BASIN KONSEYİ'NDEN VAKİT YAZARINA UYARI

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, bir süre önce vefat eden Prof. Dr. Türkan Saylan ile ilgili yazısı nedeniyle Anadolu'da Vakit Gazetesi yazarı Hasan Karakaya'yı uyardı.

Google Haberlere Abone ol
BASIN KONSEYİ'NDEN VAKİT YAZARINA UYARI

Basın Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, Hülya Özdoğan Çapa tarafından yapılan şikayet başvurusunda, Hasan Karakaya'nın 19 Mayıs 2009 tarihinde yayımlanan "Saylan'ın ölümü... O, milletten özür diledi mi ki?" başlıklı yazısında, Saylan'ın "dini inançlarından dolayı aşa ğılandığını, kamu çıkarı olmaksızın özel yaşamının yayın konusu edildiğini ve Saylan hakkında araştırma yapmaksızın yayın yapıldığını, bu yayınların da Basın Meslek İlkeleri'nin 1, 4, 6, 12 ve 13. maddelerini ihlal ettiğini" savunduğu kaydedildi.


 


Şikayete ilişkin Karakaya'dan yanıt gelmediği belirtilen açıklamada, Basın Konseyi Yüksek Kurulu'nun 19 Ağustos 2009 tarihindeki toplantısında şikayet başvurusunu görüştüğü ve şikayete konu yazı incelendiğinde "yazarın Türkan Saylan'ı hiç sevmediğini, ona karşı nefret değil, acıma duygusu taşıdığını ve Türkan Saylan'ın özel yaşamına dair bilgileri Petrol-İş'in çıkardığı kadın dergisinden aldığını belirttiği ve Saylan'ı 'ikna odaları' kurmakla, başörtülü kızlara baskı altında kendi yaşam tarzını empoze etmekle suçladığı"nın görüldüğü belirtildi.


 


Açıklamada, Karakaya'nın yazısında, "Saylan'ın ölümü üzerine söylenecek olumlu sözleri 'Kel ölür sırma saçlı olur' deyişiyle anlattığı ve Saylan'ın 'Son nefesine kadar dindarlarla savaştığını' ifade ettiği" belirtilerek, şunlar kaydedildi: "Karakaya'nın yazısında, Türkan Saylan'ın hiç ilişiği olmayan ve genellikle 'ikna odaları' olarak adlandırılan iddialarla ilişkilendirilmesi ve 'laik cumhuriyeti' koruma amaçlı mücadelelerinin 'dindarlara düşmanlık' olarak sunulması, Saylan'a karşı açık bir haksızlık olarak değerlendirilmiştir. Bu nedenle yazar Hasan Karakaya'nın 'Yayınlarda hiç kimse; ırkı, cinsiyeti, yaşı, sağlığı, bedensel özrü, sosyal düzeyi ve dini inançları nedeniyle kınanamaz, aşağılanamaz' şeklindeki birinci, 'Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez' şeklindeki dördüncü, Saylan'la ilgili gerçeğe aykırı iddialar ileri sürmesi nedeniyle 'Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olmaksızın yayınlanamaz' şeklindeki altıncı maddelerini ihlal ettiğinden, uyarılmasına oy çokluğuyla karar verilmiştir."

AA

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin