Bu hafta ne okusak?

Sayım Çınar’ın bavulundan bu hafta yeni kitaplar çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Bu hafta ne okusak?

Yıllarını kurumsal şirketlerde çalışarak geçirmiş olan bir ofis çalışanının, büyük kentten ve formatlanmış yaşamdan kaçarak bir yetimhanede gönüllü çalışmak üzere Guatemala’ya gidişini anlatan “Yoldan Gönüllü Çıktım”, Naviga Yayınları etiketiyle yakında raflarda yerini alacak.   Beliz Kudat tarafından kaleme alınan “Yoldan Gönüllü Çıktım-Orta Amerika’dan Kartpostallar”, Naviga Yayınları aracılığıyla okurlarla buluşuyor. “Yoldan Gönüllü Çıktım”, genç bir kadının bir yetimhanede gönüllü çalışmak üzere Guatemala’ya gidişini,  yola çıkma sebeplerini, o coğrafyadaki gönüllülük deneyimlerini ve Orta Amerika’daki seyahatlerini günce şeklinde aktarıyor.Kudat kitapta, Orta Amerika’daki gönüllülerin, misyonerlerin, seyyah ve kaçakların hikayelerini anlatıyor. Guatemala, Meksika, Belize, El Salvador ve Honduras’a yayılmış olan Maya piramitleri, Maya ve Afro-Amerikan Creole kültürlerine ilişkin bilgiler, farklı bir bakış açısı ile fotoğraflar eşliğinde okurla buluşuyor.  Kudat kitabında sadece kültürel boyutta kalmıyor; gazeteci kimliği ile İspanyol koloniciliğinin Orta Amerika coğrafyasında bıraktığı izler, uyuşturucu kartelleri gibi bölgenin güncel ve sosyal sorunlarına da değiniyor. “Yoldan Gönüllü Çıktım”, bir seyahat kitabı olmasının yanı sıra gönüllü organizasyonların nasıl çalıştığını öğrenmek ve gönüllülüğü anlamak isteyenlere de kılavuzluk ediyor. Kitap, gönüllü çalışmanın insanı nasıl değiştirdiğine dikkat çekerken, bir yandan da konfor alanından çıkma cesaretini göstermenin bireyi duygusal ve profesyonel olarak hangi ufuklara taşıyabileceğinin ipuçlarını veriyor. Bilindik endişelerin yerini cesarete bırakabilmenin mümkün olduğunu anlatıyor. Yoldan Gönüllü Çıktım, hayalini yaşamak, kendini ve gönüllülüğü tanımak, seyyahlığa soyunmak gibi pek çok arayışın cevabı niteliğinde



Terk edilen Fran’in yaşadığı çaresizlik

Tüm zamanların En Güzel Aşk Hikayesi/ Lucy Robinson/Altın Kitaplar



İnternet çöpçatanlığındaki başarısız ve gülünç deneyimlerini Marie Claire için hazırladığı blogunda paylaşan Lucy Robinson’ın bu deneyimlerinden yola çıkarak yazdığı ilk romanı Tüm Zamanların En Güzel Aşk Hikâyesi sizleri film tadında bir romantik komediye davet ediyor! Tüm Zamanların En Güzel Aşk Hikâyesi üzücü bir aşk hikâyesi olarak başlasa da aslında okuyucunun beklentisinin oldukça üstünde romantizmi, dostluğu, cinselliği zekice anlatan bir romantik komedi! Cosmopolitan, yalın anlatımının yanı sıra zekice esprilerle süslenmiş bu romanı “Romantik, neşe ve kahkaha dolu...” olarak tanımlıyor.30. yaş gününde evlenme teklifi beklerken terk edilen Fran’in yaşadığı çaresizlik pek çok kadının gerçekçi bir temsili olarak karşımıza çıkıyor. Temposu hiç düşmeyen, soluk soluğa okuyacağınız bu romanda Fran’in aşk hayatı ve çılgın arkadaşlarının hikâyeleri ile çok eğleneceksiniz!



Aşkın engel tanımadığına inanacaksınız! 

Aşk Tutulması/Solmaz Kamuran/İnkılap Yayınları



Solmaz Kâmuran, İnkılâp Kitabevi’nden çıkan son kitabı Aşk Tutulması’nda bambaşka bir dünyanın kapılarını bizim için aralıyor. Dünyaca ünlü Türk Ressam Nevin Hirik’in çizgileri eşliğinde bizi masalsı aşklar diyarına sürüklüyor. Üç mini öyküden oluşan bu düş kitabı, “Portakal Hanım”ın aşkıyla başlıyor. Portakal Hanım, yazar tarafından bilinçli seçilmiş, okuru yanıltmak isteğiyle kurgulanmış bir isim değil, “Portakal Hanım” gerçekten de bir portakal, turuncu, parlak kabuklu ve bir lunaparkta karşılaştığı moto-kuryeye sırılsıklam âşık... Üstelik ne yapıp edip –buna kısıtlı ömrünün bir bölümünü feda etmek de dahil– âşık olduğu adamın evine girmeyi göze alacak kadar da cesur. Aklın sınırlarını zorlayan bu aşk karşılıksız kalmıyor elbette. Kâh sevgilisinin gelişini iple çekerken hasretten yüreği patlayacakmış gibi olan, gözyaşlarını içine akıtan –çünkü meyveler gözyaşlarını içine döker– kâh sevgilisiyle uyurken mutluluktan bulutlara yükselen bu güzel ve turuncu kadın okuyucularını derinden etkileyecek.



                                    



                                                  “Tombiş Kitaplar” minik okurlarıyla



Benim Bir Karışım/Behiç Ak/Günışığı Kitaplığı



Her yaştan kitapseverin zevkle okuduğu “Gülümseten Öyküler” dizisinin yaratıcısı, mizah ustası Behiç Ak yazıp resimlediği “Tombiş Kitaplar” dizisinin ilk kitabıyla bu kez minik okurlarıyla buluşuyor. Yaşadığımız zamana kendine özgü çizgileri ve öyküleriyle hayat veren sanatçı, meraklı Memo ve arkadaşı Tombiş’in bu ilk öyküsünde, bir karışın kaç farklı anlama gelebildiğini ilgi çekici bir kurguyla anlatıyor. Çocukların kendi sorularını sormaları, kendi öykülerini yaratmaları için esin kaynağı olan Behiç Ak, kitabında onları fikir ve anlam üretmeye özendirirken, gelecekteki felsefe okumalarının da yolunu açıyor. Günışığı Kitaplığı’nın özenli bir tasarımla yeniden biçimlediği dizinin ikinci kitabı Bizim Tombiş Taştan Hiç Anlamıyor çok yakında kitapçı raflarında.    





İzmir Rumlarının Müziği 1900-1922 -Eğlence, Müzik Dükkânları, Plak Kayıtları Aristomenis Kaliviotis/Yapı Kredi Yayınları 



20. yüzyılın başları İzmir için yıldızının parladığı yıllar demektir. Türkler, Rumlar, Ermeniler, Yahudiler ve Levantenler’den oluşan nüfusu içinde zenginlikte başı çeken Rumlar ve Levantenler kentin müzik yaşamına da damgalarını vurmuşlardı. Hele gramofonun yaygınlaşması müziği evlere kadar sokmuş, plaklar müzik yaşamında baş rol oynamaya başlamıştır.Ne yazık ki çok kısa süren bu dönemin ardından gelen, savaşlar, kırımlar ve zorunlu göç olgusu İzmir’in zengin müzik yaşamının izlerini hayli silikleştirmiş, giderek yok olma noktasına getirmiştir.İşte Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Aristomenis Kaliviotis’in İzmir Rumlarının Müziği 1900-1922 – Eğlence, Müzik Dükkânları, Plak Kayıtları kitabı plakların izini sürerek İzmir’in bu parlak yıllarını yeniden canlandırıyor, geniş dökümleriyle birlikte en güzel örneklerini de bir CD olarak bizlere sunuyor. 



                                                  Yeni Bir Macera Daha

Korsan Gemisi/Clive Cussler/Altın Kitaplar



Nefes kesen serüven Oregon Serisi’nin 6. kitabı Korsan Gemisi okuyucunun beğenisine sunuldu. New York Times’ın çok satan yazarlarından, savaş kurgusunu en ince ayrıntılarına kadar anlatan, macera romanlarının usta kalemi Cussler, aksiyon romanlarının vazgeçilmez ismi Du Brul ile birlikte muhteşem bir hikâyeye daha imza atıyor!Uluslararası deniz savaşları ve entrikalar ile dolu Oregon Serisi’nin 6. kitabı olan Korsan Gemisi’nde iç içe geçmiş bir tarih, dini, politik olaylar dizisi ustalıkla örülüyor. Amerika Birleşik Devletleri dışişleri bakanı Libya’daki bir toplantıya giderken uçağı kaybolur. Libyalılara güveni olmayan CIA, bakanı bulması için özel ajan Juan Cabrillo’yu tutar. Cabrillo ve adamları uçağın yerini tespit eder, ancak bakan kayıplara karışmıştır. Anlaşılan bu sıradan bir uçak kazası değildir!Bu artık Berberi sahili korsanlarının intikamının savaşıdır! Çünkü iki yüz yıl önce yaşanmış bir deniz savaşı sonunda Amerika Birleşik Devletleri, Akdeniz’den korsanları temizlemiştir. Peki, Libyalıların bulmakta oldukça kararlı davrandıkları asırlık İslam yazıtlarının tüm bu olup bitenlerle ne gibi bir ilişkisi olabilir? Bu sorunun cevabı Cabrillo’yu tarihin derinliklerine iter… Dahası bütün bu olaylar Cabrillo’yu, radikal teröristlerle karşı karşıya gelmesine neden olacak, ülkelerin kaderini etkileyecek yeni bir deniz savaşına da sürükleyecektir.Aksiyon ve gerilim dolu Korsan Gemisi, Altın Kitaplar logosuyla tüm kitapçılarda.



                               





SAYIM ÇINAR



sayimc@superonline.com


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin