top ateşine tutuyor. Ülke, ucuzluğun bin bir örneğini yaşıyor, ne fikir ne tarih namusu var. Olayları kendi tarihsel bağlamında değerlendirmeyi bilemiyoruz. AKP iktidara geldiğinden beri, Fethullah şirketinin egemenliği dönemi dahil, şu veya bu şekilde destekçi olanların hepsi bu rolü oynadı"



Köşe komşuları Orhan Bursalı'nın başlattığı 'Nuray Mert' tartışmasına gazetenin yazarlarından Erdal Atabek ve Mine Kırıkkanat da katıldı. Atabek, "Atatürk’ü bugün görmek..." başlığıyla yayımlanan yazısında Mert'i "aymazlık"la suçladı. 



Mert'in yazısını okuduktan sonra "şaşırdığını" ifade eden Atabek şunları yazdı:



"Demek ki dogmalarla mücadele eden, özgür düşünceyi, özgür iradeyi insan yaşamının ortasına yerleştirme mücadelesi veren Atatürk ile Sünni İslamı toplum yaşamının temeli yapma cihadı veren Erdoğan arasında fark yok öyle mi? Kadınlara toplumsal eşitlik veren, onları toplum yaşamına katmayı görev bilen Mustafa Kemal ile kadını eve kapatmaya çalışan, kadını erkekten ayıran AKP baskısı arasında fark yok öyle mi? 

Yoksa bunların hepsi de “meşrep” mi? Aydınlanma ve Rönesans felsefesinin yazarın da çok iyi bildiği ilkeleri ile Türkiye’nin 14 yıl boyunca sürüklendiği din toplumu arasında gündüz ve gece kadar fark vardır. Bunu görmezden gelmek, küçümseyen bir tavır takınmak yanlıştan da öte bir aymazlıktır..."



Atabek'in söz konusu yazısını sosyal medya hesabında paylaşan Mine Kırıkkanat da,  "Çok yaşa Erdal Atabek hocam! Onuru geçin, Nuray Mert'in gıdım gururu varsa istifa etsin. Cumhuriyet'te istenmiyor" ifadesini kullandı.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin