CNN Türk'ten Kurtuluş Savaşı belgesi! Ne zaman başlıyor?

Taha Akyol’un hazırladığı 12 bölümden oluşan 'Türk’ün Ateşle İmtihanı' CNN Türk'te başlıyor.

Google Haberlere Abone ol
CNN Türk'ten Kurtuluş Savaşı belgesi! Ne zaman başlıyor?

CNN TürkTaha Akyol’un hazırladığı 12 bölümden oluşan “Türk’ün Ateşle İmtihanı 1921-1922” belgeselini 8 Eylül Cuma gününden itibaren her Cuma saat 21:00’de ekrana getirmeye başlayacak.



Mondros Mütarekesi’ni takiben başkent İstanbul ile Anadolu’nun İtilaf Devletleri ve Yunan askerlerince işgaline karşı, Milli Mücadelenin zafere ulaştığı 1921-1922 yıllarını anlatan belgesel, Türk’ün Ateşle İmtihanı’nın perde arkasını, çok bilinmeyen siyasi yönlerini, kavgalarını ve kahramanlarını ekrana getirecek.



Müziklerini Onur T. Yıldırım’ın bestelediği, kurgu yönetmenliğini Aytül Tekin’in, yardımcı yönetmenliğini Burak Örnek’in yaptığı belgesel için detaylı bir arşiv taraması yapıldı. Türk’ün Ateşle İmtihanı’nda Türkiye’de ilk kez yayınlanacak görüntüler de bulunuyor. Paris’te Sevr’e imza atan Türk delegasyonunun imza salonundaki görüntü ve fotoğrafları bunlardan belki de en ilginci.



ABD Başkanı Woodrow Wilson’un senatoya manda ile ilgili rapor vermesi amacıyla Türkiye’ye yolladığı General James G. Harbord’un Türkiye ve Ermenistan’a yaptığı gezinin, Erzurum’da Kazım Karabekir’i ziyaret edişinin görüntüleri de belgeselde ilk kez yayınlanacak görüntüler arasında. Mustafa Kemal Paşa’nın isteğiyle Türkiye’yi İbrahim Tali (Öngören) Bey’in başkanlığında bir heyetin temsil ettiği, Enver Paşa’nın da katılıp bir bildiri sunduğu Bakü Doğu Halkları Kurultayı’nın görüntüleri de belgesel için yurtdışından getirilip Türkiye arşivlerine giren görüntüler arasında yer alıyor.



Taha Akyol’un CNN TÜRK’te hazırladığı belgeseller bir tarih dizisi oluşturuyor.



Balkan Savaşı’nın 100. yıldönümünde “Rumeli’ye Elveda”,  Birinci Dünya Savaşı ve Ermeni tehcirinin 100. yılında “1914-1915”, Lozan Antlaşması’nın 90. yıldönümünde “Bilinmeyen Lozan” belgesel dizilerini yayınlayan CNN TÜRK’te “1919-1920&Anadolu’da İşgal ve Kurtuluş” belgeseliyle Milli Mücadele’nin örgütlenme dönemi anlatılmıştı. Türk’ün Ateşle İmtihanı belgeseliyle birlikte; Balkan Savaşı’yla başlayıp Türk ordusunun İzmir’e girişiyle sona eren, Osmanlı’nın felaket ve Türkiye’nin kuruluş yılları olan 1912-1922 sürecinin, başka bir deyişle “On Yıllık Savaş” döneminin tamamı anlatılmış oluyor. Bu belgesellerin her biri, yayınlandıktan sonra kitap olarak da yayınlanmıştır.



CNN Türk'ten Kurtuluş Savaşı belgesi! Ne zaman başlıyor?


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin