ÇGD´DEN İSTİFALAR İLETİŞİM FAKÜLTESİ´NDE SINAV SORUSU OLDU

Çağdaş Gazeteciler Derneği’ni (ÇGD) kendi içinde tartışma sürecine sokan 31 Mayıs 2003 tarihli Genel Kurul sonrasında başlayan istifalar sürerken, istifalar Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde sınav sorusu olarak öğrencilere yöneltildi.

Google Haberlere Abone ol
ÇGD´DEN İSTİFALAR İLETİŞİM FAKÜLTESİ´NDE SINAV SORUSU OLDU

A.Ü. İletişim Fakültesi’nin son sınıfında okutulan “İletişim ve Etik” dersinin final sınavı 18 Haziran 2003 tarihinde yapıldı ve sınavda 40 puanlık soru olarak, gazeteci adayı öğrencilerden ÇGD’deki istifa sürecini değerlendirmeleri istendi. Bunun için, ÇGD’den istifa eden kurucu ve eski yöneticilerin 12 Haziran 2003 tarihinde yaptıkları ortak basın açıklaması tam metin olarak verildi ve öğrencilere şu sorular yöneltildi:

a) Yukarıdaki açıklamanın ana sorunu nedir? ÇGD’de ortaya çıktığı belirtilen durum, hangi gelişmenin sonucudur?

b) Açıklamada dile getirilen görüşler ışığında, etik ilkelerin korunması için ne yapılmalıdır?



ÇGD’deki gelişmeler üniversitede sınav konusu haline gelirken, dernekten istifa edenlerin sayısı 12’ye yükseldi. 12 Haziran 2003 tarihinde basın açıklamasıyla istifalarını duyuran kurucu ve eski yöneticilere ek olarak, eski Onur Kurulu üyesi Ali Tartanoğlu, eski Genel Sekreter Bekir Öztoprak, eski GYK üyelerinden Nurettin Atmaca ve Veli Özdemir, dernek üyeleri Kemal Balcı, Ful Ekesan ve Recep Kaban da ÇGD’den istifa ettiler. Ali Tartanoğlu, istifa dilekçesinde “POAŞ olmazsa Aydın Doğan TV işletemez” tezinin masum bir saptama olmadığını belirterek, “ÇGD ilkeleri için bedel ödemek istemeyen bir anlayışın derneğe egemen olduğunu” vurguladı.

Bekir Öztoprak, ÇGD’nin kuruluş felsefesinden ve evrensel gazetecilik ilkelerinden uzaklaştırılması nedeniyle istifa ettiğini bildirirken, dernek yöneticilerine “Sizleri, eğer halen varsa “gazeteci” sorumluluğunuzla başbaşa bırakıyorum” diye seslendi.

Nurettin Atmaca da, ÇGD’nin ilkelerinden değil, örgütsel yapısından istifa ettiğini açıkladı.

Bir yıl önce benzer gerekçelerle istifa etmesine karşın delege ve üye listesinde gözüken Hıdır Göktaş ise, dernek yöneticilerinin istifasının geçerli olmadığı yolundaki açıklamasını şaşkınlıkla karşıladığını bildirdi. Bazı üyeler de istifa konusunda, Bursa ve İstanbul şubelerinde başlayan olağanüstü genel tartışmasının sonucuna göre karar vereceklerini ifade ettiler.

Bu arada, Ulusal Kanal’da dün akşam yayımlanan Ankara Gündemi adlı programda yapımcı Hikmet Çiçek’in sorularını yanıtlayan ÇGD kurucusu Cengiz Kuşçuoğlu ve eski Genel Başkan Rahmi Yıldırım, neden istifa ettiklerini açıklarken, şimdiki ÇGD yönetimine ağır eleştirilerde bulundular. ÇGD’nin basın emekçilerinin örgütü olarak kurulmasına karşın bugün medya tekellerinin gölgesinde ve yörüngesinde bir örgüt haline geldiği görüşünü yineleyen Kuşçuoğlu ve Yıldırım, ÇGD yöneticilerinin “Meslek ilkelerini uygularsak dernekte 40-50 kişi ancak kalır” gerekçesiyle ilkesizliği mazur göstermeye çalıştıklarını söylediler. ÇGD yönetiminin, Irak’ta öldürülen gazeteci sayısı 12’ye ulaşıncaya değin savaşa karşı resmi tutum geliştirmediğini, nihayet açıklayabildiği resmi görüşünde gazeteci katillerini “saldırgan” ifadesiyle kamufle ettiğini savunan Kuşçuoğlu ve Yıldırım, ÇGD yöneticilerinin Irak’ı istila eden ABD ve İngiltere’ye “emperyalist” demeye dillerinin varmadığı görüşünü kaydettiler. Kuşçuoğlu ve Yıldırım, ÇGD Genel Başkanlığı’na seçilen Doç. Dr. Doğan Tılıç’ın, intihal suçu Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararıyla kesinleşen Can Dündar’ı Genel Yönetim Kurulu üyeliğine önermesini ve Dündar’ın seçilmesini, “intihalin ödüllendirilmesi” olarak gördüklerini belirterek, bunu Tılıç’ın politik geçmişi, akademik kimliği ve medya etiği konusundaki yazılarıyla bağdaştıramadıklarını vurguladılar.

Öte yandan, hakkındaki intihal iddiasının soruşturulması için ÇGD yönetimine başvuran ve yönetim kurulu üyeliğinin askıya alınmasını isteyen, bunun danışıklı dövüş olarak algılanmaması için Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile Türkiye Gazeteciler Sendikası’na da başvuracağını bildiren Can Dündar’ın henüz TGC ve TGS’ye bir başvuruda bulunmadığı öğrenildi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin