BASIN KONSEYİ'NDEN DOĞAN HABER AJANSINA UYARI

Basın Konseyi Yüksek Kurulu Ege Üniversitesi'nin bazı öğretim görevlilerinin yazılı şikayetini Milliyet için yersiz bulurken DHA'yı uyardı.

Google Haberlere Abone ol
BASIN KONSEYİ'NDEN DOĞAN HABER AJANSINA UYARI

Aşağıda adı geçen Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi kişiler Milliyet Gazetesinde yayınlanan ve internet sitesine konulan haberden dolayı Basın Meslek İlkelerinin 10’ncu ve 16’ncı maddelerinden dolayı cezalandırılmasını istedi. Basın Meslek Yüksek Kurulu, Doğan Haber Ajansı ve Muhabiri Bahri Karataş’a oy birliği ile Milliyet Gazetesine de oy çokluğu ile uyarı kararını vermiştir.


 Karar şöyle:



ŞİKAYETÇİ:      Prof. Dr. Huriye KURUOĞLU


                              Prof. Dr. Nurgün BIÇAKÇI


                              Prof. Dr. Evren EVRENOSOĞLU



ŞİKAYET EDİLEN:Milliyet Gazetesi


                                   Doğan Haber Ajansı


                                DHA İzmir Muhabiri Bahri Karataş




ŞİKAYET KONUSU YAYININ İÇERİĞİ: Ege Üniversitesinde görevli adı geçen öğretim görevlileri, 22 Ekim 2007 tarihinde Milliyet Gazetesi ve gazetenin internet sitesinde D.H.A kaynaklı, ajansın İzmir Muhabirinin yazdığı bir habere itiraz etmiştir. “Terörü protesto eden öğrencilere, başka öğrenci grubu Molotof attı” başlıklı haberde Basın Meslek İlkelerinin girişinde yer alan ;Gazetecilikte temel görevin, gerçekleri bulup bozmadan, abartmadan kamuoyuna yansıtmak; ilkesi 6’ıncı maddede  ;Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın ve doğruluğuna emin olunmaksızın yayınlanamaz; uyarılmasını istemiştir.  


ŞİKAYET EDİLENİN YANITI: Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat ERGİN ve D.H.A Genel Müdürü Uğur CEBECİ şikayet konusunda cevap vermemiş sadece haberi yazan DHA İzmir muhabiri Bahri Karataş haberi kendisinin yazdığını ancak haberin yayınlanmasından sonra çalıştığı kuruma tekzip yada düzeltme gelmediğini söylemiştir. Muhabir ayrıca haberin görüntülerinin de kayıt altına alındığını beyan etmiştir.


     Öte yandan Milliyet Gazetesi Okur Temsilcisi Yardımcısı Belma AKÇURA adı geçen haberi 5 Kasım 2008’de “Ombudsman” köşesinde yer aldığını, Omdusman Derya SAZAK ise “Medyaya düşen sorumluluk da bgöyle dönemlerde ‘nefret’ duygularını körüklemek değil yatıştırıcı olmaktır.” şeklinde cevap vermiştir.



DEĞERLENDİRME VE KARAR: D.H.A İzmir Muhabiri Bahri KARATAŞ, beyan ettiği haber görüntülerini talebimiz üzerine Konsey’e takdim etmemesi de dikkate alınarak, Basın Konseyi Yüksek Kurulu, Muhabire, Doğan Haber Ajansı’na oy birliği  ile Milliyet Gazetesi’ne ise oy çokluğu ile uyarı cezası vermiştir.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin