BBC, 'Marmaray'ı anlattı: Bölünerek açılma!

BBC, 'Marmaray'ın ilk açılışı'nın bugün yapılacağını belirtirken "bölünerek açılma" tartışmalarına da vurgu yaptı.

Google Haberlere Abone ol
BBC, 'Marmaray'ı anlattı: Bölünerek açılma!

Marmaray projesinin resmen açılması, yurt dışında ilgi uyandırmaya devam ediyor. BBC, "Londra ile Pekin'i birbirine bağlayan proje" olarak tanınan "Marmaray'ın ilk açılışı"nın bugün yapılacağını belirtirken "bölünerek açılma" tartışmalarına da dikkat çekti.



İngiliz yayın kuruluşu BBC, 2004 yılında yapımına başlanan Marmaray projesi ile İstanbul Boğazı'nın iki yakasındaki Üsküdar ve Sirkeci'nin ise denizin altından, yere batırma tekniğiyle inşa edilen tüp geçitle birbirine bağlandığını anlattı. 



Avrupa yakasındaki Kazlıçeşme ve Anadolu yakasındaki Ayrılıkçeşme arasındaki bölümün toplam uzunluğunun 13,6 kilometre olduğuna işaret eden BBC, "Projenin tamamlanmasıyla, hem Anadolu hem de Avrupa yakasındaki banliyö ve metro hatlarıyla entegre edilerek toplam 70 kilometrelik bir ulaşım ağı yaratılması hedefleniyordu. Bu bölümler henüz devreye girmeyecek" dedi. 



"BÖLÜNEREK AÇILMA" TARTIŞMASI



Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılacak hat üzerinde yer alan Yenikapı istasyonunun en büyük aktarma istasyonu olarak planlandığını, ancak buraya bağlanması planlanan İstanbul metrosu hattının inşaatının da henüz tamamlanmadığını belirtildiği haberde

Marmaray'ın bütün bölümlerinin tamamlanmadan açılmasının eleştirilere konu olduğuna dikkat çekti. 



Bu bağlamda BBC, Marmaray Projesi 12 yıllık Sinyalizasyon ve Haberleşme Sistemleri Uzman Baş Mühendisliği'nden 2008'de emekli olan Elektrik-Elektronik Yüksek Mühendisi Rıza Behçet Akcan, projenin bölünerek açılmasının "hayati risklere" neden olabileceği belirtirken eleştirilere yanıt veren Ulaştırma Bakanlığı'nın ise ve tüm güvenlik önlemlerinin alındığı söylediğine dikkat çekti.



CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran'ın da konuyu TBMM gündemine taşıdığını anlatan BBC, Oran'ın "Marmaray'ın bazı bölümlerinde zeminde çökme olduğu ancak 29 Ekim açılışına yetişmesi için geçici çözümle dolgu yapılarak bu durumun görmezden gelindiği doğru mudur?" yönündeki sorusunu da aktardı. 



BBC'nin haberinde Marmaray'ın özellikleri de uzun uzun anlatıldı. Bu çerçevede BBC şunları da söyledi:

"Ulaştırma Bakanlığı verilerine göre 2 ile 10 dakika arasında sefer yapacak trenlerle saatte 75 bin yolcu taşınması bekleniyor.



Marmaray için yapılan yatırımın ise 5.5 milyar TL olduğu belirtiliyor.



Dünyanın en uzun deniz altı tüneli 1988 yılında inşa edilen, Japonya'nın en büyük adası Honshu ile bir başka adası Hokkaido'yu bağlayan 54 kilometre uzunluğundaki Seikan tüneli.



İngiltere ve Fransa'yı birbirine bağlayan deniz altı tünelin uzunluğu ise 51 kilometre."(ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin