ÇGD'den Yeni Şafak'ın manşetine kınama!

Çağdaş Gazeteciler Derneği, Yeni Şafak gazetesinin "Adliye'de hırsız var" haberine tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
ÇGD'den Yeni Şafak'ın manşetine kınama!

Sözcü, Cumhuriyet ve Milliyet gazeteleri, kozmik oda soruşturmasına takipsizlik kararı verilmesini manşetlerinden duyurmuştu. Yeni Şafak ise kararı "Adliye'de hırsız var" başlığıyla yayınlamıştı.



Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Yeni Şafak gazetesinin “Adliye’de Hırsız Var” şeklinde manşet atarak, söz konusu gazeteleri “paralel ve hırsız” olmakla suçlamasına sert tepki gösterdi.



Yeni Şafak'ı kınayana ÇGD, "Siz iktidara yaslanarak gazetecilik yapmaktan vazgeçmiş olabilirsiniz ama biliniz ki Türkiye’de ‘halkın doğru haber alma hakkı’nı savunan ve bu uğurdu mesleğine sahip çıkan gazeteciler ve örgütleri olduğunu hatırlatıyoruz” dedi.



İşte, ÇGD'nin o açıklaması:



 



Yeni Şafak Gazetesi’ni kınıyoruz

 



‘Düşünce ve ifade özgürlüğü’ ile ‘halkın doğru haber alma hakkı’ kapsamında tanımlanan mesleğimizin, Türkiye’de her geçen gün daha da fazla siyasi manipülasyonlar ve işveren çıkarları için kullanılmasına ne yazık ki şahitlik etmeye devam ediyoruz. Özellikle varlıklarını AKP iktidarının ‘nimetleri’nden yararlanmak üzerine kurmuş olan artık basın-yayın organı olduklarını söylemekten bile utandığımız gazete ve televizyonlar son olarak meslektaşlarının haberlerine çamur atmaktan çekinmemektedir.



Türkiye’nin AKP iktidarı döneminde özellikle emniyet ve yargı eliyle yürüttüğü operasyonlar arasında dikkat çeken, 2009 yılında dönemin Başbakan Yardımcılarından Bülent Arınç’a suikast iddiası kapsamındaki soruşturma, üzerinden 6 yıl geçmesinin ardından ‘delil yetersizliği’nden takipsizlikle sonuçlandı. Kamuoyunda, Genelkurmay’ın gizli bilgilerinin yer aldığı birimine girilmesi nedeniyle ‘Kozmik Oda Soruşturması’ olarak bilinen, Türkiye’nin gündemini uzun süre meşgul eden bu soruşturmanın takipsizlikle sonuçlanması, 10 Mart 2015 Salı günü Sözcü, Habertürk, Milliyet ve Cumhuriyet gazeteleri birinci sayfalarından duyurdu; bu gazetelerdeki meslektaşlarımız görevlerinin gereği gelişmenin geçmişi ve son halini sayfalarında geniş olarak işledi.



‘Özel haber’ niteliğinden dolayı meslektaşlarımızın tebrik edilmesi gerekirken, bir sonraki gün olan 11 Mart 2015 Çarşamba günü Yeni Şafak Gazetesi’nde, haberi yapan meslektaşlarımızı da hedef alan bir habere yer verilmiştir. Saklanan, duyulması istenmeyen bir gelişmeyi ortaya çıkaran meslektaşlarımızın haberi, Yeni Şafak Gazetesi’nce son dönemde AKP iktidarı ile Gülen Cemaati arasındaki çatışma gündeme getirilerek “Adliyede Hırsız Var” manşetiyle eleştirilmek istenmiştir. Adalet Bakanlığı’nın tüm soruşturma ve mahkeme kararlarının yüklendiği bilgisayar ağı olan Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP)’a erişim konusunda, son dönemdeki manipülasyonların geçerli akçesi olan ‘paralel yapı’ işaret edilerek, “Yazışmaların deşifre olması, Ulusal Yargı Ağı Projesi paralel yapının kontrolünde endişesine neden oldu” ifadelerine yer verilen Yeni Şafak’ın haberiyle mesleğini hakkıyla yapan gazeteciler sindirilmek, karalanmak istenmiştir.



Buradan Yeni Şafak Gazetesi’ni uyarma zorunluluğu duyuyor; mesleğimizin ve meslektaşlarımızın sahipsiz olmadığını iletiyoruz. Siz iktidara yaslanarak gazetecilik yapmaktan vazgeçmiş olabilirsiniz ama biliniz ki Türkiye’de ‘halkın doğru haber alma hakkı’nı savunan ve bu uğurdu mesleğine sahip çıkan gazeteciler ve örgütleri olduğunu hatırlatıyor; son dönemde ‘Kabataş yalanı’ ile başlayan, bu haberle de devam eden manipülasyon çabalarının Çağdaş Gazeteciler Derneği olarak her platformda deşifre edeceğimizi bildiriyoruz.



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin