Büyük ozan Ruhi Su ölüm yıldönümünde anılacak

Türk halk müziğinin ve Devlet Operası’nın en önemli sanatçılarından büyük ozan Ruhi Su ölümünün 32. yılında Şişli’de anılacak.

Google Haberlere Abone ol
Büyük ozan Ruhi Su ölüm yıldönümünde anılacak

Türk müziğinin büyük ozanı Ruhi Su, ölümünün 32. yılında Şişli Belediyesi ile Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği işbirliğiyle anılacak. 20 Eylül Çarşamba günü Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi'nde yapılacak olan anma töreninde, Emin İgus ve Ruhi Su Dostlar Korosu kısa bir dinleti sunacak.



Ruhi Su Dostlar Korosu'nun ilk şeflerinden Refik Köksal ve Hüseyin Tutkun'da koroya eşlik edecek.



Ayrıca gecede, Ruhi Su'nun 1980 yılında konser vermek için gittiği Avustralya’da kaydedilen belgeselinin gösterimi de yapılacak.



HALK TÜRKÜLERİNİN BÜYÜK OZANI



1912’de Van’da doğan büyük ozan sosyalist dünya görüşü nedeniyle 1952-1957 yılları arasında 1951 TKP tevkifatı dolayısı ile hapis yattı. 1960’ta İstanbul’da Taksim Belediye Gazinosu’nda sahneye çıkan Ruhi Su, bir yandan da halk türkülerini kaydedip, arşivleme görevini üstlendi.



ALEYHİNDE KAMPANYA BAŞLATILDI



Söylediği türkülerdeki siyasi vurgular yüzünden aleyhinde kampanyalar başlatılan ve işini kaybeden sanatçı, türküleri derleyip, yeniden yorumlama işine kendi başına devam etti. 1975’te Dostlar Korosu'nu kurdu. 1978’den sonra ürettiği kasetlerle halk müziğinin, yaygınlaşmasına büyük katkıda bulundu.



20 Eylül 1985 Cuma günü Cerrahpaşa Onkoloji Kliniğinde vefat eden büyük ozan, 22 Eylül 1985 Pazar günü Zincirlikuyu Mezarlığında toprağa verildi. Ruhi Su’nun cenaze törenine binlerce kişi katıldı ve cenaze 12 Eylül Dönemi’nin ilk büyük kitle gösterisi haline dönüştü.


Etiketler ruhi su anma
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin