'Bu düpedüz emek ve fikir hırsızlığıdır'

Eliz Sakuçoğlu ve Eda Taşpınar'ın Instagram paylaşımları kopya çıkmıştı.

Google Haberlere Abone ol
'Bu düpedüz emek ve fikir hırsızlığıdır'

Cengiz Semercioğlu, Ömür Gedik, Melike Karakartal ve Onur Baştürk'ten oluşan Hürriyet Magazin Konseyi, bu haftanın en çok konuşulan olaylarını yorumladılar.



Düpedüz emek hırsızlığı



Eliz Sakuçoğlu ve Eda Taşpınar’ın Instagram’da paylaştıkları iki kare çalıntı çıktı. Eliz Sakuçoğlu @nora_ink isimli dövme sanatçısının fotoğrafını bir animasyona dönüştüren @brknsergio’nun işini kopyaladı. Eda Taşpınar ise Tina Sokolovskaya isimli moda fotoğrafçısının bir karesini... Konu Instagram da olsa, yaratıcı işlerde başkasının işini çalmak ve “Orijinali şurada, ondan esinlendim ve aynısını ben de yaptım” diyememek neden bu kadar kolay?



Cengiz Semercioğlu: Çalmışlar ama orijinalinden iyi çıkmış bizim kızlar. Hele Eda Taşpınar’ın pozu orijinaline 10 basar. Dergi kapaklarında, moda çekimlerinde, kliplerde, albüm kapaklarında yıllardır yapılan aşırma işlerin yanında Eda’yla Eliz’in bu aşırmaları masum kalır. Ama ihtiyaçları yokken neden bunu yapıyorlar anlamak mümkün değil. Afili poz vermeseler de güzel çıkacaklar sonunda, ne gerek var çalmaya?



Melike Karakartal: “Ama”sı yok bu işin Cengiz! Bu düpedüz emek ve fikir hırsızlığıdır. Neden “Çok beğendiğim x kullanıcısına ait şu fotoğrafı birebir canlandırdım” demiyorlar, diyemiyorlar? Esinlenmek, kendilerine ilham veren isimlerden, işlerden bahsetmek ayıp mı?

Değil ama çalmak ayıp! Bunu bu kadar pervasızca yapabilmelerine de inanmakta zorlanıyorum. Eliz Sakuçoğlu bir de uzun uzun ahlaksızlık anlatmış, Osho’nun sözleri olsa gerek. Bir şey yazmasına gerek yoktu aslında, birinin işinin aynısını kopyalamak, işi kendi fikriymiş gibi göstermek, fikir ve emek hırsızlığı yapmak ahlaksızlıktır.



Onur Baştürk: Instagram fenomeni olmak ve iyi fotoğraf karesi uğruna zamanını harcamak gerçekten yorucu ve bir süre sonra zor bir mesai.

Eğer saksıyı çalıştırmazsan kısırdöngüye yenik düşmen ve birilerinin karesini taklit ederken kendini bulman kaçınılmaz. Eda ve Eliz de bile bile bu tuzağa düşmüş. Ama bilmeliler ki işin orijinali kısa sürede ağa düşüyor ve takipçi affetmiyor. Orijinal olmadığın sürece Instagram dünyasında tutunman zor.



Ömür Gedik: Bu ülkede özenti olmayan ne var ki! Herkes yabancı hesapları takip ediyor ve işin kolayına kaçıveriyor. Ama unutmayalım ki dünya küçüldü. Bugün çıkmasa yarın ortaya çıkıyor gerçekler, orijinaller. Başka bir açıdan bakarsak bu farklı pozları alıntılayıp kendi takipçileriyle paylaşmaları güzel belki. Ama keşke esinlendikleri yerleri söyleseler. Nasılsa öğreniyoruz.



Haberin devamını okumak için TIKLAYIN


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin