Basın Konseyi, 27. yaşını kutladı! Geceye hangi gazeteciler katıldı?

1988'de kurulan Basın Konseyi düzenlenen bir geceyle 27. yılını kutladı.

Google Haberlere Abone ol
Basın Konseyi, 27. yaşını kutladı! Geceye hangi gazeteciler katıldı?

Basında özdenetim yapmak ve basın özgürlüğünü korumak için 6 Şubat 1988'de kurulan Basın Konseyi, 27. yaşını kutladı.



Basın Konseyi’nin 27. Kuruluş yıldönümünde konuşan Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, “Basının hiç olmadığı kadar zor bir dönemden geçtiğini” söyledi. 



Türenç, Basın Konseyi’nin davetine çok farklı görüşlerden pek çok gazetecinin bir araya gelmiş olmasına dikkat çekerek, "Tarihi bir toplantıya şahitlik ediyoruz"dedi.



Basın Konseyi’nin onursal başkanlarından İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi ile Başkent TV’nin kurucusu Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal’ın da katıldığı gecede, 50’yi aşkın Basın Konseyi üyesi bir araya geldi.

 

Gecenin açılışında kısa bir konuşma yapan Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, aynı zamanda Basın Konseyi’ne yeni katılan basın kuruluşları ve temsilcilerine de “hoş geldiniz” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:



"Meslek hayatımda 40 yılı geride bıraktım ancak böylesine bir baskı dönemi yaşamadım. Basın Konseyi 27.yaşına girerken, 27 yıldır sürdürülen mücadelede bu nöbeti ben devralmış bulunuyorum. Tarihi günlere şahitlik ediyoruz. Aslında bu yemeği, tarihi bir toplantı olarak da adlandırabiliriz. Çünkü, yelpazenin tüm dilimleri, tüm renkleri Basın Konseyi çatısı altında toplandı. Gördük ki, bu sancılı dönemde basın da normalleşiyor. Zaman grubu, üyeliklerini sonlandırmıştı ancak şimdi geri dönüyorlar. Bu da normalleşmenin en açık kanıtıdır. Basın Konseyi’nde daha önce de bulunan ancak bir süre önce ayrılan Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ile Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü Abdülhamit Bilici, Bugün Gazetesi Genel Müdürü Erhan Başyurt’un yeni üye oldukları bu süreçte, Basın Konseyi’nin çok değerli üyeleri Fox Tv, Halk TV, Kanaltürk ve Bugün TV’nin de aramıza katılması, gücümüze güç katmıştır"



Eşli katılımın olduğu yemekte, Basın Konseyi Yüksek Kurul Üyeleri TBMM Eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Gazeteciler Tufan Türenç, Altan Öymen, Konsey 2. Başkanı Koç Üniversitesi öğretim üyesi Murat Önok, Barolar Birliği 2. Başkanı Başar Yaltı, Av.Turgut Kazan, İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, İzmir Gazeteciler Cemiyeti 2.Başkanı Misket Dikmen, Milliyet yazarı Yaman Törüner, kısa bir süre önce Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğünden ayrılan Utku Çakırözer, İstanbul Gazeteciler Deneği Başkanı Engin Köklüçınar, Gazeteci Okşan Atasoy, Sakarya Gazetesi İmtiyaz Sahibi Üstün Ünügür, Ulusal Kanal Koordinatörü Yalçın Büyükdağlı, Mer Medya Genel Müdürü Erdal Güven, Afyon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Emin Güzbey, Av.Kaan Karcılıoğlu, Gazeteci Levent Yıldız, Genel Sekreter Namık Koçak  ile Basın Konseyi Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri Seda Kaya Güler ve Elif Atayman da gecede hazır bulundular.



Daha sonra konuklar da söz alarak görüşlerini paylaştılar. Prof. Dr. Mehmet Haberal,  basının sıkıntılı günlerinde özgürlüğünün 4.5 yılını bitirdiğini söyledi ve şöyle konuştu:



"Öyle günler oldu ki, benimle ilgili 40-50 haber yapıldı ve bana hiç sorulmadı. Darbe yapmakla itham edilmiştim. O zaman mahkemede de söyledim. Ya bu savcı sayı saymayı bilmiyor ya da hiç dayak yememiş dedim. Ben darbelerin hepsini yaşadım. Basın Konseyi, demir parmaklıkların ardında beni yalnız bırakmadı. Hepinize teşekkür ediyorum"



Basın Konseyi Onursal Başkanı Oktay Ekşi de, “Geçmişte darbeler ve muhtıralarla geçen zor yıllar yaşadıklarını, bu dönemin de atlatılacağını” belirtti. 

 

TBMM eski başkanı Hüsamettin Cindoruk, “Bizler siyasetin arşiviyiz. Yaşananları ilk kez yaşamıyoruz. Zorluklara rağmen demokrasimiz, sıkıntılı günlerin üstesinden gelecek.” dedi.

 

Ekrem Dumanlı ise yaptığı kısa konuşmasında “Basın Konseyi'nden geçici olarak, küserek ayrıldık ama kalbimizin bir parçası hep buradaydı, döndüğümüz için mutluyuz.” dedi.

 

Ayrıca kutlama yemeğinin gerçekleştirildiği İstanbul Büyük Kulüp’te, 27. yıl pastası da kesildi, müzik dinletisi gerçekleştirildi.

 

Seramikten yapılmış “Tutsak” isimli eseri, Basın Konseyi’ne armağan eden seramik sanatçısı Nurseli Berk ile eşi Melih Berk de davete katılan isimler arasındaydı.

 

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, sanatçı Nurseli Berk'e özel plaketle teşekkür etti.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin