Birleşmiş Milletler açıkladı: 'Her beş günde bir gazeteci öldürülüyor!'

BM Genel Sekreteri "Gazetecilere Karşı İşlenen Suçların Cezasız Kalmasının Önlenmesi Günü"nde konuştu.

Google Haberlere Abone ol
Birleşmiş Milletler açıkladı: 'Her beş günde bir gazeteci öldürülüyor!'

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, son 10 yılda görev sırasında 700'den fazla gazetecinin öldürüldüğünü belirterek, gazetecilere karşı işlenen suçların cezasız kalmamasını istedi.



Genel Sekreter Ban, "Gazetecilere Karşı İşlenen Suçların Cezasız Kalmasının Önlenmesi Günü" dolayısıyla yayımladığı mesajında "gerçeği duyurma" görevi sırasında öldürülen basın çalışanlarını andı.



Gazetecilere daha güvenli çalışma imkanı sağlanması gerektiğini vurgulayan Ban, "Son 10 yılda halka bilgi ve haber sağlamaya çalışan 700'den fazla gazeteci (beş günde bir gazeteci) öldürüldü. Bir çoğu korkusuzca çatışmaları haber yapmaya çalışırken can verdi. Gerçeği duyurmaya çalışan çok sayıda gazeteci kasıtlı olarak susturuldu" ifadelerini kullandı.



YÜZDE 7'SİNDE HUKUK İŞLEDİ



Gazetecilere karşı işlenen suçların ancak yüzde 7'sinde gerekli hukuki işlemin tamamlandığına işaret eden Ban, bu suçların cezasız kalmasının gazetecilerin korkusunu artırdığını kaydetti.



"Gazeteciler hayatlarından endişe ederek oto sansür yapmak zorunda kalmamalılar" ifadesini kullanan Ban, gazetecilerin korunması için kolektif çalışma yapılmasını istedi.



GAZETECİLERE SALDIRILAR ARTTI



UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova da, yaptığı açıklamada, "Gazetecilere yönelik suçların cezalandırılmaması savunduğumuz tüm ortak değerlere ve hedeflere karşıdır" ifadesini kullandı.



Gazetecilere saldırının artışta olduğunu vurgulayan Bokova, tüm ülkeleri, görevi başında öldürülen ve saldırıya uğrayan gazetecilerin yasal süreçlerine destek vermeye ve hukukun uygulanmasını temin etmeye çağırdı. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin