Cazın iki ustasına yaşam boyu başarı ödülü!

24. İstanbul Caz Festivali başladı...

Google Haberlere Abone ol
Cazın iki ustasına yaşam boyu başarı ödülü!

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, 20 yıldır Garanti Bankası sponsorluğunda düzenlenen 24. İstanbul Caz Festivali, 4 Temmuz akşamı Avusturya Kültür Ofisi’nde gerçekleştirilen açılış töreni ve konserleriyle başladı. Türkiye’de caz müziğinin usta isimleri Kamil Özler ve Fatih Erkoç’a Yaşam Boyu Başarı Ödülleri’nin takdim edildiği gecede, Fatih Erkoç konserinin ardından Balkan müziğini farklı müzik türleriyle harmanlayan Avusturyalı topluluk DELADAP izleyenlere eşsiz bir gece yaşattı.



İstanbul Caz Festivali Direktörü Pelin Opcin’in sunduğu törende, festivale desteklerinden dolayı İKSV öncü sponsoru Eczacıbaşı Topluluğu, resmi iletişim sponsoru Vodafone Türkiye, resmi taşıyıcısı DHL Express, resmi konaklama sponsoru The Marmara Collection, sigorta sponsoru Zurich Sigorta ile festivale katkıda bulunan Türk Tuborg AŞ, Parklarda Caz sponsoru ve gösteri sponsoru Vodafone Freezone, otomotiv sponsoru Volvo Car Turkey, Vitrin etkinliğinin seri sponsoru ve yüksek katkıda bulunan gösteri SOCAR Türkiye, yüksek katkıda bulunan gösteri sponsoru Matraş ve yüksek katkıda bulunan mekân sponsoru Zorlu Performans Sanatları Merkezi temsilcilerine İKSV Genel Müdürü Görgün Taner tarafından teşekkür plaketleri takdim edildi. Gecede festivalin 20 yıldır sponsorluğunu üstlenen Garanti Bankası’na da plaket sunuldu; katkılarından dolayı TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’na teşekkür edildi.



Ödül töreninin ardından bu yıl Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne layık görülen isimlerden Fatih Erkoç, en sevilen şarkılarını caz repetuvarıyla birleştirdiği bir performans sergiledi. Gecenin ilerleyen saatlerinde ise izleyenler Balkan müziklerini caz, swing ve elektronik gibi güncel müzik türleriyle harmanlayarak yeniden yorumlayan Avusturyalı topluluk DELADAP’la beraber festivale enerji dolu bir başlangıç yaptı.



Gitar ve Klarnet Virtüözü Bir Şef: Kamil Özler



Festivalde bu sene “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”ne layık görülen iki isimden biri Türkiye’nin en özgün müzik topluluklarından TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’nın duayen şefi Kamil Özler oldu.



Antonio Dumoziç'ten gitar dersleri alarak müziğe başlayan Kamil Özler, 1977'de girdiği Kültür Bakanlığı Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nda, Tülay Örser'le klarnet, Yavuz Özüstün ile Türk Musikisi ve Caz, Demirhan Altuğ'la armoni dersleri çalıştı.



Mezun olduğu dönemlerde dışarıdan Berklee Müzik Okulu'nun, modern armoni, düzenleme ve orkestrasyon derslerini alan Özler, 1982'de girdiği TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’nda görevine devam ediyor. İTÜ Devlet Konservatuvarı ve Bilgi Üniversitesinde solfej, armoni, orkestrasyon ve gitar dersleri veren Özler, “Klarnet Tekniği” adında bir eğitim kitabı da yazdı.



Beste düzenlemeleri ile pek çok esere başarılı imza atan, aynı zamanda gitar ve klarnet virtüözü olan müzisyen, TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrasının şefliğini başarıyla sürdürüyor.



Türk Pop Ve Caz Müziğinin Usta Sesi: Fatih Erkoç



Bu yıl Yaşam Boyu Başarı Ödülü alan bir diğer isim ise Türk pop ve caz müziğinin sevilen ismi Fatih Erkoç oldu. Ud sanatçısı babası Hasan Erkoç’un, üç yaşındayken kendisine hediye ettiği keman vesilesiyle müzikle tanışan Fatih Erkoç, Istanbul Belediye Konservatuvarı'nda yedi yıl boyunca trombon, piyano ve kontrbas eğitimi aldı.



Yaklaşık 11 yıl kaldığı Norveç’ten 1986’da dönen Erkoç, bir süre TRT'de "Yankılar" adlı müzik programını gerçekleştirdi ve yarım bıraktığı konservatuvar eğitimini de bu dönemde tamamladı. Fatih Erkoç, çıkardığı "Ellerim Bomboş" (1992), "Penceremden Gökyüzüne"(1993), "Sana Deliyim" (1994) ve “Kardelen” (1996) albümleriyle pop müziğin unutulmaz isimlerinden biri haline geldi.



1999’da yapımcılığını üstlendiği ve kendi ismini taşıyan albümüyle dinleyicilerine tekrar merhaba diyen sanatçı, altı yıllık bir aranın ardından 2005’te sözü ve müziği kendine ait olan parçalardan oluşan “Beklenen” adlı albümünü  yayımladı. Erkoç, 2007'de "Kör Randevu" adlı albümüyle sevilen şarkılarının bir kısmını yeni düzenlemeleriyle dinleyenleriyle buluşturdu.



24. İstanbul Caz Festivali: 20’den Fazla Mekân, 200’ün Üzerinde Sanatçı



Bu yıl “Şarkılar Konuşur” teması kapsamında farklı dillerde şarkı sözlerinin yer aldığı afişleriyle izleyenleri benzersiz bir müzik deneyimine davet eden 24. İstanbul Caz Festivali, 4-21 Temmuz tarihleri arasında usta müzisyenlerden genç yıldızlara 200’ün üzerinde yerli ve yabancı sanatçıyı 20’den fazla farklı mekânda İstanbullu müzikseverlerle buluşturacak.



Açılışın ardından Avrupa cazının yıldız isimleri piyanist Jacky Terrasson ve Stephane Belmondo’nun 5 Temmuz Çarşamba akşamı Fransız Sarayı’nın romantik bahçesinde vereceği konserle devam edecek olan festivalde aynı gece Korhan Futacı ve Kara Orkestra da Salon İKSV’nin konuğu olacak.



Bu yıl Vodafone Freezone sponsorluğunda üçüncüsü gerçekleşecek “Gece Gezmesi” ise 6 Temmuz Perşembe akşamı yine müzik şenliği ruhunu Kadıköy haritasına taşıyacak. “Gece Gezmesi” etkinlikleri kapsamında Kolektif İstanbul, Ceylan Ertem, Gevende, Son Feci Bisiklet ve Jakuzi gibi güncel müziğin pek çok yıldız ismi sahne alacak.



Bu yılın en özel projelerinden biri de son yıllarda sayısız filme ve diziye ev sahipliği yapan Türkiye’nin en eski fabrikası Beykoz Kundura’da gerçekleşecek.  Sufi müzik geleneğinin önde gelen temsilcilerinden Shye Ben Tzur, 7 Temmuz Cuma akşamı Beykoz Kundura’nın tarih ve doğayı birleştiren atmosferinde, Hintli the Rajasthan Express ile oluşturduğu projesi Junun ile dinleyiciyle buluşacak.



Festivalde bu hafta Matraş sponsorluğunda ayrıca flamenkonun efsane ismi Paco de Lucía’nın anısına çok özel bir gece de gerçekleştirilecek. 8 Temmuz Cumartesi akşamı, Paco de Lucía ile beraber çalışmış Jorge Pardo, Carles Benavent, Jose Maria Bandera, Nino Josele, David de Jacoba ve El Piraña gibi yıldız müzisyenlerle Türkiye’den Levent Yüksel, Taksim Trio ve Cenk Erdoğan aynı sahneyi paylaşacak. Konsere, gelişmiş futuristik tekniğiyle flamenkoya yepyeni bir soluk getiren, İspanya’nın yükselen yıldızlarından Nino de Los Reyes de danslarıyla eşlik edecek.



Festival programında bu yıl ilk kez çocuklara yönelik bir etkinlik de yer alıyor: “Çocukça Bir Gün” başlıklı programda tüm gün boyunca konserler ve çeşitli atölyeler düzenlenecek.



SOCAR Türkiye sponsorluğunda bu yıl ilki hayata geçirilecek VİTRİN: Türkiye Güncel Müzik Buluşması ise yerli sahnenin başarılı isimlerini uluslararası müzik sektörünün önemli temsilcileriyle bir araya getirecek. 5-8 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek konserlere, Türkiye’den 30’un üzerinde sanatçı ve topluluk katılacak. Vitrin’de bu yıl sahne alacak isimler arasında, Hüsnü Şenlendirici, Taksim Trio, Ceylan Ertem, Cenk Erdoğan ve Bilal Karaman gibi birçok tanınmış isim yer alacak.



Biletler Nerede? 



Konserlerin biletleri, Biletix satış kanalları ve hizmet bedeli olmadan İKSV ana gişeden (pazar hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında) satın alınabilir. Konser günleri mekân girişinden de bilet satışı olacak. Her konserde tam biletlerin yanı sıra öğrenciler için indirimli bilet de satılıyor. Lale Kart sahipleri biletlerini %25’e varan özel indirimlerle alabiliyor.



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin