CNN TÜRK´TEN NTV´YE TAŞ

Vatan gazetesinin televizyonların genel yayın yönetmenleriyle yaptığı röportaj serisi sürüyor. Neslihan Akdaş bu kez CNN TÜRK´ün Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Boratav ve Başkan Yardımcısı Efe Önbilgin´le görüştü. CNN Türk´çüler, "Asmalı Konak, Teke Tek´den fazla izleniyor karşılaştırması nasıl mantıksızsa, ´NTV; CNN TÜRK´ten fazla izleniyor´ cümlesi de bir o kadar mantıksız" diyerek NTV´nin futbol maçları göstermesini eleştirdiler.

Google Haberlere Abone ol
CNN TÜRK´TEN NTV´YE TAŞ

HABERE YENİ MAKYAJ

Ekim ayında yeni mekanından yayına başlayacak CNN TÜRK'ün Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Boratav ve Başkan Yardımcısı Efe Önbilgin, kanaldaki yenilikleri anlatırken diğer haber kanallarını da inceden inceye eleştirdi

Yeni yayın dönemiyle birlikte TV kanallarının genel yayın yönetmenleri ile başladığımız söyleşilerimizin sonuncusunu CNN TÜRK'ün kurmayları, Ferhat Boratav ve Efe Önbilgin ile yaptık. İki yönetici, kanaldaki yenilikleri, bu yılki amaçlarını anlattı. CNN TÜRK, ekim ayında Kanal D ile paylaşacağı yeni binasına taşınıyor. Bununla birlikte kanalda görsel kimliğinde de bir atkım değişiklikler olacak. CNN TÜRK, 11 Ekim'de 4'üncü yaşını kutlarken yeni bir başlangıç da yapacak.

- Bu yıl yayınlarınızda nelere öncelik vereceksiniz? Hedeflerinizi açıklar mısınız?

F.B.: Hedef demeyelim ama bu senenin gündemini oluşturacağını düşündüğümüz bir takım konular var; Türkiye Irak'a asker gönderecek mi? Avrupa Birliği'yle ilişkilerimizde neler yanacak? gibi. Bunları kilit konular. Biz bu konularda Türkiye'deki insanlar neyi arıyorsa onu bulacakları adres olacağız. İnşallah bu yıl geçen yıl gibi kritik bir yıl olmayacak. Savaş geçti, dolayısıyla bir haber kanalının daha çok zorlanacağı bir yıl olacak. Normal yılı izleyicinin merakını uyandıracak hale getirmek önemli. Bütün hazırlıklarımızı bu yolda yapıyoruz.

- Yakın zamanda yapmayı planladığınız transferler var mı?

F.B.: Her an, her şey olur. Transfer lafını kullanmayı çok sevmiyorum. Biz burada öyle bir şey gütmedik. Ama kaliteli haberci kadrosunu 4 yıl içinde burada topladık.

- Geçen yıl yaptığımız röportajda NTV ile ilgili eleştirilerinizi dile geçirmiştiniz. Görüşleriniz hala aynı mı?

F.B.: Bana artık Türkiye'de bir ayrım oluştu gibi geliyor. Biz bir haber kanalı olarak hiç bir zaman canlı futbol karşılaşması yayınlamayı düşünmedik. Türkiye'de 'Ben haber kanalıyım' deyip, çeşitli saatlerde, çeşitli nedenlerle izleyicisine haber veremeyen, prime-time'da film gösteren kanallar oluştu. Biz bunların dışında kalıyoruz. Habere öncelik veren ve gerektiriyorsa haber için bütün yayın akışını değiştiren kanal olma özelliğimizi korumak istiyoruz. Bunun önüne herhangi bir engel çıksın istemiyoruz. Habercilik konusunda Türkiye'de insanları daha tatmin edebilecek başka bir kanal varsa, biz işimizi kötü yapıyoruz demektir. Ama olmadığını biliyoruz.

E. Ö.: Asmalı Konak, Teke Tek'den fazla izleniyor' karşılaştırması nasıl mantıksızsa, 'NTV; CNN TÜRK'ten fazla izleniyor' cümlesi de bir o kadar mantıksız. Evet, doğrudur. Bizim geçen sene ortalama izlenme payımız 1.8 iken, NTV'ninki 2 civarındaydı. Ama içeriğe baktığımızda ayrıştırabileceğimiz bir sistem varsa, yeniden göz atalım. Uzmanlaştığımız konulardaki izlenme oranlarımıza bakalım. Karşılaştırmayı bu şekilde yapmamak lazım. Reklam payları iki kanalın da yüzde 4'tür. CNN TÜRK, bu sene kar ediyor. Kar eden televizyonlar ayağa kalksın, görelim. NTV, CNN TÜRK'ün olmadığı dönemde bütün sorumluluklarını bir haber kanalı olarak yerine getirdi. Ne zaman ki pazarda rekabet başladı, NTV de prototipinde değişiklikler yaptı.

CNN TÜRK'ÜN EN YENİLERİ

F.B: Yeni yayın dönemi kavramı bize konsept çok uymuyor. Sonuçta haber yaz aylarında durmuyor ve bize de tatil yapma fırsatı vermiyor. 'Yeni eklediğimiz neler var' diye bakabiliriz. Sabah saat 09.00'da artık alışkanlık haline gelen "Para-Metre" var. Bu yıl Enis Berberoğlu, Yiğit Bulut ve Bilal Çetin, Ankara'dan birlikte sunacaklar. "Ufuk Turu" isimli bir dış politikanın nabzını tutan bir programımız olacak. Gazeteci Cengiz Çandar, eski MİT Müsteşarı Sönmez Köksal, eski büyükelçi Emre Gönensay ve eski büyükelçi Özdem Sanberk bu programın sunucuları.

"Ankara Kulisi", orjinal formatına dönüyor ve üç Ankara temsilcisi devam ediyor. Sedat Ergin ve Fikret Bila'ya Murat Yetkin katıldı. "Kafe Siyaset"te de Murat Yetkin'in yerine Ömer Tarkan'ı getiriyoruz. İsmet Berkan'ı da Ankara Kulisi'nden alıp "Basın Tribünü"ne verdik. Yiğiter Uluğ ve Mehmet Demirkol ile birlikte o programda geçtiğimiz haftalarda başladı zaten. Kültür-sanat haberlerini "Afiş" altında topladık. Sunuculuğunu Güner Özkul yapıyor. Rıdvan Akar, 32. Gün'e devam ederken pazar günleri de başka bir programda, bir haftanın özetini ve önümüzdeki hafta neler olacağını ele alıcak. Can Dündar, önümüzdeki haftalarda aramıza yeni bir projeyle dönecek. Çok önemsediğimiz başka bir programımız var; üç önemli merkezden, üç başarılı kadın habercimiz aylık bir program yapacaklar; Ahu Özyurt, Burçun İmir, Barçın Yinanç. Bu da sanırım Türkiye'de üç kadın habercinin ortak çabasıyla üretilen ilk program olacak. "Dizayn 360" isimli tasarım programı, Türkiye ve Londra'da hazırlanan ilk program olacak. Ekimde yeni mekanımıza geçtiğimizde, cumartesi-pazar daha şenlikli futbol programlarına da yer vereceğiz. Haftada bir ana haberde, "Her evde bir haber var" başlığı altında bir bölümümüz olacak. İnsanların kapılarını çalıp, öykülerine yer vereceğiz.

NESLİHAN AKDAŞ - VATAN

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin