Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sosyal medyanın kültürümüzü yiyip bitirmesine göz yumamayız

Cumhurbaşkanı, Kültür Şurası’na katıldı.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sosyal medyanın kültürümüzü yiyip bitirmesine göz yumamayız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Çağımızın en büyük sorunlarından biri kültürel sığlaşmadır. Günlük işlerle kültür ve medeniyet inşa edilemez. Kalıcı ve uzun vadeli işlere yoğunlaşmalıyız. Kültürün her alanında birikimimizi sahiplenecek çalışmaları ön plana çıkarmalıyız. Televizyon, internet ve sosyal medyanın kültürümüzü yiyip bitirmesine göz yumamayız.” dedi.



Cumhurbaşkanı'nın konuşmasından satır başları şöyle:



Geniş bir alanda ata yadigarı eserlere sahip çıktık. Onardık, gerekiyorsa yeniden inşa ettik. Değerli dostlar, bütün bunlar elbette çok önemli hizmetlerdir. Fakat önümüzde yapmamız gereken çok büyük işler olduğunun fa farkındayız. Kültür faaliyeti adı altında kültür hayatımıza katkı sağlamayan etkinlikler konusunda dikkatli olmalıyız. Çağımızın en tehlikeli hastalıklarından biri kültürel sığlaşmadır.



Biz sosyal medyanın kültürümüzü adeta yiyip bitirmesine göz yumamayız. Tam tersine bu imkanları kendi kültürümüzü yeni kuşaklara aktarmanın yollarını bulmalıyız.



Diriliş, ülkemizin içinde ve dışında ilgiyle takip ediliyor. Benim torunlarım, normalini izlemekle kalmayıp tekrarını da izliyorsa demek ki bunu kazanmalıyız. O zaman bundan sonraki süreçte de yatırımlarımızda buna daha fazla yer vermek durumundayız. Demek ki uğraşınca, emek verince, kaynak ayırınca çoğaltmalıyız.



'Kültür sadece kitap, müzik, mimari demek değildir'



Kültür, sadece kitap, sadece müzik, sadece mimari değildir. Kültür, bunları içine alan bir hayat biçimidir. Selamlaşmadan, giydiğimize, yiyip içtiğimize, evimizin düzenine kadar kimliğimizin tüm unsurlarını sahip olduğumuz kültür belirler. Dünya, son birkaç yıldır kültür anlamında tek düzeliğe doğru gidiyor. Bu Türk kültürü için de büyük bir tehdit. Biz bunu fırsata dönüştürebiliriz. Biz zenginliklerimizin önemli bir kısmının son kullanıcılarıyız. Yeni kuşağın önemli bir bölümü bu zenginlikten mahrum kalmıştır. Bugün İstanbul'da yürüyen bir kişinin kılığından, kıyafetinden, şapkasından vücut çalımından hangi kültüre mensup olduğunu çıkaramıyorsak kültürel kuraklığın pençesindeyiz demektir.



Aynı sancılar başka ülkelerde de çekiliyor, bizim bir farkımız var. Biz, çok farklı bir milletiz. Çağ kapatıp çağ açmış bir ecdadın torunları olarak kendimize yeni bir gelecek inşa etme gücüne sahibiz. İşte onun için "Büyük Türkiye" diyoruz. İşte onun için 2023 hedeflerimize ulaşmak istiyoruz. İşte bunun için anayasa değişikliğiyle ülkemizi yeni bir yönetim sistemine kavuşturmanın mücadelesini veriyoruz. Her konuda siyasetimizin hareket noktamızın merkezine yerli ve milli olanı yerleştirmemizin sebebi budur. Kendimize yeni kültür hedefi belirlemek durumundayız. Bugün yapmakta olduğumuz şura, bu açıdan çok büyük önem arz ediyor.



Bu sebeple sık sık eğitimdeki ve kültürdeki eksikliklerimize dikkat çekiyoruz. Yeni dönemde bu alanda yoğunlaşmamız gerektiğini ifade ediyoruz. Şurada tüm bu meselelerin enine boyuna tartışılacağına inanıyorum. Şura çalışmalarına katkı verecek kültür-sanat ve bilim insanlarımıza saygılarımı sunuyorum. Kalın sağlıcakla.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin