Basına sızdırdığı belgelerle sanat galerisinde!

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın dinleme faaliyetlerini dünya gündemine yerleştiren eski sistem analisti Snowden'ın büstü bir sanat galerisinde sergilendi.

Google Haberlere Abone ol
Basına sızdırdığı belgelerle sanat galerisinde!

Basına sızdırdığı belgelerle ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) bazı dinleme faaliyetlerini ortaya çıkaran eski kurumun sistem analisti Edward Snowden'ın geçen ay New York'ta bir parka gizlice dikilmesi ile olay yaratan büstü, bir sanat galerisinde görücüye çıktı.



Brooklyn'deki "The Boiler" sanat galerisinde 17 Mayıs'a kadar açık kalacak "Seven" (Yedi) isimli sergide, Snowden heykelinin yanı sıra istihbarat ve casusluk temalı bir dizi görsel eser de sanatseverlerin beğenisine sunuldu.



NSA'nın eski sistem analisti Snowden'ın büstü, 6 Nisan'da bazı aktivistler tarafından gizlice Brooklyn'deki Fort Greene Parkı'na dikilmişti.



New York polisi, sabahın erken saatlerinde gerçekleşen olaydan yaklaşık 7 saat sonra müdahale etmiş ve büste el koymuştu.



Büst, ünlü vatandaşlık hakları avukatı Ron Kuby'nin çabaları sonucu, adlarının açıklanmasını istemeyen heykeltıraşlarına çarşamba günü teslim edilmişti



Sanatçıların, parasını cebinden ödedikleri büstün yapımının yaklaşık 6 ay sürdüğü belirtildi.



Snowden'ın, NSA'nın telefon dinlemeleri, internet faaliyetlerinin gözlem altına alınması, hatta bazı yabancı liderlerin telefonlarının dinlenmesine kadar varan operasyonlarıyla ilgili 2013 yılında sızdırdığı bilgiler, ülke içinde geniş infiale neden olduğu gibi yurtdışında da ABD'nin bazı ülkelerle sorunlar yaşamasına yol açmıştı.



Rusya'ya sığınan Snowden'ın, 1 Ağustos 2014'te başlamak üzere bu ülkede 3 yıllık oturma izni bulunuyor.



Rusya ayrıca Snowden'a bu sürenin uzatılmasını talep etme ve 5 yıl oturmanın ardından vatandaşlık başvurusu yapma hakkı verdi. (AA)



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin